1457591_10205475015257900_3690886783563698327_nJUNIBOR: A Fiatal Borászok Egyesülete, ismert nevén a Junibor, és a DiVino egymással szorosan összeforrt nevek. Ha nem lenne annyira elkoptatott, meggyőződéssel mondanánk rá, hogy ez a kapcsolat egy igazi sikertörténet. Három éve már annak, hogy a Tigris étteremben vacsoráztam a DiVino tulajdonosai, Bánki Sándor és Duska Sándor, valamint

Gere Attila borász társaságában. Ekkor hallottam először elhangzani a DiVino nevet. A nyitása előtt voltak éppen, sok teendővel, s nagy várakozásokkal, amiket akkoriban nem is értettem igazán. Teltek az évek, és a hamar népszerűvé váló DiVino felcseperedett.

Már a harmadik DiVino megnyitójára mentünk, amikor, szinte napra pontosan háromesztendőnyi idő után, a Debrecenbe tartó különbuszon Hernyák Tamás (Etyek) mesélte el, hogy ifj. Gál Tibor (Eger) miként ábrándozott egy olyan – csakis a legendák világában élő – borbárról, ahol a polcokon kizárólag a Junibor ifjú borászainak boraival telt palackok sorakoznak. Szép terv, állapították meg jó nagyot bólintva rá, ám jól tudták, hogy ez a terv messze meghaladja a lehetőségeiket. Aztán, mintha a Junibor történetét Hollywoodban írnák, megcsörrent a telefon. Gere Andrea (Villány) telefonált, hogy a DiVino tulajdonosai borbárt nyitnak a Bazilika szomszédságában és szívesen társulnának az ifjú borászokkal. Így született meg az első DiVino Budapesten, a Bazilikánál, 2011-ben, amit a Gozsdu udvarban megnyílt követett.

Juniborászok a DiVino Gozsduban (2014)

A Junibor Egyesület tagjává 35 év alatt válhatnak az ifjú borászok és borászlányok, és 40 éves korukig maradhatnak azok. A Junibor jelenlegi 29 tagjának életkora 23 és 37 év között van. „Junibor taggá válni nem lehetetlen, de feltételekhez kötött, hiszen olyan elveket vallunk, s olyan erkölcsi mintát szeretnénk mutatni, melyeknek a régi, s újonnan csatlakozó tagoknak egyaránt meg kell felelnie, s hozzájuk hűnek kell maradnia.” – írják magukról.

  • Tagok: Árvay Angelika, Bolyki János, Bukolyi Marcell, dr. Demeter Endre, Frittmann Péter, Gál Péter, Gere Andrea, Gere Viktória, Gere Zsolt, Hernyák Tamás, ifj. Franz Weninger, ifj. Gál Tibor, ifj. Dúzsi Tamás, ifj. Figula Mihály, ifj. Heimann Zoltán, ifj. Kamocsay Ákos, ifj. Szepsy István, Jandl Arnold, Jekl Flóra, Kardos Gábor, Kiss Gábor, Konyári Dániel, Laposa Bence, Miklós Csabi, Pfneisl Birgit, Pfneisl Katrin, Prácser Hajnalka, Sebestyén Csaba, Takler András, Vesztergombi Csaba, Wille-Baumkauff Stefán. (Az egyesületről bővebben itt lehet olvasni: www.junibor.hu)

 Az „Újbor Kóstoló a Juniborászokkal” képei (2014.11.12.)

Hernyák Tomi (Etyek), a DiVino Gozsdu házigazdája

Árvay Angelika (Tokaj) a Junibor elnöke és édesapja, Árvay János borász (Tokaj)

Gere Andi (Villány

Miklós Csabi (Mór), a Bazilika melletti DiVino házigazdája

Vesztergombi Csabi (Szekszárd) és Demeter Endre (Tokaj)

Frittmann Peti (Duna borrégió) és Kardos Gábor (Tokaj)

Gere Zsolt (Villány) és felesége

SAM_9312

Árvay Angi (Tokaj) és Gere Andi (Villány)

A nagyszerű rendezvényről igazán kellemes emlékeket őrzök. Jól sikerült, amit a nagyszámú közönség is igazolhat. Jó sokan voltunk. Köszönöm az estét!

Újbor Kóstoló a Juniborászokkal (2014. DiVino Gozsdu)

Csíki Sándor♣