Blog

X. ORSZÁGOS ÉTTEREM HÉT – 2016. március 21-27.

10. ORSZÁGOS ÉTTEREM HÉT - 2016. március 21-27. között több, mint százharminc felső- és középkategóriás étterem kínálatát ismerhetik meg az érdeklődők a X. Országos Étterem Héten. Aki előzetesen asztalt foglal a www.etteremhet.hu weboldalon, minőségi, háromfogásos...

bővebben

AMBRUS LAJOS: A racka, a birka, a bálmos és a zsendice

RACKA, BÁLMOS, ZSENDICE - A racka a magyarság ősi juhfajtája – noha nevének első felbukkanása csak a 18. század végére tehető. A Czuczor-Fogarasi szótár a 19. század közepén már ismeri, de mint durvább szőrű juhfajtát „korcs”-ként értelmezi, mondván, hogy a ’raczi’...

bővebben

AMBRUS LAJOS: Elpuhultunk: elférfiatlanodtunk

EGY ÖREG VADÁSZ DOHOGÁSAI -„Elpuhultunk, elférfiatlanodtunk.” Így kezdi Gazda egyik kedves figurája, az öreg erdélyi vadász, a táblabíró világ tán utolsó képviselője a Bérczy Károly szerkesztette Vadász- és Versenylapban. Az 1858-as évfolyamban néhány folytatásig a...

bővebben

MEGLEPŐ ALAPANYAG PÁROK – alapanyag kombinációk

ALAPANYAG PÁROK - A paradicsom összetevőit vizsgálva, a molekuláris profiljában hozzá legközelebb állók között az eperre találunk. A paradicsom számos esetben eperrel helyettesíthető, ha pedig a paradicsom helyettesítője az eper, akkor azok a fűszerek, amelyeket a...

bővebben

ALAPANYAG KOMBINÁCIÓK – szentháromságok a konyhában

HÁRMAS KOMBINÁCIÓK - A hármas szám (3) a konyhakultúrákba is mélyen beleivódott. A legkülönbözőbb konyhák “szentháromsága” is ezt látszik igazolni. A következőkben 18 kombinációt veszünk szemügyre. Ezek a hármas kombinációk, mind földrajzilag, mind a népesség számát...

bővebben

KÁVÉBÁR BAZÁR – 2016. február 20-21. Corinthia Hotel

KÁVÉBÁR BAZÁR - 2016. február 20-21. - Ötven kiállító, több száz kóstolható termék, versenyek és előadások a belépő árában. Február 20-21-én immár hetedik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén is az Erzsébet...

bővebben

KENYÉR, KOVÁSZ, ÉLESZTŐ – a lisztek titkos lakói

KOVÁSZ, ÉLESZTŐ - Ideális, és a történelem során messze legtöbbször előforduló esetben, némi kovász is akad a házunk táján. A kovásszal a kenyérkészítés meghatározó területére lépünk, már csak azért is, mert akad nem egy kenyér, ami több kovászt, vagyis előfermentált...

bővebben

VALENTIN (BÁLINT) NAP – sajtószabadság és szerelem

VALENTIN NAP 2016 - A képeslapok a postai költségek csökkenésével, a 19. század vége táján kezdtek elterjedni. Az I. világháborút megelőző "boldog békeidők" különösen kedveztek a képeslapoknak, ezért igen nagy népszerűségre tettek szert. Persze, ezek a képeslapok nem...

bővebben

KAPROS TÚROS LEPÉNY – szuper lepény

KAPROS TÚRÓS LEPÉNY - "A Czuczor-Fogarasi nagyszótár (1862) a kapros ételek közt a Tejfölös kapros káposztát, a Kapros bélest és a Kapros uborkát említi. De mindmáig széles körben szerepel a konyhán: a kapros mártástól, a kapros juhtúrós sztrapacskán át a gombás...

bővebben

3.000 ÍRÁS A BLOGON

A FOOD&WINE 2008 ÓTA FOLYAMATOSAN MŰKÖDŐ BLOG

A FOOD&WINE AZ EGYETLEN BLOG, AMELY EZT A CÍMET ELNYERTE!

food&wine

Kövess Instagram-on is!

[wdi_feed id="1"]

KÖVESS A FACEBOOK OLDALAMON IS!

IDŐJÁRÁS

Időjárás, 16 Július
Időjárás: Budapest

+32

Max.: +34° Min.: +23°

Páratartalom: 35%

Szél: WSW - 14 KPH

KATEGÓRIÁK

ADATVÉDELEM

Receptjeim, fotóim, és egyéb írásaim kizárólag írásos beleegyezésem után, a szerző és a forrás egyértelmű megjelölése mellett közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol az egész írás nem kerül közlésre, csak annak első sorai, majd a folytatásért a blogomra kattint az olvasó. Írásaimból idézetek formájában szövegrészek átvétele csak szerző és forrásmegjelölés mellett engedélyezett.