Blog
PEZSGŐKONFERENCIA – Etyek, 2019. május 30.
PEZSGŐKONFERENCIA - 2019. május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián. Eljön többek között Louise Bryden, a világhírű Ruinart borásza és bejelentkezik Bruno Paillard...
125 ÉVES A GUNDEL – Kalla Kálmán és Litauszki Zsolt főzött
KALLA ÉS LITAUSZKI - Chef-legendák vacsorájával indult a Gundel 125. születésnapi éve! 2019. május 21-én egy estére visszatért a Gundelbe Kalla Kálmán Chef, hogy Litauszki Zsolt Executive Cheffel komponáljanak egy emlékezetes vacsorát. Az estén megkóstolhattunk...
BALATONBOR – évjárat premier a Société Budapestben, 2019
BALATONBOR 2019 - Immáron hagyományosan, minden év tavaszán debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal május 21-én, a Société Budapestben lehetett először megkóstolni a 2018-as szüret eredményeként palackba került olaszrizlingeket. Az eseményhez másodjára...
GOURMET FESZTIVÁL 2019 – rekorddal zárt a Gourmet
GOURMET FESZTIVÁL 2019 - Történetének leglátogatottabb rendezvényét zárta hétvégén az OTP Bank Gourmet Fesztivál. A hazai gasztronómia legnagyobb ünnepére közel 30 ezer látogató volt kíváncsi. Az idei Gourmet Díjat a legjobb kiállító kategóriában - a szakma döntése...
DISZNÓKŐ SZŐLŐBIRTOK – Kapi Tokaji Aszú 6 puttonyos 2015
KAPI ASZÚ 2015 - Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszú 6 puttonyos. A legendás bor korábbi sikeres, 1999-es, 2005-ös és 2011-es évjáratát követően a 2015-ös is hamarosan elérhető lesz. Mészáros László így jellemezte a bort: "A 2015-ös Kapi Vineyard 6 puttonyos Tokaji...
ROSALIA 2019 – május 31. – június 2. rosé és pezsgő
ROSALIA 2019 - Rosé és Pezsgő Liget, Budapest, 14. kerület, Városliget, Vajdahunyadvár mögötti árnyas rét. Idén nyolcadik alkalommal köszöntjük a nyarat rosékkal, pezsgőkkel, finom borokkal, ínyenc gasztronómiával, koncertekkel, családi programokkal Budapest...
GOURMET FESZTIVÁL 2019 – paprika, sercli, és sör
GOURMET FESZTIVÁL 2019 - Magyarország legjobb séfjei és rangos külföldi fellépők az 2019-es Gourmet Fesztiválon. A Millenárison 9. alkalommal tartott OTP Gourmet Fesztivál nem csak Magyarország gasztronómiai felhozatalának legjaváról ad teljes képet, de az utóbbi...
GOURMET FESZTIVÁL – exkluzív vacsorák Moszkva, Bécs, Szöul
GOURMET FESZTIVÁL 2019 - Történetének legizgalmasabb nemzetközi séf-felhozatalát ígéri A 2019-es Gourmet fesztivál, ahol egy moszkvai csúcsétterem, egy 2 Michelin-csillagos bécsi és egy 1 Michelin-csillagos szöuli étterem séfje ad exkluzív vacsorát. Részletek...
A SCHIESZL VENDÉGLŐ – egyben borház is, jó ivású borokkal
SCHIESZL VENDÉGLŐ - Schieszl Vendéglő és Borház 1896. A vendéglátás és a borászat a családi hagyományoknak köszönhetően évtizedekre visszanyúló, szoros egységet alkot. A Balaton felvidéken és a Mátra-alján összesen 12 hektár saját területről érkezik az első osztályú...
125 ÉVES A GUNDEL – KALLA és LITAUSZKI 125 vendégnek főz!
KALLA és LITAUSZKI - 2019. május 21-én egy megismételhetetlen vacsorán együtt főz Kalla Kálmán és Litauszki Zsolt. Amikor egy fogalom – esetünkben a Gundel – 125 éves lesz, ideje azt emlékezetesen megünnepelni. Kicsit megállni, visszatekinteni a múltra, és egyben...
A LIPTÓI TÚRÓ – a brindza és a bryndzové halušky
A BRINDZA (LIPTÓI TÚRÓ) - A brindzát többnyire szlovák leleménynek gondoljuk, de ezt az erjesztett juhtúróból készülő terméket erdélyi vlach (román) pásztorok vitték a 14-17. században a Felvidéki területekre. Ez volt a „vlach-sajt”, „valch-túró”, amelynek a neve...
VinCE BUDAPEST 2019 – Angelina Jolie és Brad Pitt új rozéja
VinCE BUDAPEST 2019 - Angelina Jolie és Brad Pitt pincészetének új rozéja is debütál az idei VinCE Budapesten. A legdrágább magyar száraz fehérbor, Angelina Jolie és Brad Pitt közös provence-i borászatának vadonatúj rozéja, valamint magnum palackokból kínált prémium...
FORRÁSVIDÉK – Tóth Gábor Ákos új könyve az Őrségről (is)
TÓTH GÁBOR ÁKOS KÖNYVE - Tóth Gábor Ákos (TGÁ) elküldte legújabb, "Forrásvidék, olajláz az Őrségben" című könyvét. A következő sorok, amelyekből az is megtudhatjuk, hogy Margó néni miképpen is készíti az őrségi dödöllét, Tóth Gábor Ákos új könyvéből valók. A regény...
KOCSMAJÁLIS – 2019. május elsején adománygyűjtő bográcsbalhé
KOCSMAJÁLIS 2019 - Idén 6 éves az adománygyűjtő bográcsbalhé. Május elsején hatodik alkalommal rendezik meg a Kocsmajális gasztrolimpiát a városligeti Dürer Piknik Parkban. A program egyben jótékonysági rendezvény, a befolyt adományokból idén is a rászoruló embereket...
BIKEFOOD ZALAKAROS – Zalakaros keresi a biciklisek ételét
BIKEFOOD ZALAKAROS - Zalakaros keresi biciklisek első bike-food ételét. Zalakaros küldetésének tartja a hagyományokon alapuló gasztronómiai értékteremtést. Ezt az újat teremtő törekvést állította a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. „Élménnyel Teli Ízek”...
EGÉSZSÉGES, KÖNNYŰ, FINOM – maláj zöld tea leves receptje
MALÁJ ZÖLD TEA LEVES - A legmagasabb színvonalat hirdető Michelin-csillagos, Gault-Millau szakácssapkás, American Automobile Association gyémántos, éttermek iránti áhítatos csodálatunkban gyakran elfeledkezünk arról, hogy a világ lakosságának messze túlnyomó többsége...
KADARKA és PORTUGIESER – Kik vitték Villányba?
KADARKA, PORTUGIESER - Elfogadottnak számít, hogy a Kárpát-medence középkori borkultúráját a fehérborok jellemezték. A Villányi borvidéken is újra művelésbe vont, őshonosnak tartott Csókaszőlő (más neveken: Cigányszőlő, Vadfekete szőlő, Rácszőlő, Kökényszőlő)...
CHIFFON TORTA – matcha teával
CHIFFON TORTA - A chiffon torta az elmúlt 100 év egyetlen igazán új tortája, amit ráadásul egy Los Angelesben élő biztosítási ügynök, bizonyos Harry Baker talált fel 1927-ben. Ezt követően, majd húsz esztendeig gondosan megőrizte a torta receptjének titkát. Végül a...
A PANNON SZŐLŐKULTÚRA – csupán egy szép legenda?
A PANNON SZŐLŐKULTÚRA -Világunk tele van legendákkal. Ilyen az, hogy a rómaiak víz helyett bort ittak. Elhisszük, s annyiszor mondták, hogy nem is jut eszünkbe megkérdezni, hogy akkor vajon mi értelme volt drága pénzen, óriási erőfeszítéssel annyi lenyűgöző ivóvíz...
CSÍPŐS, EXTRA CSÍPŐS – a csípős fűszerezés globális trend
CSÍPŐS, EXTRA CSÍPŐS - Az európai fűszer használatra egészen a 17. századig a drága, keleti fűszerek, köztük a bors kiemelkedő fontossága a jellemző. A középkori hagyományokat követő túlzott fűszerezés az európai elit ízlésében elveszíti divatosságát. A szokatlan,...
IV. CZIFRAY-VERSENYKURZUS – selejtező, 2019. március 17.
IV. CZIFRAY - Mint az a Bűvös Szakács blogon olvasható, a IV. Czifray versenykurzus időpontja: 2019. március 17. vasárnap; helyszíne: a Gundel Károly Vendéglátóipari Iskola (1097 Budapest, Ecseri út 7.). A selejtező két témája: A gulyásos hús és a Vargabéles...
PRO GASTRONOMIA – átadták a Pro Gastronomia dijakat
PRO GASZTRONOMIA DÍJ 2019 - Átadták az idei „Pro Gastronomia” díjakat a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK). A Dr. Sándor Dénes által 2018-ban életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő...
BADACSONY A NEW YORKBAN – jól sikerült a Badacsony kóstoló
BADACSONY A NEW YORKBAN - Március 9-én a budapesti New York Palota Róma termében és annak előterében 37 borászat és 13 egyéb, turisztikai szolgáltató mutatkozott be a szakma és a sajtó meghívott képviselőinek, illetve a borkedvelő közönségnek „Az összesített adatok...
VinCE BUDAPEST WINE SHOW – 2019. április 25-27. Várkert
10. VinCE BUDAPEST - Ismét a csúcsboroké lesz a főszerep áprilisban a 10. VinCE Budapesten. Április végén 10. alkalommal rendezik meg Magyarország legismertebb és legszínvonalasabb beltéri boros rendezvényét, a VinCE Budapest Wine Show-t. A hazai kínálat legjavát...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!