sörre bor?SÖRRE BOR, MINDENKOR? Az európai folklórban évszázadok óta számos sörrel, borral, s ezek sorrendiségével kapcsolatos mantra él. Ezek a mindennapi kocsmai megfigyeléseken alapuló népi bölcsességek más italféleségek és a sör kapcsolatára is kiterjesztődtek, ám olykor még egymásnak is szögesen ellentmondanak. Azok után, hogy még a sorrendet illetően sincs közmegegyezés, joggal vetődik fel a kérdés, hogy e versikéknek akad-e bármiféle tudományos alapjuk? A helyzet drámai!

Borra sör, meggyötör?

„A borra sör, meggyötör” egyik angol változatában, a bor helyett whiskey szerepel azzal, hogy, a whiskey-re sört inni nagyon kockázatos (Beer on whiskey, very risky.), ám a sörre ihatunk whiskey-t. A tanácstalanság jele, hogy az amerikaiak szerint az igazság éppen az ellenkezője annak, amit hajdani gyarmattartóik állítanak, és nem a whiskey-re sör, hanem a sörre whiskey (tömény) az, ami beteggé tesz (Beer then liquor, never sicker). Hasonlóan ellentmondó nézetek a német és angol folklór összevetésében is fellelhetők. „A borra sör, meggyötör” tapasztalata a sör és almabor (cider, cidre) viszonylatában is felbukkan, ám éppen fordított sorrendben, mint azt várnánk. Az angolok véleménye szerint ugyanis, az a legjobb, ha az almaborra isszuk a sört (Beer on cider, makes a good rider.), és nem a sörre az almabort. A borral kapcsolatban persze, akadnak más rigmusok is. A franciáktól például azt is megtudhatjuk, hogy csak akkor lesz minden rendben, ha a fehérborra isszuk a vörösbort, s nem fordítva (Blanc sur rouge, rien ne bouge; rouge sur blanc, tout fout le camp.).

sörre bor?

  • Az alkoholfogyasztásról számtalan népi bölcsesség terjedt el világszerte, ám közülük most csak egyet vizsgálunk meg tüzetesebben. Azt, hogy lehet-e bármiféle tudományos alapja a „borra sör, meggyötör, sörre bor, mindenkor” állításnak. A válaszhoz vegyük sorra a meghatározó faktorokat, majd alkossunk belőlük kerek és érthető magyarázatot.

Az alkohol felszívódása

Az elfogyasztott alkohol egy része (20%) már a gyomorból is felszívódik, a maradék rész pedig a vékonybélből kerül a véráramba. A gyomor és patkóbél határán lévő gyomorzár működésére és a felszívódásra az alkoholos italok fajtája, és az etilalkohol koncentrációja is hatással vannak, de hat rá a széndioxid jelenléte, és az is, hogy éhgyomorra iszunk-e, vagy sem. Az alacsony alkoholtartalmú borok, és a magas alkoholtartalmú égetett szeszesitalok lassabban szívódnak fel, mint a közepes alkoholtartalmú italok. (A víz és a gyümölcslevek általában csökkentik, a széndioxid pedig növeli a felszívódás sebességét.) A véralkoholszint csúcsa egy hígabb és buborékos vodka-tonik esetén magasabb, mint a tiszta vodkánál, bornál és sörnél, és a bornál is magasabb, mint a sörnél.

A buborékok hatása

A „sörre bor, mindenkor” tartalmú állítások viszonyítási pontja, valójában mindig is a buborékos sör, s nem a bor. Általánosan igaznak tartott vélekedés szerint, a buborékok fokozzák az alkohol hatását. Az állítás alapja, hogy a gáz okozta nyomás és a gyomor nyálkahártyáját borító széndioxid hatására erősödik a gyomor mozgása és a kijárati gyomorzáró izom is gyakrabban nyílik ki, ami gyorsítja a gyomortartalom vékonybélbe irányuló mozgását. A sörrel, pezsgővel teli gyomorból ezért gyorsabban ürül ki az ital, s kerül az alkohol-felszívódás fő területére, a vékonybélbe. A széndioxid felszívódás-serkentő hatását igazolja, hogy azoknál, akik buborékos pezsgőt isznak, gyorsabban emelkedik a véralkoholszint, mint azoknál, akik ugyanazt a pezsgőt, de már buborékok nélkül fogyasztják.

sörre bor?

Egyéb felszívódás-serkentők

A borban számos olyan összetevő fordul elő, amely az alkohol gyomorból való felszívódását fokozza. A sörben ezek az anyagok nincsenek meg, ezért az alkoholtartalmuk nagyobb részt csak a vékonybélből szívódik fel. A bor után ezért is érezhetjük az alkohol bódító hatását rövidebb időn belül. Ha a sörre bort iszunk, a borban lévő felszívódást serkentő anyagok a gyomorban lévő sör alkoholtartalmának felszívódását is serkenteni fogják.

Borra sör?

Ha bort iszunk, a bor hosszabb ideig „ül” a gyomorban, mint a sör, miközben a gyomortartalmat a záróizom a szokásos ritmusban engedi a vékonybélbe. Ha a borra sört iszunk, a gyomorba került sör nyomásának, széndioxidtartalmának, buborékjainak hatására a gyomor záróizma kinyílik és a gyomortartalom a borral, sörrel együtt a vékonybélbe zúdul. A gyomorénál nagyobb felületű vékonybélben az alkohol felszívódása intenzívebb, mint a gyomorban, ezért a véralkoholszint is gyors emelkedésnek indul.

Sörre bor!

Ha sört iszunk, a sör rövidebb ideig tartózkodik a gyomorban, mint a bor, és onnan kisebb mértékben is szívódik fel. A sör bőséges folyadéktartalmának feszítő ereje, buborékjai, alkoholtartalma ingerlik a gyomor záróizmát és a kinyíló kapun át a gyomortartalom a vékonybélbe ömlik, ahonnan a sör alkoholtartalma folyamatosan felszívódhat. Ha a sörre bort iszunk, a sör alkoholtartalmának felszívódása a gyomorban ugyan megnő, ám az alkoholos folyadék ürülése továbbra is egyenletes marad, s a véralkoholszint növekedése is mérsékeltebb, mint az előző esetben.

A tudományos alkoholfogyasztás aranyszabályai

Mint az eddigi levezetésből is kiderülhetett, nem számít valami jó ötletnek a bor után sört inni, s különösen nem jó ötlet sok sör után, sok bort inni. Optimális sorrendiséget feltételezve, ha a sör a gyomorból már nagyobb részt kiürült, következhet a bor, majd a legvégén, némi pihenő után, a pálinka, s persze a felszívódást lassító étkezésről, folyadékbevitelről se feledkezzünk el. Az aranyszabályok legfontosabbika azonban továbbra is az, hogy alkoholt mindig csak mértékletesen és felelősséggel fogyasszunk, s ha keverjük is, azt csakis „tudományosan” tegyük!

(Az írás a hvg Gasztronómia és Utazás c. kiadványában, 2015-ben jelent meg nyomtatásban.)

Csíki Sándor♣