Blog
ifj. SZEPSY ISTVÁN – a Gál Tibor emlékdíj nyertese (2016)
ifj. SZEPSY ISTVÁN - Ifj. Szepsy István nyerte a Gál Tibor Emlékdíjat. 2016-ban a Tokaji borvidékre került a Gál Tibor Emlékdíj. Ifjabb Szepsy István a 11. Magyar Borok Bálján vehette át az elismerésért járó oklevelet. A hagyományoknak megfelelően, idén is a Magyar...
X. ORSZÁGOS ÉTTEREM HÉT – 2016. március 21-27.
10. ORSZÁGOS ÉTTEREM HÉT - 2016. március 21-27. között több, mint százharminc felső- és középkategóriás étterem kínálatát ismerhetik meg az érdeklődők a X. Országos Étterem Héten. Aki előzetesen asztalt foglal a www.etteremhet.hu weboldalon, minőségi, háromfogásos...
AMBRUS LAJOS: A racka, a birka, a bálmos és a zsendice
RACKA, BÁLMOS, ZSENDICE - A racka a magyarság ősi juhfajtája – noha nevének első felbukkanása csak a 18. század végére tehető. A Czuczor-Fogarasi szótár a 19. század közepén már ismeri, de mint durvább szőrű juhfajtát „korcs”-ként értelmezi, mondván, hogy a ’raczi’...
DINING GUIDE 2016 – Év Étterme, TOP 100 magyar étterem
TOP 100 MAGYAR ÉTTEREM - 2016 február 29-én, hétfőn este a Larus Étterem és Rendezvényközpontban megrendezett gálán, sok száz résztvevő jelenlétében adták át a Dining Guide díjait, az Év Étterme díjat. A Magyar Konyha szerkesztő bizottságának elnöke, Lévai Anikó, az...
BOCUSE d’OR 2016, BUDAPEST – Vezérszurkoló kerestetik!
BOCUSE d'OR EUROPE 2016 - Legyél Te a magyar csapat vezérszurkolója májusban a Bocuse d’Or európai döntőjén! A világ legnagyobb szakácsversenyén hagyomány, hogy minden nemzet versenyzőit saját, lelkes szurkolótábora buzdítja egy vezérszurkolói csoport vezetésével. A...
OSCAR-DÍJ 2016 – Mit eszik Hollywood a 88. Oscar gálán?
88. OSCAR-DÍJ 2016 - Az Oscar-díjhoz a fogadás is hozzátartozik. Az Oscar ételeit pedig jó ideje már egy osztrák születésű szakácsra bízzák. Ő pedig nem más, mint a fúziós konyha kaliforniai ágának fő-celebje, az újkori celeb-séfek öregapja. Osztrák is, kaliforniai...
AMBRUS LAJOS: Elpuhultunk: elférfiatlanodtunk
EGY ÖREG VADÁSZ DOHOGÁSAI -„Elpuhultunk, elférfiatlanodtunk.” Így kezdi Gazda egyik kedves figurája, az öreg erdélyi vadász, a táblabíró világ tán utolsó képviselője a Bérczy Károly szerkesztette Vadász- és Versenylapban. Az 1858-as évfolyamban néhány folytatásig a...
LASSAN SÜLT CSÁSZÁRHÚS – ropogós, omlós császárhús
CSÁSZÁRHÚS - A hasalja igazán kiváló húsrész. Az erdélyi szalonna is ebből készül, hasaljából. Nos, ha ehhez a hasaljához a hentes könnyű kézzel, kreatívan, oldalast is vág, akkor már egy újabb, s nagyra értékelt húsrészt kapunk, amit császárhúsnak nevezünk. Az ebből...
BOCUSE d’OR 2016, MAGYAR DÖNTŐ – Széll, Pohner, Volenter
BOCUSE d'OR 2016 DÖNTŐ - Idén Budapestre, Magyarországra és a magyar gasztronómiára figyel majd a világ, hiszen hazánkban rendezik a világ legrangosabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Or-t. A Budapesten, május 10-11-én megrendezendő Bocuse d’Or Europeversenyen 20 európai...
MEGLEPŐ ALAPANYAG PÁROK – alapanyag kombinációk
ALAPANYAG PÁROK - A paradicsom összetevőit vizsgálva, a molekuláris profiljában hozzá legközelebb állók között az eperre találunk. A paradicsom számos esetben eperrel helyettesíthető, ha pedig a paradicsom helyettesítője az eper, akkor azok a fűszerek, amelyeket a...
ALAPANYAG KOMBINÁCIÓK – szentháromságok a konyhában
HÁRMAS KOMBINÁCIÓK - A hármas szám (3) a konyhakultúrákba is mélyen beleivódott. A legkülönbözőbb konyhák “szentháromsága” is ezt látszik igazolni. A következőkben 18 kombinációt veszünk szemügyre. Ezek a hármas kombinációk, mind földrajzilag, mind a népesség számát...
KÁVÉBÁR BAZÁR – 2016. február 20-21. Corinthia Hotel
KÁVÉBÁR BAZÁR - 2016. február 20-21. - Ötven kiállító, több száz kóstolható termék, versenyek és előadások a belépő árában. Február 20-21-én immár hetedik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén is az Erzsébet...
KENYÉR, KOVÁSZ, ÉLESZTŐ – a lisztek titkos lakói
KOVÁSZ, ÉLESZTŐ - Ideális, és a történelem során messze legtöbbször előforduló esetben, némi kovász is akad a házunk táján. A kovásszal a kenyérkészítés meghatározó területére lépünk, már csak azért is, mert akad nem egy kenyér, ami több kovászt, vagyis előfermentált...
VALENTIN (BÁLINT) NAP – sajtószabadság és szerelem
VALENTIN NAP 2016 - A képeslapok a postai költségek csökkenésével, a 19. század vége táján kezdtek elterjedni. Az I. világháborút megelőző "boldog békeidők" különösen kedveztek a képeslapoknak, ezért igen nagy népszerűségre tettek szert. Persze, ezek a képeslapok nem...
VALENTIN NAP 2016 – Valentin napi ajándék és dekorációs ötletek
Valentin Napi ajándék és dekorációs ötletek fiataloknak és fiatalos lelkületű felnőtteknek. Csíki Sándor♣
TAVASZI ÉTELEK – Krúdy, Mikszáth, Jókai tavaszi kedvencei
Az északi féltekén a meteorológiai tavasz március elsejétől május végéig, három hónapig tart. A csillagászati tavasz a tavaszi napéjegyenlőségtől a nyári napfordulóig tart, tehát hozzávetőleg március 21. és június 21. közé esik, s percre pontosan kiszámítható. Ezért...
SÖRÖK, BOROK – archaikus sós, füstös ételpárosítások
SÖR, BOR - Törekedhetünk az étel és ital harmóniájára, és kereshetjük a kontrasztokban megbújó izgalmakat is. A harmónia keresése leginkább Nyugat-Európára és Észak-Amerikára jellemző, míg Dél-Európára és Kelet-Ázsiára ennek éppen az ellenkezője, az ellentétpárok, a...
AMERIKAI KONYHA – kínaiak és olaszok, hamburger és Diner
AMERIKAI KONYHA - Az Egyesült Államok igen gazdag és változatos elegyét nyújtja népeknek, vallásoknak és kultúráknak. Ez a változatosság a legkülönbözőbb konyhákban is megmutatkozik. A bevándorlók egymást követő hullámai, beleértve a ma is érkezőket, új kulináris...
BOCUSE d’OR BUDAPEST – Magyar döntő: 2016. februári 18-án
BOCUSE d'OR 2016 - Idén Budapestre, Magyarországra és a magyar gasztronómiára figyel majd a világ, hiszen hazánkban rendezik a világ legrangosabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Or-t. A Budapesten, május 10-11-én megrendezendő Bocuse d’Or Europe versenyen 20 európai...
TÖLTÖTT HOLD – Buli, Hold utcai Piac, 2016. február 5-7.
TÖLTÖTT HOLD - Gasztrovíkend, 2016. február 5-7. Hagyományteremtő céllal háromnapos téli evőbuli szerveződik a Belvárosi Piacon február 5-7. között. A Töltött Hold Gasztrovíkend elnevezésű rendezvényen az ország neves és még kevésbé ismert, de jellemzően regionális,...
KAPROS TÚROS LEPÉNY – szuper lepény
KAPROS TÚRÓS LEPÉNY - "A Czuczor-Fogarasi nagyszótár (1862) a kapros ételek közt a Tejfölös kapros káposztát, a Kapros bélest és a Kapros uborkát említi. De mindmáig széles körben szerepel a konyhán: a kapros mártástól, a kapros juhtúrós sztrapacskán át a gombás...
7. FURMINT FEBRUÁR – Nagy Kóstoló, 2016. február 4.
FURMINT FEBRUÁR - A Furmint Február rendezvénysorozat elmúlt hat évére visszatekintve határozottan érezhetőek 2010-ben létrehozott kezdeményezés eredményei. A szervezők számára fontos esemény az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcs-rendezvénye a Furmint...
OLASZORSZÁG ÍZEI – Itália útjain, alapanyagok, régiók
OLASZORSZÁG ÍZEI - Itália húsz, egymástól lényegesen eltérő sajátosságú régióból áll. Minden város, minden falu más, ám abban mégis közösek, hogy minden városnak, minden falunak akad legalább egy saját ételspecialitása. Az ételek pedig, az azonosságtudatot éppoly...
SENSES OF SOFITEL – Gilles Reinhardt, Olivier Potier, Deff Haupt
SENSES OF SOFITEL - (Tematikus borvacsora) Sofitel Budapest Chain Bridge, Sofitel Budapest Chain Bridge proudly presents the Senses of Sofitel featuring a series of unique dinner to showcase culinary creations and signature dishes by Michelin star chefs from a...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!