Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty térBUDAPESTI TAVASZI VÁSÁR – A Budapesti Tavaszi Vásár idén is gazdag programkínálattal csábítja az érdeklődőket a belváros szívébe, a Vörösmarty térre. A március 25-től április 24-ig tartó rendezvénysorozat elsődleges célja, hogy kulturális programkínálatával, iparművészeti bemutatóival, népzenei és tánczenei előadásaival, valamint

Monostori Diána (BFTK, marketing divízió vezető)

Monostori Diána – marketing divízió vezető

gasztronómiai választékával minőségi szórakozást nyújtson mind a budapestiek, mind pedig a fővárosba látogatók számára. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) a Főváros hivatalos képviseletében, Budapest kedvező nemzetközi megítélését, valamint a minőségi turizmus előmozdítását segíti: egyrészt értékes kulturális, egyszersmind turisztikai tartalmat teremt – fesztiválok, kulturális programok szervezésével, úgymint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, illetve a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár, és a Budapesti Tavaszi Vásár. Idén a BFTK által megrendezett vásárban, a Vörösmarty téren, főként a polgári és a paraszti konyha kerül terítékre, valamint számos látványos gasztronómiai fogásra is számíthatnak az érdeklődők.

Lehet kóstolni melegen füstölt lazacot, malac-burgert, kakastöke pörköltet, sörben pácolt süldőmalacot, káposztalevélen sült burgonyás cipót, rozmaringos báránygerincet, kacsahússal töltött káposztát, de a faszénen sült pisztráng, a sparherten sült lepény, a lángos és a házi hagymalekvár is megízlelhető a vásárban.

Street-Food Brunch a Vörösmarty téren

Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty tér 2016. április 24.

Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty tér 2016. március 25 – április 24.

A Vörösmarty téren is megjelenő, és a vásári sokasághoz kötődően a legősibb street food egyben minden idők legdemokratikusabb gasztronómiája is. A street food története hazánkban éppúgy a sokasághoz kötődik, ahogy bárhol másutt is a világon. A búcsúban, nyüzsgő vásári forgatagban, nagyvárosban, fesztiválokon, ott ahol éhes, vagy éppen csak szórakozó, szabadidejét töltő közönséggel találkozhatunk, hamar rábukkanhatunk az utcai ételekre is.

Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty tér 2016. március 25 - április 24.

Bárány – Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty tér 2016. március 25 – április 24.

Pisztráng - Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty tér 2016. március 25 - április 24.

Pisztráng – Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty tér 2016. március 25 – április 24.

A street food az elmúlt századokban mindig létezett a fővárosban és nagyobb városainkban, a közlekedési csomópontok környékén, a vasúti restikben, az utcákon és sportpályákon, valamint sokfelé másutt, ahová érdemes volt sátrat, asztalt állítani, sütni, főzni. Az 1920-1930-as évek gasztronómiai nekilendülése után, a II. világháborút követő államosítással is maradt még nyomokban belőle a megtűrt búcsúk, vidéki vásárok környékén, a pesti Városligetben, a debreceni Nagyerdőben, a Balatonon, a turistaközpontokban, a mozgóképszínházakban, futballmeccseken, az új kor új szellemű majálisain, május elsejei felvonulásain.  A szocialista „street food” leginkább háttérbe szoruló „szabadtéri vendéglátás” lett, társadalmilag új szereplőkkel, s máig megmaradt jellegzetes vonásokkal, ételválasztékkal.

Street-Food Brunch - Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty tér

Street-Food Brunch – Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty tér

Libamáj - Street-Food Brunch - Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty tér

Libamáj – Street-Food Brunch – Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty tér

Töltött káposzta kacsahússal - Street-Food Brunch - Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty tér

Töltött káposzta kacsahússal – Street-Food Brunch – Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty tér

Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty tér 2016. március 25 - április 24.

Street-Food Brunch – Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty tér

A 21. századra Magyarország a békés forradalmak országa lett. Az elmúlt években megismerkedhettünk a „gasztro-forradalom”, a „sör-forradalom”, s újabban a „street food forradalom” fogalmával is. A nagy tömegeket elérni képes hazai street food megújul, asszimilál, miközben erőteljes és mélyreható hatással van az ízlésünkre, ezzel pedig az éttermi és otthoni ételválasztásunkra is. A klasszikus, és mindmáig kedvelt választék, ha lassan is, de változóban van. Ennek jelei a főváros szívében, a Vörösmarty téren is észrevehetők.

Street-Food Brunch - Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty tér

Street-Food Brunch – Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty tér

Street-Food Brunch - Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty tér

Street-Food Brunch – Budapesti Tavaszi Vásár, Vörösmarty tér

Mindazok, akik a Vörösmarty téren jelen vannak, Monostori Diánával

Mindazok, akik a Vörösmarty téren, a Budapesti Tavaszi Vásár során ételeikkel jelen vannak ,és Monostori Diána (BFTK)

Csíki Sándor♣