Agárdi PálinkafőzdeAGÁRDI PÁLINKAFŐZDE Új termékportfóliójával is a világ élvonalában az Agárdi Pálinkafőzde, amely arany- és ezüstérmeket nyert a jubileumi londoni IWSC versenyen. Az Agárdi Pálinkafőzde első alkalommal vett részt a világ egyik legrangosabb nemzetközi bor- és párlatversenyén. A londoni székhelyű, idén 50 éves International Wine & Spirit

Competition megmérettetésre 2700 nevezési párlatminta érkezett a világ minden részéről. A legtöbb induló – 700 feletti minta – a Gin kategóriában volt, a Skót Whisky-k mezőnyében 400 feletti, míg a Brandy kategóriában 200 feletti minta érkezett.

Hatalmas szakmai sikernek számít, hogy az Agárdi Barrique Szilva Pálinka 98 ponttal aranyérmet és az Agárdi Prémium Málna Pálinka 91 ponttal ezüstérmet szerzett a Gyümölcs Párlatok kategóriában.

Még izgalmasabb eredmény, hogy a ginek és whiskyk hazájában az Agárdi Hungarian Dry Gin 90 ponttal ezüstérmes lett a London Dry Gin kategóriában, és az Agárdi Single Malt Whisky 90 ponttal pedig szintén ezüstérmet nyert a nem évjáratos Single Malt Whisky mezőnyében!

A nyári eredményhirdetést november 28-án követi a díjátadó gála, s a jubileumi esemény helyszíne a patinás londoni Guildhall lesz.

 

A bírálási folyamat

A bírálási folyamat hét hónapon keresztül zajlik, s a különböző tesztelő-panelekben 5-7 fős szakmai zsűri végezte a munkát, 50-65 párlatot kóstolva egy nap. Az IWSC strukturált és szigorú kétlépcsős bírálati eljárást folytat, először a „kettős vak” bírálati eljárást alkalmazva, vagyis a mintákat előre öntött, számozott poharakban ízlelik meg, hogy a bírók soha ne láthassák az üveget. A zsűri naponta legfeljebb 65 mintát ízlel meg, hogy elkerüljék a szájfáradtságot, és az egyes termékeket egy egész testület értékeli szinkronban, lehetővé téve a csoportos megbeszéléseket. A verseny független bírói bizottsága negyedévente ülésezik, hogy a bírálati folyamat során a lehető legnagyobb integritást, pontosságot és pártatlanságot biztosítsák. Olyan italszakértők vesznek részt az értékelésben, akik az adott kategóriák nemzetközi hírű specialistái. Ma már több mint 400 globális szakértő bírálja el a beérkezett mintákat egy elnökbíró vezetésével. Az italpiac kulcsfontosságú területeit képviselik a bíráló testületek, beleértve a horeca és a retail kereskedelmet, vendéglátóipari szakembereket, szakírókat és kritikusokat. Ez a sokféleség biztosítja az eredmények legnagyobb objektivitását. Az IWSC-ben két bírói bizottság működik: a Borbírói Bizottság és a Szeszesital-bíráló Bizottság, melyeket Philip Goodband MW és Charles Maxwell vezet. A bizottságok felügyelik az összes testület munkáját, és ízlelnek meg minden aranyérmet nyert bort vagy párlatot a végső jóváhagyás céljából. Az aranyérmes 95-100 pont közötti párlatok jellemzésük szerint kiváló párlatok kivételes egyensúllyal, ritka és komplex ízekkel, kiemelkedőek az adott kategórián belül. Az ezüstérmes, 90-94 pont közötti párlatok jellemzésük szerint kiváló párlatok, jó egyensúllyal, erős karakterrel és jó összetettséggel. A stílus klasszikus példái.

A nyertes termékeket egész évben bemutatják tucatnyi nemzetközi vásáron és több száz fogyasztói kóstolón – és több mint 600 iparági szakember ismerheti meg a novemberi éves díjkiosztó banketten Londonban, amelyet a bor- és szeszes világában az iparág Oscarjaként ismernek.

 

Agárdi Barrique Szilva pálinka

A 98 ponttal aranyérmes Agárdi Barrique Szilva pálinka új tölgyfahordóban érlelt pálinka, ami virágokra emlékeztető fahéjas-fűszeres illatával lenyűgözi a fogyasztóját. „Nemtudom” szilvából készült, ahol a virágokra emlékeztető szilvaillatot a friss fa illata lengi körül némi fahéj kíséretében. Aranysárga színét a barrique hordós érlelésből nyeri. A „Penyigei” vagy „nemtudom” szilva évszázadok óta gyakorlatilag vadon termett a Tisza és a Szamos árterein, és domesztikált formában sem igényelt túl sok gondozást.  Apró gyümölcsű, hamvas-kék héjú, sárga húsú, édes, nem magvaváló gyümölcs. Augusztus végén igen bőven, de kissé rendszertelenül terem. Agárdi köntösben elegáns, zamatos, sokrétű ital. A 91 ponttal ezüstérmes Agárdi Prémium Málna Pálinka fogyasztásakor a málna ellenállhatatlan, karakteres, friss illat, zamatos hosszan tartó gyümölcsösséggel. Igazi íz és illatesszencia. keresetlenül is egy könnyed kuriózum a málna magával ragadó tulajdonságaival. Rendkívül hosszú, az egész szájüreget kitöltő ízbomba.

Az Agárdi Főzde életében hatalmas siker és mérföldkő, hogy a hazai megmérettetések, valamint a Destillata versenyek után az IWSC-n is bizonyíthatott, ráadásul a pálinkák mellett két olyan párlattal – a ginnel és a whiskyvel – melyek hazájának a versenyt szervező országot tekinthetjük, és rendkívül erős mezőnyben kellett helyt állni.

Ez a díjazás újabb megerősítést adott a csapatnak abban, hogy jó úton járnak a világ tradicionálisan jól ismert italainak fejlesztésével, s a pálinka mellett sikerült e termékeken keresztül is tudásukat megmutatni. Tavaly ősszel debütált a főzde három új terméke: az Agárdi Hungarian Dry Gin, az Agárdi Single Malt Whisky, valamint a tokaji hordóban érlelt Agárdi Rum.

 

Agárdi Single Malt Whisky

A 90 ponttal ezüstérmes Agárdi Single Malt Whisky gondosan kiválasztott malátakompozícióból készült, amelyet először új hordóban érleltek, majd befejezésként különleges zamatokat adó tokaji hordóban is pihentették egy ideig. A kiváló alapanyag, a mesteri lepárlás és a különleges érlelési mód eredményeképpen érett szilvás, karamellás illatok, kóstolva enyhén édeskés, elegáns fás jegyek adnak maradandó kóstolási élményt.

Agárdi Hungarian Dry Gin

A nemzetközi trendek jól mutatják, hogy napjainkban a gin az egyik legnépszerűbb szeszes ital világszerte, a gin tonik pedig nemcsak a koktélbárok vendégeinek, hanem az otthoni fogyasztóknak is nagy kedvence lett. Az Agárdi Főzde tulajdonosai a piaci jelzéseket figyelve úgy döntöttek, hogy további fejlesztésként gin-portfóliót hoznak létre. Idén májusra elkészült két karakteres, eltérő stílusú desztillált párlatuk: a cigánymeggyel házasított Gypsy Gin és a citrusosabb Chameleon Gin, amely egyúttal izgalmas vizuális élményt is nyújt – erre utal az elnevezése is – mivel a ginbe áztatott trópusi pillangóborsó virágtól (Clitoria ternatea) azúrkék színt kap a palackba kerülő párlat. Tonik vagy citromlé hozzáadása során pedig rózsaszínes, lilás árnyalatú az italunk a pohárban. Vértes Tibor, az Agárdi társtulajdonosa és főzdemestere szerint egy gin elsősorban a boróka jellegét kell, hogy hordozza, de a fiatalos és lendületes jegyeket, így a citrusos, friss, üde, gyümölcsös ízprofilt is érdemes belecsempészni.

„A 90 pontosra értékelt, ezüstérmes Hungarian Dry Gin készítése során 17 gyógynövény keverékével dolgozunk, ezen kívül teszünk hozzá a főzés során aszalt gyümölcsöt is. A gyógynövények kiválasztásánál a Magyarországon is fellelhető, jellegzetes ízeket kerestük. Az egyik ilyen a levendula, de emellett vannak benne olyan fűszerek is, amelyek itthon nem fordulnak elő, hiszen a citrusos jelleget olyan növények kölcsönzik, amelyek nem mindegyikét termesztik hazánkban. A technológia ugyanaz, mint a pálinkakészítés esetében, az alapanyagokban van különbség, itt is meg kellett találni azokat a nyersanyag-beszállítókat, akik folyamatosan azonos minőséget tudnak biztosítani. A három termékünket egymás mellé helyezve markáns különbségek érezhetők. A Dry Gin egy klasszikus vonal borókás jegyekkel, különböző virágillatokkal, elsősorban a bodza, kamilla és a levendula teszik izgalmassá.”

A pálinkák mellett már az Agárdi párlatportfólió új termékei is megtalálhatók a hipermarketek és a borszaküzletek polcain, csakúgy, mint számos vendéglátóhely itallapján. Az IWSC-n elért sikerek pedig tovább ösztönzik a főzde szakembereit a termék-innovációban és a nemzetközi értékesítés fejlesztésében egyaránt.

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)