1953 Május 1MÁJUS 1 – Május elseje a munka, korábban pedig a munkások ünnepe. A nemzetközi munkásmozgalmak, a szakszervezetek  által kiharcolt ünnepnap. A világ országainak jelentős részében hivatalos szabadnap. Május elseje egyben katolikus egyházi ünnep is. Jézus nevelőapja, az ácsok, asztalosok, erdészek, famunkások, favágók, bognárok, koporsókészítők, kádárok, tímárok védőszentje, Szent József tiszteletére 1955-ben XII. Piusz pápa kreált egy ünnepet, s május elsejét a munkások védőszentje, „József a munkás” ünnepévé avatta. Az ilyenfajta PR nem újdonság a

történelemben, hiszen hasonló esetek már kétezer évvel  korábban is előfordultak, amikor a pogány ünnepek katolicizálása zajlott. Május elseje ünneplésének előzményei egészen 1817-ig, a brit ipari forradalomig koráig nyúlnak vissza, amikor is éppen egy gyártulajdonos, bizonyos Robert Owen fogalmazta meg és tette közzé a munkások követelését. A követelések legismertebbike a munkaidő nyolc órára csökkentése volt:

„Eight hours labour, Eight hours recreation, Eight hours rest!” vagyis „nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás (rekreáció)”

A II. Internacionálé az amszterdami kongresszusán, 1904-ben felhívást adott ki, miszerint:

„Minden ország összes szociáldemokrata pártja, és hasonló kötődésű bármilyen szervezete nagy erőkkel demonstráljon május elsején a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, a proletariátus osztályszükségleteiért és az egyetemes békéért.” (…) „a Föld összes országában kötelező minden munkás-proletár szervezetnek május elsején felfüggeszteni a munkát mindenhol, ahol az a munkások testi épségének veszélyeztetése nélkül csak lehetséges.”

Felvonulás a munka ünnepén (New York, 1905)

„Gratulálunk, elvtársak!”

Gratulálunk, Elvtársak!

„Gratulálunk, Elvtársak!” (Szovjetunió)

1956. május elseje (…) 1957. május elseje

1956. május 1. (Budapest)

1956. május 1. (Budapest)

1957. május 1. (Budapest)

1957. május 1. (Budapest)

Csocsó, avagy Éljen május elseje!

Virsli és Kőbányai világos

Haladó hagyományként, a FOOD&WINE „szerkesztőségében”,  a Haller-teraszon május elsején a következő menü fordul kötelezően elő:

majus-1-retro-30-1024x755

Csíki Sándor♣