YealandsLive-Mobile-Video-ImageYEALANDS SAUVIGNON BLANC – Amikor ezeket a sorokat írom, a tőlünk 18.000 km távolságra fekvő Új-Zélandon, a Yealands Family Wines birtokon éppen 13°C a hőmérséklet. Nálam a Haller-teraszon, 11°C. Ott 10 km/h a szélsebesség, s nálam sem több. Az összehasonlításra az adja az alapot, hogy a Veritas kóstoló termében Yealands Sauvignon blanc és Pinot noir borok kóstolóján vettem a

közelmúltban részt. Nos, a Yealands már önmagában is egy meglehetősen érdekes birtok, rövid történelemmel, érdekes történettel, kimagasló eredményekkel. Érdemes megismerkedni vele, már csak ezért is mert a Sauvignon blanc boraikat kóstolva rájöhetünk, hogy Új-Zéland Sauvignon blanc borai sem teljesen olyanok, mint amilyennek egyszerűsített világképünkben élhet.

A világ legfenntarthatóbb borászata – Yealands family Wine

Az Új-Zéland déli szigetén fekvő Marlborough borvidék különösen a Sauvignon blanc, s újabban a Pinot noir és Pinot gris borairól ismert.

Yealands Sauvignon blanc borok – a kóstolás sorrendjében (Borok: Veritas)

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc

Peter Yealands Sauvignon Blanc 2015 – Peter Yealands vágya az volt, hogy megalkossa a világ legkörnyezetbarátabb módon készített borait. Eredményei bizonyítják, hogy a fenntarthatóság nem zárja ki a tartós és jó minőséget. A bor maracuja és guava értett jegyeit hordozza, melyet a gyógynövények valamint a fekete ribizli egészítenek ki. A szájpadláson érett gyümölcsös jegyeket, főleg citrust érezhetünk, amit hosszú ásványos lecsengés simít egyensúlyba. Tipikusnak gondolt, szép Sauvignon blanc. Megfelel az új-zélandi Sauvignon blanc borokról kialakult sztereotípiáinknak, ezért sokaknak tetszhet. (Fotó)

Single Block Sauvignon Blanc S1 2014 – A Single Block sorozat borainak elkészítésekor a gyümölcsösség és a terroir együttes megjelenése, harmóniája a cél. Az S1-dűlő a Seaview Vineyard része, s egy védettebb fennsíkon, 160 méter tengerszint feletti magasságon fekszik. 2012-ben a 2011-es Single Block S1 Sauvignion Blanc-t választották a legjobb nemzetközi sauvignon blanc-nak (International Wine Challenge). Illatos, lendületes és fűszeres.

Single Block Sauvignon Blanc M2 2014 – Az M2-es dűlő az alacsonyabb fekvésű Wairau völgyben fekszik. Pikáns, izgalmas, illatban érett maracuja, grapefruit és fekete ribizli. Koncentrált, tiszta gyümölcs ízek és lendületes citrusos savak adnak gyönyörű, határozott gerincet bornak.

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc

Single Block Sauvignon Blanc L5 2015 – Az L5 dűlőrész, melynél fontos szerepet játszik a fenntartható gazdálkodás a környezettudatos szemlélet, a Seaview Vineyard szélén terül el, mindössze 900 méterre a tengertől. Illatában a tiszta kakukkfű is megjelenik, az osztrigahéj ásványos jegyeivel. A korty gazdag, friss és textúrált.

Single Vineyard Sauvignon Blanc 2015 – Guava, fekete ribizli, friss gyógynövények, tiszta aromái jellemzik, élénk citrusos áthajlásokkal. A korty elegáns és egységes, jellegzetes ásványos lecsengéssel. Glutén érzékenyek is fogyaszthatják. A Peter Yealands Sauvignon Blanc 2015 borral számos vonásában párba állítható, ám annál valamivel magasabb árfekvésű Sauvignon blanc. Szintén megfelel az új-zélandi Sauvignon blanc borokról kialakult sztereotípiáinknak, ezért ez a bor is sokaknak tetszhet. (Fotó)

Winemakers Reserve Sauvignon Blanc 2014 – Szintén a Seaview Vineyard termése. Gyümölcsössége mellett elegáns hordóból származó krémes jegyek is megjelennek. Szárított kakukkfű és fekete ribizli, valamint fűszeres és krémes illatok jellemzik a bort. A kortyban megjelenik az ásványosság némi csalánra utaló felhanggal. Jó szerkezetű gazdag, elegáns bor, amely leginkább a tapasztalt fogyasztók körében számíthat sikerre. 

  • A kóstolón az 1987-ben indult, s 2011-től a Yealands Wine Group-ba tartozó Crossroads Winery Milestone Series Sauvignon blanc 2014 bora is pohárba került. Ropogós, gyümölcsös bor.
Peter Yealands

Peter Yealands

Yealands Pinot noir borok – a kóstolás sorrendjében (Borok: Veritas)

A kóstolón két Yealands Pinot noirt kóstoltunk. Ezek a Yealands Estate Single Vineyard Pinot Noir 2013 és a Winemakers Reserve Pinot Noir 2014 voltak. A mifelénk leginkább csak Sauvignon blanc borairól ismert Új-Zéland Pinot noir borai a következő években okozhatnak még meglepetést a világpiacon. Legalábbis, a kóstolt borok erre utalnak.

  • Single Vineyard Pinot Noir 2013 – Illatát fekete cseresznye, ibolya és fűszeraromák dominanciája jellemzi. Telt, strukturált, elegáns, rengeteg lédús, sötét, érett cseresznyével a kortyban, melyeket a savak hoznak egyensúlyba. A hordós érlelés további fűszeres, pikáns aromákkal gazdagítja a bort.
  • Winemakers Reserve Pinot Noir 2014 – A dűlő termése az Awatere völgy folyó menti teraszos területéről került kiválogatásra, az odaadó munka és a terméskorlátozás eredményeként szép savgerincű, tartalmas bor született. Virágos jegyek és elegancia egy pici francia tölgyfa hordóból adódó fűszerességgel. Illatban és ízében egyaránt érett piros bogyós gyümölcsök és virág jelenik meg.
Yealands Winery Group

Yealands Winery Group, , Marlborough, Új-Zéland

(A borleírások a VERITAS borleírásait alapul véve készültek.)

Csíki Sándor♣