Blog
A CSÁKY ROSTÉLYOS TÖRTÉNETE – és a jereváni rádió esete
A CSÁKY ROSTÉLYOS TÖRTÉNETE - legalábbis az, ami róla az internetes oldalakon olvasható, a jereváni rádió típusú vicceket juttatja eszem. Bizonyára sokaknak ismerős a nagy klasszikus: "Igaz-e, hogy Moszkvában Mercedeseket osztogatnak?- kérdezik a jereváni rádiót....
KNISH – zsidó street-food New Yorkban
A KELET - EURÓPAI (askenázi) zsidó konyha kedvelt étele a hússal, sajttal, burgonyával, hagymával, vagy kásával, savanyú káposztával, és az újabb időkben spenóttal, s mással töltött, sütőben, vagy zsiradékban sült krumplis gombóc. A knish. Ez az étel az orosz...
BOR FLASHMOB – 2015. május 27. 17:30, Vajdahunyadvár
BOR FLASHMOB 2015 - "Flashmob (villámcsődület): A villámcsődület (vagy angolból átvett szóval flash mob, olykor flashmob) emberek előre szervezett csoportosulását jelenti; hirtelen jön létre valamely nyilvános helyen, a résztvevők valami szokatlant csinálnak,...
OKROSKA – hideg orosz leves nyárra is
OROSZ LEVES receptjét igazán nem tűnik haszontalan ötletnek oroszul is megadni. Így aztán az összetétel (Состав) orosz nyelvű feltüntetésével tán az oroszul még legalább olvasni tudó olvasóim egy része is felpezsdül. Eredeti orosz receptről van szó, ami önmagában...
GOURMET FESZTIVÁL – Millenáris, 2015. május 21-24.
GOURMET FESZTIVÁL 2015 - Avagy, a paprikás csirke feltámadása. A 2015. május 21-24. között, a Millenárison megrendezésre kerülő Gourmet Fesztiválon a paprikás csirke számos verziójával találkozhatnak az arra kíváncsi látogatók. A paprikás csirke helyett, persze,...
MAGYAR SAJTKULTÚRA – Miért nincs? Mert soha nem is volt!
MAGYAR SAJTKULTÚRA - „A ’ Sajt már a tejben készen van, és a Sajttsinálás tsak abból áll, hogy a’ túrót a’ savótól külön választassák, mert magában ugyan azt el nem hagyja, minthogy vele atyafiságosabb sokkal, mint a’ Vaj, a' melly az irotól magában is elválik, ha...
AMBRUS LAJOS: TOKAJ, a legyőzhetetlen
TOKAJ - "A hegyaljai szőlők haldoklás utolsó stádiumába jutottak. Egy-két helyen, például az ujhelyi, toronyai, sárospataki; tokaji, tarczali hegyeken itt-ott még az idén is volt termés, de az a bor, mit a phyloxerás és a peronospora által ellepett tőkéről szűrnek,...
SÖRFESZTIVÁL – Corvin Szezonnyitó Sörfesztivál, május 14-17.
SÖRFESZTIVÁL - Május 14-17 között “felhabzik” a Corvin sétány: indul Budapest új és ingyenes sörfiesztája, a Corvin Szezonnyitó Sörfesztivál. A tematikus - nemzetközi, cseh, német, magyar – napok keretében bemutatkozik mintegy harminc kiállító több mint száz féle söre...
5 BIZARR DIÉTA – fényevés, kukázó és rágcsáló diéta…
BIZARR DIÉTÁK - Az ember régóta keresi a megoldást arra, hogy miképpen lehetne vékonyabb, fittebb úgy, hogy lehetőleg minél levesebbet kelljen feladni az elhízáshoz vezető rossz szokásai közül. A könnyed fogyás Szent Grálja az energia megmaradás törvényébe zárva,...
AMBRUS LAJOS: A helyi ízekrül (egyházashetyei szakácskönyv)
AMBRUS LAJOS - Nemrégiben kaptam egy kézzel írt receptgyűjteményt. Falubelimek, Szabó Bandiék találták a padláson, legalább húsz éve, mikor bekötöztek frissen vásárolt házukba. A régi gazdáé lehetett – azóta őrzik, rakosgatják, bár használni nem nagyon tudják. Mikor...
ERDÉLYI LAKOMA – Erdély gasztronómiájáról
ERDÉLY GASZTRONÓMIÁJÁRÓL - A magyar nyelvű szakácskönyv-irodalom legerősebb érzelmi töltetű műve Kövi Pál, Erdélyi lakoma (1980) című lírai esszégyűjteménye. „Erdélyi lakoma című könyve okkal tette híressé: tisztesség, tartás, sőt hazaszeretet összefüggései a...
THE BEST OF STIFI 2015 – Villányi stifolder verseny
STIFOLDER VERSENY 2015 - IV. Nemzetközi Nemzetiségi Stifolder Verseny, a Villányi Borzsongáson, Villány, 2015. május 2., szombat. A sváb konyha egyik népszerű terméke a stifolder. A „Stifolder”elnevezés a Mohács és Pécs környékére érkező németek csoportnevéből...
SZEKSZÁRDI BORBEMUTATÓ – 2015. május 8. Corinthia
SZEKSZÁRDI BORBEMUTATÓ 2015 - Ahogy az ételek kapcsán, úgy a borok esetében is tapasztalható a szezonalitás. Bár vannak olyan borkedvelők, akik a nyári kánikulában is szívesen fogyasztanak testes vörösborokat és olyanok is akadnak, akik a téli estéket sem tudják...
PÁLINKAFESZTIVÁL 2015 – belépő és készpénz nélkül
PÁLINKAFESZTIVÁL - Pálinkafesztivál belépő és készpénz nélkül. Egy gyönyörű hétvége kezdete: 2015. május 7-én indul, ezúttal belépő nélkül, a X. Budapesti Pálinkafesztivál több tucat főzde mintegy félezer fajta pálinkájával, köztük az Év Almapálinkájával, amit itt...
HOLD UTCA – Pénteki gasztrobulik a Belvárosi Piacon
HOLD UTCA PIAC - A történet számomra a következő levéllel kezdődött..."Sziasztok, a megbeszéltek szerint ma 18.30-től várunk titeket a Hold utcába, a Belvárosi Piacon zajló After Work Friday programra. A két hete indított kezdeményezés célja, hogy pénteként este,...
GOURMET FESZTIVÁL 2015 – Terítéken a paprikás csirke!
GOURMET FESZTIVÁL - Terítéken a paprikás csirke! Ezúttal a pünkösdi hétvégén, május 21-24. között, de idén is a Millenárison jelentkezik a magyar gasztrokultúra meghatározó rendezvénye, a Gourmet Fesztivál - olvashatjuk a sajtófőnök, Vető Viktória sajtóanyagában, majd...
VÍZLEVES – szegény ember vízzel főz (1695)
A VÍZLEVES - A vízleves mai szemmel nézve fából vaskarikának tűnhet, pedig nem az. Persze, minden leves vízből készül, nevezzék akár borlevesnek, vagy tejlevesnek, ám a vízleves olybá tűnhet, mintha tréfa volna, pedig a szakácsmesterség fő vonalaiban mindig is a...
GOURMET SÉTA EGERBEN – 1 pincészet, 5 étterem
GOURMET SÉTA EGERBEN - Dr. Lőrincz György hívott fel a közelmúltban és invitált Egerbe. Valójában fogalmam sem volt, hogy mi lesz a program, de ez nem is nagyon zavart, mert megbízom a borászban. Csak nem hívna meg, ha nem lenne figyelemre érdemes a program! Legutóbb...
BORÁSZOK BORÁSZA 2015 – Dr. Bussay László, Csörnyeföld
Dr. BUSSAY LÁSZLÓ - 2015-ben Dr. Bussay László lett az Év Borásza. Megérdemelten, mint eddig mindenki, aki elnyerte a címet. Az 50 jelölt 2014. december 12-én értesült arról, hogy felkerült a 2015-ös listára. Minden jelöltnek egy szavazata van. A jelöltek az eddigi...
BABEL ÉTTEREM – vegán kóstoló menü, juice párosítással
BABEL ÉTTEREM - Akad egy étterem Budapesten, a hajdani bölcsészek koptatta Piarista közben. "A Babel Budapest egy magyar- regionális fine dining étterem, mely elég kényelmes, hogy törzshellyé és elég különleges ahhoz, hogy egy megjegyzendő állomássá váljon." - szól a...
BUDDHA BAR – Thai Hét a Buddha Barban, 2015. április 19-25.
BUDDHA BAR – THAI HÉT a Buddha Barban. A megújult, különösen jól sikerült a’ la carte menü mellett egy hétig thai különlegességek is felszolgálásra kerülnek, Ossama Kutaini, a Buddha Bar séfjének stílusában. 2014. április 19-25. között érdemes felfedezni a thai...
A CUKOR – kezdetben fűszer, majd gyógyszer, végül élvezeti termék
CUKOR - A „sütőcukrászati termék” elnevezéssel jelölt élelmiszerek általános jellemzője, hogy valamiféle liszt felhasználásával készülnek, meghatározó alkotórészük a cukor (vagy más édesítő anyag) és elkészítésük lényeges mozzanata a tésztakészítés és a sütés. Bár ez...
HAMBURGER – Egy hamburgerhez 3145 liter víz kell!
HAMBURGER - Mekkora egy hamburger vízlábnyoma? Mennyi vizet használunk fel hozzá? A válaszhoz jó tudni, hogy a vízhasználat nem más, mint egy adott idő alatt elfogyasztott (elpárologtatott) és/vagy beszennyezett víz mennyisége. A vízlábnyom meglehetős pontossággal...
SAJTOS RÚD – legfinomabb sajtos rudak receptjei vajjal, zsírral
SAJTOS RÚD - A sajtos rúd igazán népszerű sós sütemény, s nekem is az egyik kedvencem. Ha nincs időm, mélyhűtött leveles tésztából készítem, de azért, a saját házi gyúrás az igazi. A sajtos rúdhoz mindenekelőtt liszt, zsiradék, sajt, só és víz szükséges. A víz lehet...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!