VinoPiano BORBÁR – Mátraiak a VinoPiano BorBár legtermészetesebb nyári kóstolóján. A Naturális Felvidék Sétálókóstoló sikere után újra megtelt a VinoPiano BorBár terasza a természetes borok rajongóival. 2019. Június 26-án a Természetes Mátra Sétálókóstolón mutatta meg a természetes borok iránt elkötelezett borbár a borvidéknek ezt a szebbik arcát. Sok jó borászat van a Mátrában, mi ezek közül hármat választottunk ki. Azért csak hármat, hogy emberi léptékű maradjon a kóstoló.
A borászatok
- Karner Gábor – Karner Wines
- Losonci Bálint – Losonci Pince
- Major Levente – Levente Szőlőbirtok és Pince
A borászok bemutatkozása
Losonci Bálint: Szerelemből született a kis birtokunk, egyharmad hektáron kezdtük a munkát feleségemmel még 2004-ben. A szellemi muníciót Alkonyi Lászlótól és a Borbarát Magazintól kaptam, ahol öt évig dolgozhattam. Jelenleg nyolc hektárt művelünk Gyöngyöspatán és környékén. A kezdeti alapelvek – alacsony terhelés, csak saját szőlő, adalékanyagok mellőzése végig megmaradtak, sőt bővültek, öt éve organikusan műveljük az összes szőlőt. Az útkeresés még mindig zajlik, de a sarokpontokat fajtákban már megtaláltuk: Kékfrankos, Rajnai Rizling és Pinot Noir, a közeljövő legnagyobb dobásának még a most eltelepített Purcsint és Tihanyi Kéket érzem. A legtöbb erőt most az adja, hogy valódi robbanás van készülőben a borvidéken, csak Gyöngyöspatán közel tucatnyi, nagyon ígéretes pince bontogatja szárnyait.
Major Levente: Annak idején egyetemi éveim alatt kezdődött a rajongás, anno apukámmal csináltunk kis hordókban saját borokat a magunk szórakoztatására. Aztán apránként jöttek a kisebb szőlőterületek, elkezdődött a tanulás életvégig tartó folyamata. Konvencionális szőlőtermeléssel kezdtünk, de ez egyáltalán nem tetszett, három éve már organikus művelést használunk, adalékos cuccokat a borban nem is használtunk és nem is fogunk. A cél a folyamatos tanulás mellett a biodinamika bevezetése, a kén lehető legkisebb mértékű használata; hogy egyszer azt mondhassam végre, igen, olyan igazi natúr borokat készítek, melyek a lehető legtermészetesebb módon adják vissza a szőlő valódi ízét.
Karner Gábor: „20 évvel ezelőtt, mikor elkezdtük felvásárolt szőlővel, akkor még bizony néha szükség volt arra, hogy a gyenge lábakon álló alapanyagot megtámogassuk kristálycukorral vagy akár savval. Kipróbáltuk a fajélesztőt, és persze a derítést, szűrést is. Aztán ahogy teltek az évek, szép lassan mindig elhagytunk valamit. Az utóbbi 10-12 évben már csak spontán borokat készítettünk. Utolsó és egyben legnehezebb lépésként, a 2017-es évjárattól elhagytuk a kénhasználat mindenféle formáját. A szőlőt 5 éve organikusan műveljük. Ezeket a borokat lehetett megkóstolni 26-án a Vinopianoban. Figyelem, a poharakban SZŐLŐ!”
Kóstolóink mottója:
- A fő irányunk továbbra is a naturális és a spontán borok világa és ennek megismerése, élménygazdagságának felfedezése. Mert gyönyörű és egészséges ez a világ, mi ilyen világot képzeltünk el nektek!
- Unod már a 6753 boros kóstolókat, ahol a pult mögött nem találod a borászt? Szeretnél, lazán könnyedén, a borásszal beszélgetve borozgatni, kikapcsolódni? Jó lenne kellemes zenére, szabad levegőn egészséges borokat kortyolni, amelyeket tudatosan és természetesen készítettek el számodra? Akkor nem kérdés, hogy újra eljössz az eseményünkre.
![Hisszük, hogy lazán, a fűzfalombok árnyékában, szabad levegőn a borászokkal beszélgetve a legtermészetesebb a kortyolás.](https://foodandwine.hu/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190626_191438.jpg)
Hisszük, hogy lazán, a fűzfalombok árnyékában, szabad levegőn a borászokkal beszélgetve a legtermészetesebb a kortyolás.
(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣ Fotó: Nyulasi Gábriel)
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!