gourmet_500x500GOURMET FESZTIVÁL 2016 – Minden ínyencek álma közelít májusban. Május 10-11-én a Bocus d’Or európai döntője után azon nyomban útjára indul a Gourmet fesztivál is a Millenárison. A Gourmet Fesztivál, mint azt Gerendai Károly rövid és velős történeti összefoglalójában is felidézte, nem a jelenlegi tulajdonosokkal, nem ezen a néven, nem ezen helyen és nem ezzel a koncepcióval kezdte pályafutását. A Gourmet fesztiválon eddig minden évben más és más a tematika.

Legutóbb a csirkepaprikás volt a központi téma, ám a tematika meghatározói most már erősen elgondolkodtak azon, hogy vajon jó-e az, ha ennyire megkötik a kiállítók kezét? Nos, a kérdésre adott válaszként (hatás – ellenhatás törvénye) idén aztán egyáltalán nincs a séfek keze megkötve. Mivel az év első számú magyarországi (csúcs)gasztronómiai eseményének, a Bocuse d’Or európai döntőjének a két kötelező, magyar alapanyaga a kecsege és a gímszarvas borjú, ezért a Gourmet Fesztivál alapanyag témája is a hal és vad, ami – lássuk be –  igen nagy szabadságot ad.

Gourmet Workshop

  • A Gourmet fesztivál idén is egy kiváló lehetőség arra, hogy egy helyen, együtt kóstolhassuk Magyarország legtöbbre tartott éttermeit. Idén, korlátozott számban, de Gourmet Workshop-ra is lehet jelentkezni.
Heiszler Oliver (Tanti), Mautner Zsófia, Segal Viktor, Gerendai Károly, Tiago Sabarigo (Costes Downtown) és segítője,

Balról: Heiszler Oliver (Tanti), Mautner Zsófia, Segal Viktor, Gerendai Károly, Tiago Sabarigo (Costes Downtown) és segítője

Árak

Gerendai Károly is tudatában van annak, hogy a belépőjegy sokak szemében szálka, azonban, mint levezette, ez az ára annak, hogy egy helyre hozhassák az ország vezető éttermeit, akik a helyért helypénzt külön nem fizetnek.

  • A napijegy 3900 forint,  bérlet 7500 Ft (Ebben benne van a borospohár, kávé, bor- és pezsgőkóstoló, újság)

5 Michelin-csillagos étterem, 5 séf, 5 fogás

Az idén a Borkonyha, a Costes, az idén friss Michelin-csillagos Costes Downtow, az Onyx, és a Tanti séfjei főztek a sajtótájékoztató ebédmenüjét, ami már önmagában is hírértékű, hiszen ilyen még nem volt eddig.

Heiszler Olivér (Tanti), Sárközi Ákos (Borkonyha), Szulló Szabina (Onyx), Palágyi Eszter (Costes), Tiago Sabarigo (Costes Downtown)

Heiszler Olivér (Tanti), Sárközi Ákos (Borkonyha), Szulló Szabina (Onyx), Palágyi Eszter (Costes), Tiago Sabarigo (Costes Downtown)

  • Palágyi Eszter (Costes): Posírozott folyami rákfarok, vízitorma consommé, marinált uborka korongok, uborka brunoise, fűszeres creme fraiche.
  • Tiago Sabarigo (Costes Downtown): Karamellizált libamáj terrine, édesburgonya krém, szeder-vinaigrette, kumquat, karamellel, szederrel, citrusokkal és édesburgonyával.
  • Heiszler Olivér (Tanti): Szaibling, kétféle körtekrém, misoval ízesített retek kimchi, sárga cékla, tápióka-gyöngy.
  • Sárközi Ákos (Borkonyha): Őzgerinc, parajkrém, savanyított aszalt gyümölcsök, olajbogyó, burgonya-ropogós, petrezselyem, banántorta.
  • Szulló Szabina (Onyx): Somlói XXI. század – vaníliakrém vajjal, tojással, csokoládés piskóta, diókrém, kétféle csokoládéval, tejszínhabbal, ropogós diómorzsával.
Palágyi Eszter (Costes) étele

Palágyi Eszter (Costes, Budapest) étele

Tiago Sabarigo (Costes Downtown, Budapest) étele

Tiago Sabarigo (Costes Downtown, Budapest) étele

Heiszler Olivér (Tanti, Budapest) étele

Heiszler Olivér (Tanti, Budapest) étele

Sárközi Ákos (Borkonyha, Budapest) étele

Sárközi Ákos (Borkonyha, Budapest) étele

Csíki Sándor♣