balkan-grill-walterBOSNA – A bosna (ejtsd: boszna) egy fűszeres osztrák street-food étel. Akad belőle egy kolbásszal készülő kicsi (Kleine Bosna), két kolbásszal készülő nagy (Große Bosna), erősen fűszeres és grillezett (Seilbosna), csípős, „ördögi” (Teufel bosna), fokhagymaszószos (Knoblauch bosna) és íróról elnevezett (Kafka) is. Ez utóbbiban egy osztrák sajtos kolbász, a Käsekrainer van.

A bejegyzett, eredeti Bosna

A bosna szülővárosa címért Linz és Salzburg is verseng. Én, a magam részéről, Salzburgra szavazok, már csak azért is, mert az ételre a figyelmem felhívó Rizek Krisztina is éppen Salzburgban él. A bosna amúgy Bajorországban, különösen Augsburg (Augsburger bosna) és Traunstein városában is népszerű. S, hogy mi is a bosna? Valójában egy hot dog variáns: grillezett kolbásszal, mustárral, hagymával, fehér kenyérszeletek között, ám az eredeti amerikai hot dognál fűszeresebb, gyakorta csípősen készítve. S, hogy mi köze van a bosna nevű ételnek Boszniához? Heinz-Dieter Pohol, Bécsben élő nyelvész szerint az osztrák konyhai nyelvben a „bosnisch” (boszniai) az erősen fűszerezett, gyakorta csípős ételek, mártások elnevezése. Ez az étel pedig erősen fűszerezett és csípős is tud lenni.

Bosna

A bosna feltalálója valószínűleg egy, a II. világháború utáni időkben, Salzburgban élő bolgár lehetett. A legenda szerint Zanko Todoroff készített először fehérkenyeres, két sültkolbászos, apróra vágott hagymás, petrezselymes, curry-szerű mártásos, fehér papírba csomagolt street-food ételt. 1949 táján, Salzburg Mülln városrészében, a Salzach folyó jobb partján, a történelmi városközponttól északra, az Augustiner Bräu kemencéjében grillezte saját recept alapján készített kolbászait. Hot dog variánsa olyannyira jól sikerült, hogy a salzburgiak hamar megkedvelték. Todoroff 1950-ben nyitja meg Salzburg óvárosában a „Balkan Grill” elnevezésű büféjét, ahol a kolbászát „nadanitza” néven árusította, ám alig akad salzburgi, aki erre emlékezne, s a név helyett a bosa, bosna terjedt el.

Balkan Grill (Salzburg, Getreidegasse)

Bosna (Salzburg, Balkan grill)

Csíki Sándor♣