ŐSZY-TÓTH ESZTER ANITA – A hír: Őszy-Tóth Eszter Anita a FOOD&WINE új fashion szerzője. Ambrus Lajos, József Attila-díjas író, Petridisz Anna gyógytornász és jógaoktató, és jómagam mellett, a jövőben Őszy-Tóth Eszter Anita életmóddal, divattal kapcsolatos írásai színesítik, gazdagítják a blogot. A Bécsben élő Eszter a Divat és Ruházati Technológia Felsőfokú Oktatási Intézményében tanult, így valóban a legavatottabb helyről kaphattok hiteles tanácsokat minden idevágó témában. Olvassátok el bemutatkozó sorait, amiből nagyon sokat megtudhattok róla, és, akárcsak Petridisz Annáról, róla is hamar kiderül –

érdemes megjegyezni a nevét.

ŐSZY-TÓTH ESZTER ANITA

„Mindig is valami kreatív dolgot szerettem volna nem csak hobbiként űzni, hanem a hivatásomnak is választani. Mivel a fotózás, modellkedés is érdekel és emellett jó a kézügyességem, a divat lett az a szakma számomra, ahol teret adhatok az elképzeléseimnek.Idén négy éve már, hogy Bécsbe költöztem, ahol betekintést nyerhettem a divattervezés világába.

2014-2016 között elvégeztem egy kétéves felsőfokú női divattervezési kurzust a bécsi HLMW9 Michelbeuern egyetemen. Ezalatt az idő alatt gyakornokként bécsi és budapesti divatcégeknél is tanulhattam. A képzés végén lehetőségem nyílt a tanulás két éve alatt létrehozott, geometriai formákra és különleges anyag-összetételre (jersey, műbőr, csipke) építkező „Topaz Midnight” kollekcióm bemutatására. 2016 novemberében az a megtiszteltetés ért, hogy a „How to cook in Hungary” című könyv bemutatóján a Gundel étteremben kiállítóként vehettem részt.

Mivel időközben elkezdett érdekelni a férfi divat is, és  40 év után 2016-ban ismét elindították  a férfi mesterképzést a bécsi HLMW9 Michelbeuern egyetemen, nagyon nagy megtiszteltetés volt, hogy egy évig az öltönykészítés fortélyait tanulhattam. A továbbtanulás iránti vágy ösztönzött arra, hogy a 2017-2018-as női divat mesterképzésre jelentkezzek a bécsi Herbststraße-i egyetemre.

Időközben megrendeléseket kaptam első sorban női nyári ruhákra, férfi zakókra. Általában az anyagot közösen választom ki megrendelőkkel, így a vásárlás során lehetőségem nyílik arra, hogy még jobban megismerjem őket és a tervrajzokat még inkább személyre szabjam. Számomra nagyon fontos, hogy az illető jól érezze magát a viselt ruhadarabban és teljesen illeszkedjen az alakjához, ehhez általában két-három próba is szükséges.

2016-ban merült fel bennem először egy saját cég gondolata, a „TEA” (Tóth Eszter Anita) megalapítása. Elsősorban az elegáns, nőies vonalat képviselem, finom anyagokkal, amelyek az estélyi ruhák alapjául szolgálnak és ezekhez extrém részletek társulnak. Példaképeim, akik inspirálnak: Elie Saab, Ralph & Russo, Oscar de la Renta, Marchesa.

A legnagyobb öröm számomra, amikor a sok befektetett munka után a próba során megélem azt a pillanatot, mikor a megrendelő nem tud felhagyni a mosolygással, annyira tetszik neki a szó szerint személyre szabott ruhadarab.” (Őszy-Tóth Eszter Anita)