izsáki tarhonyaIZSÁKI TARHONYA – A kora újkorban, a gabonából előállított ételek közül, a magyar népi táplálkozásban a főtt tészta számít a legjelentősebb újításnak. A sült tészták (pogácsa, béles, lepény, stb.) a főtt tésztáknál már korábban kedveltek voltak. A gyúrt tészták csak később lettek nélkülözhetetlen táplálékok. A tarhonyát nagyjából a 18. század végétől már folyamatosan készítették, elsősorban a magyar konyha legmeghatározóbb régiójában, a Nagyalföldön. A polgári konyha a 19. század vége felé fedezi fel magának a leginkább

szegedi illetőségű „tarhonyás asszonyok” piacokon árult termékét. Az izsáki tarhonya a több évszázados hazai tarhonya készítési hagyományok folytatója. A magyar tarhonyát a paraszti háztartásokban (búza)liszt, tojás és víz, esetenként só felhasználásával készítették, ami a fermentált török tarhanához képest meglepően eltérő és leginkább a lisztből vízzel készített, morzsolt, sodort, nap szárította berber kuszkuszt idézi.

  • A tarhonya házi készítésénél 1 kg búzaliszthez 2,4,6, vagy 8 tojás került és a nagyobb mennyiségben elkészített tésztát napon szárították, majd a főzés során többnyire megpirították. A pirítástól az íze, színe, főzési tulajdonságai egyaránt javultak. Faluhelyen a 4 és 6 tojásos tarhonya volt volt a legkedveltebb, mint amilyen 4-tojásos izsáki pirított tarhonya is, mert ezek már szép színűek voltak és úgy tartották, hogy rövidebb ideig kell főzni (ami, persze, a régi, lassúbb életű világban aligha lehetett valós szempont). A legszebbek persze a gazdagabb, módosabb nyolctojásos tarhonyák (tészták), amilyen a 8-tojásos, pirítás nélküli izsáki tarhonya is. Az izsáki tarhonyákat legyen szót, akár a pirított 4-tojásos,vagy a pirítás nélküli 8-tojásos változatról, 18-23 percig ajánlott főzni, majd a csomagoláson jelzett ideig, a főzővízben pihentetni ajánlatos.
  • A tarhonyából készülnek levesek, jó levesbetétnek, ételek dúsítására. Készülhet belőle öhöm, pásztorhús, pásztormáj, jó belőle a rakott tarhonya. A rizst pótolhatja lecsóban, tarhonyás húsban, töltött paprika, töltött káposzta töltelékében. Készíthetünk belőle édes tarhonyás rétest lekvárral, vagy lekvár nélkül, de akad példa tarhonyatortára is. A tarhonya a nyári bográcsozások sztárja is lehet, csak használjuk a fantáziánkat.

Bővebb információ : https://izsakiteszta.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/izsakiteszta/

Édes rántott tarhonya

A tarhonyaételek egyik különlegessége a Szegeden 1933-ban tartott „Tarhonya Nagygyűlésen” felbukkant vaníliás, cukros rántott tarhonya (Tarhonya-bécsiszelet)

„A tarhonyát tejben kifőzzük. Adagolunk hozzá darabka vajat, késhegynyi vaníliát, szeletke citromszeletet és ízlés szerint porcukrot. Ha a tarhonya kb. 20 perc elmúltával puhára főtt, edénybe öntjük, hogy lehűljön. Külön edényben elhelyezünk vaníliát, citromhajat, 1 dkg mazsolát, 1,5 dkg vajat, 1 tojássárgáját és kevés porcukrot. Ezeket jól kikavarjuk, a kihűlt tarhonyával jól összekeverjük, s ujjnyi vastagságban tepsibe kiöntjük, hol téglalap alakokra felvágjuk. Ezután bepanírozzuk és az egyes szeleteket forró vajban szép pirosra kisütjük. Tányérra helyezett papír- vagy ruhaszalvétán, málnaszörp vagy csokoládéöntettel tálaljuk.” (Közzétette: Dr. Draveczky Balázs)

(X)