Blog
CAMELOT ÉTTEREM – Siófok, Vécsey u. 20., Nyitás: 2017. július 1.
CAMELOT ÉTTEREM - A balatoni szezon rövidségét mutatja, hogy a nagy lakomáiról, adagjairól híres, ezért a vendégek körében különösen népszerű siófoki Camelot Középkori Étterem is csak július 1-én nyit és csupán augusztus végéig lesz nyitva. Mint a honlapon írták: "A...
VinAgora BORGÁLA – 2017. július 7. 14-21 óráig, Corinthia
VINAGORA BORGÁLA - Eltelt egy év is itt az idei VinAgora Borgála 2017. július 7-én, 14 órától 21 óráig, a Corinthia Hotelban (Budapest, Erzsébet krt. 43-49. A sajtóanyag tájékoztatása szerint: "VinAgora Borgála: könnyed elegancia nyár közepén. Felemelő környezetben,...
AMBRUS LAJOS: Kék darvak
Miután tanult erdész barátom megtudta, hogy a nála született kosbáránya hozzám, vagyis Kemenesaljára kerül, a tájat dicsérve hozzátette, nem véletlenül költött újra itt a darumadár! Száz év után először. Igen? Annyit tudtam én e nemes madárról, különösen Balassitól,...
A MINŐSÉG FORRADALMI KIÁLTVÁNYA – még várat magára
A MINŐSÉG FORRADALMA: A minőségről és a forradalomról is gyakran hallhatunk, s nem véletlenül. A minőséggel a mindennapokban valaminek a jóságát mérjük, ám, ami mindebben a szellemi teljesítményekre vonatkoztatva az igazi csapda, hogy a minőség, itt, praktikusan nem...
APÁK NAPJA – 2017. június 18. vasárnap
APÁK NAPJA - Az Apák Napja minden évben június harmadik vasárnapjára esik. Idén az Apák Napját június 16-án tartjuk. Az Apák Napját a Spokana (Washington, USA) városában működő Fiatalok Keresztény Egyesületében (YMCA) egy Sonora Smart Dodd nevű hölgy alapította meg és...
AMIT A SAVANYÍTÁSRÓL TUDNI AKARTÁL – kovászos uborka
A SAVANYÍTÁS TITKAI - A kovászos uborkától a nyári savanyú káposztáig. Az élelmiszerek szerves savakkal történő tartósítása a világ kulináris örökségének évezredek óta része. Savanyúságokkal, savanyított élelmiszerekkel a világ majd'minden részén találkozhatunk. A...
INTERGALAKTIKUS GASZTRONÓMIAI VILÁGSZÖVETSÉG (IGGV)
GALAXPRESS - "2017. június 5-én este, 21:33-kor, hosszas egyeztetés után, megalakult az Intergalaktikus Gasztronómiai Világszövetség (IGGV). A Világszövetség székhelye a következő ezer évben a galaxis gyomor-csakrája, a Haller-terasz (Budapest) lesz. Az...
IGYUNK MUZSLAI BORT! – Muzslai Bortúra, 2017. június 3.
MUZSLAI BORTÚRA - "A Muzslai Bortúra egy olyan túrázó esemény, amikor a Muzslai szőlőhegy napsütötte lankáin túrázva lehet betérni a nyitott borászatokba, pincékbe, hűs borokat kóstolni. Egy szombat, ahol baráti beszélgetéstől kísérve túrázhatsz a Muzslai szőlőhegy...
A ZSÍR KIÁTKOZÁSA – az 1950-es években kezdődött, és még tart
A ZSÍRFÓBIA - A zsír kiátkozása az 1950-as évek Amerikájában kezdődött, ám az 1960-as évek végétől már a vasfüggöny innenső oldalán is gyanakvással és bűntudattal tekintenek a magyar konyhának is különleges ízt adó disznózsírra, s általában a zsírokra. Halálosan...
GERE JAZZ FESZTIVÁL – 2017. június 9-10, Gere Birtok, Villány
GERE JAZZ FEST (2017) - A villányi Gere Attila Pincészetnél, a Gere Birtokon június 9-10. között ismét megrendezik – ezúttal már hatodik alkalommal – a Gere Jazz Fesztivált. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén hamisítatlan provence-i hangulatban tölthetik...
A KÖTELEZŐ JATT – Mi a célja, értelme a kötelező szervizdíjnak?
KÖTELEZŐ SZERVIZDÍJ (2017) - Folynak a viták arról, hogy van-e értelme a kötelező szervizdíjnak. Ez érthető, ráadásul, egy ilyen típusú javaslat mindeddig sokkal inkább elképzelhető volt a mindenkori kormányoldalról, mint éppen a vállalkozóiról. Én magam sem egészen...
SZŐLŐ- ÉS BORGAZDASÁGI SZAKMÉRNÖK – képzés indul
SZAKMÉRNÖK KÉPZÉS - Szőlő- és borgazdasági szakmérnök és szaktanácsadó oktatás indul 2017 szeptemberében a SZIE Budapesti Campusán. A szak (ezen belül szakmérnök, illetve szaktanácsadó szakirány) a szőlőtermesztés és borászat iránt érdeklődő, illetve ezen a területén...
BOGRÁCS, KATLAN, ÜST, FAZÉK – Főzz a szabadban!
BOGRÁCSOZÁS - A tűz fölé állítható, vagy akasztható főzőedény leggyakoribb elnevezése: bogrács, katlan, üst, vagy fazék. Ezek az elnevezések aztán, az edény mérete, jellegzetes alakja, anyaga, vagy éppen rendeltetése szerint, tájegységenként is sokféleképpen...
SUPERFOODS – CSODANÖVÉNYEK, SZUPER GYÜMÖLCSÖK
SUPERFOODS - Az angol „superfoods” (szuper élelmiszerek) a Japánból a 80’-as években elterjedt funkcionális élelmiszer (functional food) fogalom része. Ebbe a fogalmi kategóriába olyan élelmiszerek tartoznak, amelyek valamilyen hozzáadott egészségvédő, vagy...
FELVIDÉKI BORÁSZOK A PESTI VIGADÓBAN – 2017. május 19.
FELVIDÉKI BORÁSZOK - a Pesti Vigadóban, hazai vendégborászokkal. Az idei tavasz egyik legizgalmasabb és legérdekesebb boros eseménye lesz 2017. május 19-én, pénteken, a Pesti Vigadóban. A határon túli magyar borászokat bemutató rendezvénysorozat idei első állomása egy...
MÁJUS 6 – A meztelenül kertészkedés világnapja!
MEZTELENÜL KERTÉSZKEDÉS - Én, mint a Haller-terasz kertésze, persze, hogy felkaptam a fejem arra a hírre, hogy immár a meztelenül kertészkedésnek is van világnapja, mégpedig május 6. Mindenkinek nagyszerű, egészséges, szabadban eltöltött meztelenül kertészkedést...
BALATON KONZÍLIUM 2017/1 – veszélyeztetett balatoni értékek
BALATON KONZÍLIUM 2017 - Büntetendő is lehet a mezőgazdasági területtel való visszaélés! A Csopaki Kódex, a Balatoni Kör, a Rizling Generáció és az Északipart Magazin egész éven át tartó beszélgetés- és vitasorozatot indított a Balaton veszélyeztetett értékeinek...
EGYTŐRŐL – Már kóstolható a borbárok közös bora!
EGYTŐRŐL - Piacon a borbárok közös bora! Tovább pörög a hazai borbárok projektje - az Egytőről nevet viselő kezdeményezés célja a Kárpát-medencei szőlőfajták és a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. A tagok közös bora elkészült, és a projektben részt vevő...
MÍTOSZ MARKETING – egy új fogalom születése és hasznai
MÍTOSZ-MARKETING - A fantasy irodalmi műfaj egyik elindítója, a Gyűrűk ura, a megjelenésétől számított hat évtized alatt százmillió példányban kelt el. Az ugyancsak fantasy Harry Potter sorozatból négyszázötven millió fogyott. Az okokat kutatva kirajzolódik, hogy a...
GOURMET FESZTIVÁL – 2017. május 18-21., Millenáris Park
GOURMET FESZTIVÁL 2017 - A magyar gasztro-kultúra legmenőbb fesztiválja idén már túllép az ország határain és a legkiválóbb hazai éttermek mellett a régió legjobbjait is bemutatja. Hogy mást ne mondjunk, itt lesz a nemrégiben a világ legjobb női séfjének választott...
BUDAPESTI TAVASZI VÁSÁR – 2017. április 30-ig (programok)
BUDAPESTI TAVASZI VÁSÁR 2017 - Utolsó hetéhez érkezett a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kötődő Budapesti Tavaszi Vásár a Vörösmarty téren. A vásár a kedvezőtlen időjárás ellenére is jól érzékelhető sikert aratott a vendégek körében és tovább erősítette a Budapest...
BUDAPESTI TAVASZI VÁSÁR – karcagi birkapörkölt és sokác bab (képek)
BIRKAPÖRKÖLT, SOKÁC BAB - A már csak egy hétig, április végéig tartó Budapesti Tavaszi Vásár (Budapest Spring Fair) idén is számos programmal várta az előző évekhez hasonlóan, nagyobbrészt külföldi látogatóit. Mindemellett a hazai közönség is észrevehetően nagyobb...
FŰSZEREK – rozmaring, szegfűbors, tárkony, turbolya, zsálya
FŰSZEREK – A fűszerek használatának célja az alapanyagok ízének gazdagítása, kiemelése, egyes ízek elfedése, a zamatok összhangba rendezése. A fűszerezés történhet a sütés-főzés előtt (pácolás), közben, illetve tálaláskor. A harmonizáló fűszerek megválasztása a...
FŰSZEREK – kakukkfű, lestyán, majoránna, oregánó
FŰSZEREK – A fűszerek használatának célja az alapanyagok ízének gazdagítása, kiemelése, egyes ízek elfedése, a zamatok összhangba rendezése. A fűszerezés történhet a sütés-főzés előtt (pácolás), közben, illetve tálaláskor. A harmonizáló fűszerek megválasztása a...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!