VinoPiano BORBÁR – Mátraiak a VinoPiano BorBár legtermészetesebb nyári kóstolóján. A Naturális Felvidék Sétálókóstoló sikere után újra megtelt a VinoPiano BorBár terasza a természetes borok rajongóival. 2019. Június 26-án a Természetes Mátra Sétálókóstolón mutatta meg a természetes borok iránt elkötelezett borbár a borvidéknek ezt a szebbik arcát. Sok jó borászat van a Mátrában, mi ezek közül hármat választottunk ki. Azért csak hármat, hogy emberi léptékű maradjon a kóstoló.

A borászatok

  • Karner Gábor – Karner Wines
  • Losonci Bálint – Losonci Pince
  • Major Levente – Levente Szőlőbirtok és Pince

A borászok bemutatkozása

Losonci Bálint: Szerelemből született a kis birtokunk, egyharmad hektáron kezdtük a munkát feleségemmel még 2004-ben. A szellemi muníciót Alkonyi Lászlótól és a Borbarát Magazintól kaptam, ahol öt évig dolgozhattam. Jelenleg nyolc hektárt művelünk Gyöngyöspatán és környékén. A kezdeti alapelvek – alacsony terhelés, csak saját szőlő, adalékanyagok mellőzése végig megmaradtak, sőt bővültek, öt éve organikusan műveljük az összes szőlőt. Az útkeresés még mindig zajlik, de a sarokpontokat fajtákban már megtaláltuk: Kékfrankos, Rajnai Rizling és Pinot Noir, a közeljövő legnagyobb dobásának még a most eltelepített Purcsint és Tihanyi Kéket érzem. A legtöbb erőt most az adja, hogy valódi robbanás van készülőben a borvidéken, csak Gyöngyöspatán közel tucatnyi, nagyon ígéretes pince bontogatja szárnyait.

Major Levente: Annak idején egyetemi éveim alatt kezdődött a rajongás, anno apukámmal csináltunk kis hordókban saját borokat a magunk szórakoztatására. Aztán apránként jöttek a kisebb szőlőterületek, elkezdődött a tanulás életvégig tartó folyamata. Konvencionális szőlőtermeléssel kezdtünk, de ez egyáltalán nem tetszett, három éve már organikus művelést használunk, adalékos cuccokat a borban nem is használtunk és nem is fogunk. A cél a folyamatos tanulás mellett a biodinamika bevezetése, a kén lehető legkisebb mértékű használata; hogy egyszer azt mondhassam végre, igen, olyan igazi natúr borokat készítek, melyek a lehető legtermészetesebb módon adják vissza a szőlő valódi ízét.

Karner Gábor: „20 évvel ezelőtt, mikor elkezdtük felvásárolt szőlővel, akkor még bizony néha szükség volt arra, hogy a gyenge lábakon álló alapanyagot megtámogassuk kristálycukorral vagy akár savval. Kipróbáltuk a fajélesztőt, és persze a derítést, szűrést is. Aztán ahogy teltek az évek, szép lassan mindig elhagytunk valamit. Az utóbbi 10-12 évben már csak spontán borokat készítettünk. Utolsó és egyben legnehezebb lépésként, a 2017-es évjárattól elhagytuk a kénhasználat mindenféle formáját. A szőlőt 5 éve organikusan műveljük. Ezeket a borokat lehetett megkóstolni 26-án a Vinopianoban. Figyelem, a poharakban SZŐLŐ!”

Kóstolóink mottója:

  1. A fő irányunk továbbra is a naturális és a spontán borok világa és ennek megismerése, élménygazdagságának felfedezése. Mert gyönyörű és egészséges ez a világ, mi ilyen világot képzeltünk el nektek!
  2. Unod már a 6753 boros kóstolókat, ahol a pult mögött nem találod a borászt? Szeretnél, lazán könnyedén, a borásszal beszélgetve borozgatni, kikapcsolódni? Jó lenne kellemes zenére, szabad levegőn egészséges borokat kortyolni, amelyeket tudatosan és természetesen készítettek el számodra? Akkor nem kérdés, hogy újra eljössz az eseményünkre.
Hisszük, hogy lazán, a fűzfalombok árnyékában, szabad levegőn a borászokkal beszélgetve a legtermészetesebb a kortyolás.

Hisszük, hogy lazán, a fűzfalombok árnyékában, szabad levegőn a borászokkal beszélgetve a legtermészetesebb a kortyolás.

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣ Fotó: Nyulasi Gábriel)