LABEL ROUGE BÁRÁNYOK – A Pireneusok Délnyugat-Európa magashegysége. Legmagasabb csúcsa, az Aneto 3404 méter. Ez a hegység választja el egymástól Spanyolországot és Franciaországot, az Ibériai-félszigetet és a kontinentális Európát. Hosszúsága a Vizcayai-öböltől a Földközi-tengerig 491 kilométer. Innen, a legmagasabbra nyúló Középső-Pireneusokból és francia

Baszkföld völgyeiből származnak Európa különleges ízű, legtöbbre értékelt bárányai. A franciák, a De Gaulle elnökségével beköszöntő V. Köztársaság idején a Középső-Pireneusi Régióhoz (Midi-Pyrénées) soroltak a Pireneusoktól távolabb fekvő területeket is. Ezzel a döntéssel Délkelet-Franciaországban egy félmagyarországnyi területű nagy régiót hoztak létre, Toulouse központtal. Ebben a régióban ma három oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, Label Rouge minősítésű bárányt nevelő terület is van.

Quercy farm-nevelésű bárány

A Quercy bárány a Toulouse-tól északkeletre fekvő Quercy Natúrpark környékén fordul elő. A parkhoz közeli Figeac és a park területén fekvő Rocamadour környékén egy érdekes, a szeme körüli fekete színű gyűrűről felismerhető, „szemüveges” birkával találkozhatunk. Az állatjóléti szabályok figyelembevételével, a természeti ciklusok tiszteletben tartásával nevelt állatok a tölgyekkel együtt a natúrpark és környékének szimbólumai. 1991-ben a Quercy farmerek voltak az elsők, akik a bárányaik minőségének elismeréséül Label Rouge minősítést kaptak. 1996 óta oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (IGP) forgalmazzák a termékeiket.

"Szemüveges" Quercy juh

„Szemüveges” Quercy juh

Allaiton d’Aveyron bárány

A Quercy területtel délkeletről határos Aveyron régió a kiváló szezonalitásra való hajlammal rendelkező, az év bármely szakában megtermékenyülő, erős anyai ösztönökkel bíró Lacaune fajtájáról nevezetes. Ez juh adja az Allaiton d’Aveyron márkanevű szopós bárányt is, de ez a fajta az, amelynek a tejéből a Roquefort sajt is készül. A területen mintegy 250 tenyésztő foglalkozik ezzel a fajtával. A termék saját Fan Clubjának számos neves séf is a tagja, akik közvetlenül vásárolnak. Az Allaiton d’Aveyron szopós bárány 1993 óta rendelkezik Label Rouge minőségi tanusítvánnyal. 1996 óta oltalom alatt álló földrajzi jelzést (IGP) nyert.

Allaiton d’Aveyron bárány

Allaiton d’Aveyron bárány

“Sélection des Bergers” bárány

Ezzel a báránnyal eljutottunk a Pireneusokig, az évezredes pásztorkodás tradíciójához. A magashegyi legelőkön és a hegyek lábánál öt fajtát tenyésztenek. Ezek a fajták, a Tarasconnaise, Barégeoise, Lourdaise, Aure et Campan, és Castillonaise. A “Sélection des Bergers” pireneusi bárányt ezek a fajták adják. A “Sélection des Bergers” bárány 1993 óta rendelkezik Label Rouge minőségi tanusítvánnyal. 1996 óta oltalom alatt álló földrajzi jelzést (IGP) nyert.

A prémium pireneusi tejes bárány

Az évszázados tradíciók szerint tartott pireneusi tejes bárány szezonja novemberben kezdődik. Ebben az időszakban kerülnek a boltokba és éttermekbe ezek az antibiotikumoktól és hormonoktól mentes, különleges minőségű, ízű, textúrájú ínyenc bárányok. A jellemzően 4-6 hetes korig nevelt, egész tejes bárány tömege a szezon elején még elérheti a 9-10 kg-ot is, azonban a későbbiekben inkább csak 7-8 kg, a specifikációk szerint: 5,5-8 kg. Fejjel, vagy fej nélkül, szívvel, léppel, májjal, tüdővel szállítják a megrendelőnek. Élete során kizárólag anyatejet fogyaszt, amitől a húsa különlegesen puha, halovány és ízletes lesz.

Az „Axuria Cooperative” tejes báránya

Az „axuria” a szopós bárány baszk elnevezése. Az 1983-ben 162 tenyésztővel megalakult Axuria Szövetkezetnek (Axuria Cooperative) ma már mintegy 350 tagja van. A szövetkezet székhelye az Atlanti-Pireneusok baszk területén, Mauléon városkában található. Novembertől, júliusig, az juhtenyésztők évente mintegy 50000 bárányt nevelnek fel, amit a piac azonnal fel is vesz. Ezek a pireneusi tejes bárányok a bárányok Rolls Royce-ai. Grillezésre, sütésre egészen különleges és puha húsú állatok, amelyeknek a feldolgozása során csekélynek számító, alig 16% veszteséggel számolhatunk. Az Axuria Szövetkezet az árakat a szezon elején állapítja meg és ezeket a szezon végéig tartja is. Speciális, prémium, Label Rouge minősítésű termékről lévén szó az árak is magasak. Egy 7 kg-os egész tejes pireneusi bárány (fej nélkül, májjal, léppel, tüdővel) ára közel 60.000 Ft.

Csíki Sándor♣