bn1_6887GRÓF BUTTLER – A Gróf Buttler Borászat láthatólag fokozza aktivitását. Az Andrássy úti KOGART Házban tartott kóstoló és borbemutató legalábbis ezt sejteti. S, hogy a Gróf Buttler borászatról mit is lehet tudni? 1999-ben alapították. 2009-ben új tulajdonosa lett, de az Egerben is sokaknál gyökeret vert borászati filozófia megmaradt:

„Tökéletes és terület-hű borokat készíteni a lehető legkevesebb beavatkozással.” Ma 35 hektáron, a Szarkás tetőn és a Nagy-Eged hegyen gazdálkodnak, s a boraik csak a saját területeikről szüretelt szőlőből készülnek. Elsőként a vulkanikus alap talajú Szarkás-tetőn történtek meg a telepítések a 2000-es évben, majd 2003-ban a Nagy-Egeden. A Nagy-Eged hegy fekvését és talajösszetételét tekintve is különleges, igazi Grand Cru terület. A telepítések 501 m tengerszint feletti magasságig húzódnak, így ezek Magyarország legmagasabban fekvő szőlőültetvényei. A teljes déli kitettség, a 20-30% meredekségű lejtők, a kifejezetten köves, mészkő alapú talaj, valamint az állandó légmozgás mind hozzájárul a speciális mikroklíma kialakulásához.

Gróf Buttler Borászat ültetvénye

Mint írják:

„Borainkban is ezt a termőhelyi karaktert szeretnék visszaadni, ezért a szőlőművelés során nem kötünk kompromisszumot. A tőkesűrűség 6.000 és 10.000 tőke/hektár között mozog és a hagyományos bakművelésű szőlő épp úgy megtalálható a birtokon, mint a középmagas kordon. A tőketerhelés radikálisan alacsony, nem ritka a 30 dkg/ tőke terhelés sem. A szürettel megvárjuk a szőlők teljes érettségét, ha a szőlő minősége nem megfelelő, akkor nem szüretelünk.”

Gróf Buttler Borászat

Kóstolt borok

A borbemutatón a borászat következő borait kóstoltuk, s ezekről hallhattunk részletes ismertetést:

  • Egri Viognier nagy-Eged 2012
  • Nagy-Eged Kadarka Superior 2012
  • Egri Syrah Superior Nagy-Eged 2011
  • Egri Phantom Superior 2011

Gróf Buttler Borászat

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)