GrapeVarietiesLGÉV BORTERMELŐJE 2014 – A Magyar Bor Akadémia idén 24. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését. Számtalan borász, szakmabeli, étteremvezető, sommelier és chef küldte el jelölését (köztük a FOOD&WINE is). Az idei verseny több okból is izgalmas. Nagy változás, hogy a néhány elemében módosított választási eljárás során 450 jelölőt kiválasztva, számukra névre szóló felkérést küldött az Akadémia. A felkérteknek az elmúlt évek egy jelöléséhez képest idén 3-3

bortermelő ajánlására volt lehetőségük. Ebben az évben először, a díj korábbi győztesei is lehetőséget kaptak, hogy egy személyt közösen juttassanak az ötfős jelölt listára.

A díj eddigi életében először fordult elő, hogy az öt jelölt körébe jutott borászok egyike visszamondta a felkérést. Heimann Zoltán negyedik alkalommal került a jelöltek közé. A borász megköszönte a megtisztelő lehetőséget, az őt jelölők támogatását, de úgy döntött, hogy mégsem vesz részt a megmérettetésen.

Lássuk, kik azok a borászok, akik idén a jelöltek körébe kerültek. Íme, a névsor ABC sorrendben:

  • Bolyki JánosEgri borvidék
  • Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
  • Dúzsi Tamás – Szekszárdi borvidék
  • Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék
  • Szőke Mátyás – Mátrai Borvidék

Bolyki János idén másodszor lett jelölt. Egy életvidám, jó humorral megáldott fiatal borász, akit mindenki Bolyki Janiként emleget. Családjában nem volt hagyománya a borkészítésnek, így nagyszülei révén szőlészként indult a pályán, de hamar rájött, hogy tovább kell lépnie, és a borászatban szeretne kiteljesedni. Jani mára 26 hektáron gazdálkodik, borai Európa szinte minden országában megtalálhatók. Volt már az Év Fiatal Borásza, az Év Egri Borásza, Az Év Gasztro Borásza, és az Év Üzletembere díj keretében a Jövő Ígérete.

Borbély Tamás, a legfiatalabb jelölt. Badacsonyban és országszerte is egyre többen ismerik nevét, családja borainak tüzes karakterét. Tudását édesapjától kapta, kitartó és határozott jellemét édesanyjától örökölte. A fiatalok lendületével, újítási vágyával, örökös jókedvével alkot egyre szebb és érdekesebb borokat, melyek nemzeti és nemzetközi viszonylatban is egyre sikeresebbek. Tamás idén harmadik alkalommal került a jelöltek közé.

Dúzsi Tamás, a Szekszárdon tevékenykedő koronázatlan „rosékirályunk” idén ötödik alkalommal került a döntőbe.  Közvetlen, mosolygós, rendkívül elhivatott, családcentrikus és mindemellett nagyszerű ember. Borai a világon mindenhol megállják a helyüket, csak idén a rosé világbajnokságról, vagyis a Mondial du Rosé 2014 versenyről 3 aranyérmet hoztak haza. Ahogy ő is mondja: a titok az, hogy nincs titok.

Koch Csaba az egyik új szereplő megmérettetésen. Családja 10 generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken. Csaba nagyapja tanította meg őt a szőlő művelésére és a borkészítésre. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodnak a borvidéken, a saját telepítésű tőkék kiváló minőségű talajokon nőnek, a borászatban pedig a legmodernebb technológiát használják. Minden adott tehát a prémium kategóriás borok előállításához, melynek köszönhetően a Koch Borászat számtalan elismerést és díjat nyert már a borversenyeken. Ők nyerték el idén az „Az Év Pincészete” díjat is. További sikereinek már a Villányi borvidék is helyszíne, melyet a Vin Art néven működő pincészet eredményei bizonyítanak.

Szőke Mátyás műszaki ember, de szüleinek köszönhetően a 70-es évek óta foglalkozik a Mátrai borvidéken borkészítéssel. 70 éves elmúlt, életműve szerteágazó, megfordult számos kontinens borászatában, hogy tanuljon, tapasztaljon. Borvidéke fejlődésének egyik legmeghatározóbb személyisége, emblematikus bortermelője. Jelenleg 35 hektáron gazdálkodik fiával fáradhatatlanul, szívvel és lélekkel, melynek eredményeként nagyon sikeresen szerepel helyi és országos borversenyeken. Borai minőségét támasztja alá, hogy hosszú évek óta exportálnak Európán kívül Amerikába is. Jelölése bizonyára eddigi életművének szól.

  • A jelölt borászok a már hagyományosnak számító „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen mutatkoznak be boraikkal november 21-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A Boresten szabad borkóstolás, ízes, magyaros hideg falatkák, sajtok várják az érdeklődőket.
  • A rendezvényre a Magyar Bor Akadémia honlapján lehet jegyet vásárolni.

A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el szavazással, hogy az öt jelölt közül ki nyerje el a borászok Kossuth-díját, vagyis az „Év Bortermelője Magyarországon 2014.” elismerő kitüntetést.

  • A sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetésre december 5-én kerül sor a Budavári Fortuna Étteremben.

Gratulálok a jelölteknek!

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)