cooking-classes-atlantaHÁNY ÉTELT ISMERSZ? – Egy legutóbbi angliai vizsgálatból igen érdekes dolgok derültek ki, bár, aki a hazai gasztronómiai közállapotokat kicsit is közelebbről ismeri, azt talán nem lepi meg a lesújtó eredmény. Évtizedek óta ismert, hogy, miközben a főzőműsorok népszerűsége töretlen, egyre kevesebben (igen, egyre kevesebben) főznek. Az angliai vizsgálat szerint, a közel kétezer válaszadó egyharmada (31%) évente jó, ha egy új ételreceptet kipróbál, és nyolc válaszadó közül hét, még egy omlettet sem tud

segítség nélkül elkészíteni. A angolok alig több, mint fele (54%) képes 5, vagy kevesebb ételt fejből elkészíteni, ám ezeket az ételeket a többség heti rendszerességgel, vagy még annál is gyakrabban fogyasztja. Ezek között az ételek között a kínai sült tészta az első helyen áll, a legtöbben (81%) éppen ennek az elkészítését ismerik. A második helyen, alig lemaradva, egy újabb tésztaétel, a bolognai spagetti (Spagetti Bolognese) áll 80%-kal.

Kínai kevert sült tészta

Első helyen a kínai kevert sült tészta

Spagetti Bolognese

Második helyen a Spagetti Bolognese

Elgondolkodtató az is, hogy egy klasszikus hétvégi, vasárnapi angol étel, a marhasült gravy mártással, csak a harmadik lett a sorban. A válaszadóknak már csak 77 %-a képes segítség nélkül, fejből elkészíteni.

Vasárnapi angol ebéd, marhasülttel

A harmadik helyen egy hagyományos vasárnapi angol ebéd, a marhasülttel

Alig néhány ételt eszünk egész életünk során!

A vizsgálatból kiderült, mint írom is, hogy az „angolok alig több, mint fele (54%) képes 5, vagy kevesebb ételt fejből elkészíteni, ám ezeket az ételeket a többség heti rendszerességgel, vagy még annál is gyakrabban fogyasztja”. Nem hiszem, hogy a helyzet nálunk sokkal biztatóbb lenne, mint az Egyesült Királyságban, ami azonban komolyan elgondolkodtató, és mindenféle gasztro-forradalmi lelkesedéseinknek is erőteljesen ellentmond.

Csíki Sándor♣