Scappi_plancheMANDULÁS PIZZA (Bartolomeo Scappi, 1570) – Mindaz, amit ma pizzaként ismerhetünk, korántsem egyenes vonalú fejlődés eredménye. A 16. század reneszánsz itáliai szakácsa, a pápa séfje, Bartolomeo Scappi, „Opera dell’arte del cucinare” (1570) című szakácskönyvében közel ezer ételleírás szerepel. Köztük, néhány mai szemmel meglepő „pizza” recept is.

Mandulás pizza – Bartolomeo Scappi receptje (1570)

Az „Opera dell’arte del cucinare” 121. receptje, a „nápolyiak által pizzánk nevezett torta elkészítése változatos összetevőkből”, a következő:

„Végy hat uncia [170g] hámozott milánói mandulát, négy uncia [113g] hámozott, beáztatott fenyőmagot, három uncia [85g] friss, magozott datolyát, három uncia [85g] szárított fügét, három uncia [85g] magozott muskotály mazsolát és mozsárban zúzd össze valamennyit. Adj hozzá nyolc friss, nyers tojássárgáját, hat uncia [170g] cukrot, egy uncia [28g] őrölt fahéjat, másfél uncia [43g] morzsolt, pézsma-ízesítésű nápolyi mostacciolit és négy uncia [113g] rózsavizet. Ha valamennyi összekeverődött, vedd a zsírozott tortaserpenyőt és béleld ki egy réteg királyi tésztával [összetevői: liszt, rózsavíz, cukor, vaj]; tedd bele a tölteléket, keverd össze négy uncia [113g] friss vajjal, hagyva, hogy ne legyen egy ujjnyinál mélyebb. Anélkül, hogy lefednénk, kemencében sütjük. Tetszés szerint melegen, vagy hidegen tálaljuk.”

bartolomeo scappis recipe 121 from the opera 1570

Bartolomeo Scappi „pizza” receptje, 1570

  • A cukor és a mandula a későbbi évszázadokban sem szokatlan összetevői a pre-modern, a sajtot és paradicsomot megelőző nápolyi pizzáknak.

Csíki Sándor♣

Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.