Badacsony_NewYork_2016BADACSONYI BORVIDÉK – Április 6-án immáron ötödik alkalommal, de ismét egy emberként mozdult meg és mutatkozott be megszokott helyén, a budapesti New York Palotában a Badacsonyi Borvidék. Az eseményen – amelynek fókuszában a borvidékre illetve a

pincészetekre jellemző borok voltak – a badacsonyi borvidék borászai személyesen töltötték boraikat a látogatók poharába. A rendezvényen ezúttal is kitűnő alkalom kínálkozott, hogy az érdeklődők megismerhessék a helyi termelőket, a borász szakma kiemelkedő képviselőit, kérdéseikre közvetlenül tőlük kapjanak választ. A kisebb borászatoktól a legnagyobbakig, a kézműves termelőktől a nagy pincészetekig mindenki jelen volt, hogy az általuk kínált válogatott borok kóstolása, és a velük való beszélgetés által elevenedjen meg a Badacsonyi Borvidék hangulata. A kóstolón résztvevő borokat – előzetesen – egy borászokból álló bizottság vakkóstolón minősítette, annak érdekében, hogy a rendezvény vendégei kizárólag a borvidéki kínálat legjavával találkozzanak.

„A kerek évforduló kapcsán döntöttünk úgy, hogy idén az elmúlt 5 év legszebb tételeit, többek között igazi terroir borokat mutatunk be”

mondta Békássy János, a bemutatkozást aktívan szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnöke.

Badacsony NewYork 2016

Résztvevő borászatok, kiállítók

 1. Weller Borház
 2. Szatmári Családi Pincészet
 3. Nyári Pince
 4. Borbély Családi Pincészet
 5. Gilvesy Pincészet
 6. Istvándy Pincészet
 7. Villa Sandahl
 8. Villa Tolnay Borház
 9. Szabó Családi Pince
 10. Szent György Pince
 11. 2Ha Szőlőbirtok
 12. Edegger Pincészet
 13. Bencze Családi Birtok
 14. Málik Pince
 15. Horváth Pince
 16. Fischer Borház
 17. Szászi Birtok
 18. Sabar Borház
 19. Bakó Ambrus
 20. SkizoBor
 21. Válibor
 22. Laposa Borbirtok
 23. Szarka Gyula Pincéje
 24. Csobánci Bormanufaktúra
 25. Csendes Dűlő Szőlőbirtok
 26. Folly Arborétum és Borászat
 27. Orbán Pincészet
 28. Fata Pince
 29. Németh Pince
 30. NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet
 31. Első Magyar Borház-Szeremley Birtok
 32. a’Capella Szőlőbirtok

További kiállítók:
33. Badacsonyi Pálinkaház
34. Hotel Bonvino Wine & Spa
35. BellaBadacsony (aszalt és szárított gyümölcsök, zöldségek)
36. Szegi Családi Gazdaság (kézműves sajtok

badacsony_ newyorkban2

 • Egy borvidékkel való gyors ismerkedésre jobb módszer, s alkalom aligha akad, mint az olyan események, amilyennel a badacsonyi borvidék borászai is megörvendeztették a borkedvelő érdeklődőket. A borvidéki bemutatkozáson 32 borászat 148 borát kóstolhattuk. A 148 bor többsége – ahogy az már jobb helyeken lenni szokott – a jóivású, korrekt, erényekkel is bíró kategóriába tartozott, azonban – amint az egy ilyen borvidéktől persze, joggal elvárható – ezúttal is akadtak kimagasló borok, s pezsgő is.
 • A borvidék igazi különlegessége, a kéknyelű nálam mindig érdeklődésre tarthat számot (most is akadtak igazán szép tételek), ahogy a jó Juhfark is.
 • A kéknyelű újabb porzófajtája, a 2003-ban elismert Rózsakő fajtaborként igazán kellemes meglepetés volt, és sejthető, hogy kis szerencsével, akár népszerű fajta is válhat belőle.
 • Az Olaszrizlingekhez való viszonyom általában tartózkodó, s így volt ez ezúttal is, miközben inkább érdekelt, hogy a Furmint mire képes arrafelé. Mondhatom, akár sokra is, ahogy az már az elmúlt években is kiderülhetett.
 • Az Olaszrizlinggel szemben, a Rajnai rizling, akárcsak a Kéknyelű, mindig is kíváncsivá tett, már csak azért is, mert nekem tetszőt, az országban eddig leginkább csak erről a borvidékről, és itt is csak néhány évjáratban, s többnyire ugyanazoktól a pincészetektől kóstoltam.
 • A rozé üzletileg ugyan érthető, ám ezen a kóstolón számomra érdektelen volt.
 • A vörösborok között most is akadtak figyelemre méltó tételek, s különösen a Pinot noir volt számomra szemrevaló.
 • A fajtákat lehetne még sorolni, s majdnem mindegyiknél találhatnánk kiemelésre méltó borokat, ami jó. Hasonlóan jó, hogy Badacsony együtt mutatja meg magát, s bár ez még csak az ötödik esztendő a bemutatók sorában, a tradíció már élő. Ápolják hát, az idők végezetéig!

Csíki Sándor♣