AGÁRDI GIN – Három magyar gin a Velencei-tó mellől, Agárdról. Párlatokban erősít az Agárdi: idén újabb két gin került a piacra Az egyik legismertebb hazai pálinkafőzde, az Agárdi tulajdonosai már 2017-ben keresték a fejlődési lehetőségeket, hogy pálinkáik mellett egy szélesebb párlatválasztékkal is megjelenjenek a hazai és külföldi italpiacon. Tavaly ősszel debütált a főzde három új terméke: az Agárdi Hungarian Dry Gin, az Agárdi Single Malt Whisky, valamint a tokaji hordóban érlelt Agárdi Rum.

Párlataik – s elsősorban a gin – értékesítése növekszik mind a horeca, mind pedig a kiskereskedelmi szegmensben, s a termékfejlesztésben további lépések következtek. A nemzetközi trendek jól mutatják, hogy napjainkban a gin az egyik legnépszerűbb szeszes ital világszerte, a gin tonik pedig nemcsak a koktélbárok vendégeinek, hanem az otthoni fogyasztóknak is nagy kedvence lett. Az Agárdi Főzde tulajdonosai a piaci jelzéseket figyelve úgy döntöttek, hogy gin-portfóliót hoznak létre, és idén májusra elkészült két karakteres, eltérő stílusú desztillált párlatuk: a Gypsy Gin és a Chameleon Gin. Vértes Tibor, az Agárdi társtulajdonosa és főzdemestere szerint egy gin elsősorban a boróka jellegét kell, hogy hordozza, de a fiatalos és lendületes jegyeket, így a citrusos, friss, üde, gyümölcsös ízprofilt is érdemes belecsempészni.

„A Hungarian Dry Gin készítése során 17 gyógynövény keverékével dolgozunk, ezen kívül teszünk hozzá a főzés során aszalt gyümölcsöt is. A gyógynövények kiválasztásánál a Magyarországon is fellelhető, jellegzetes ízeket kerestük. Az egyik ilyen a levendula, de emellett vannak benne olyan fűszerek is, amelyek itthon nem fordulnak elő, hiszen a citrusos jelleget olyan növények kölcsönzik, amelyek nem mindegyikét termesztik hazánkban. A technológia ugyanaz, mint a pálinkakészítés esetében, az alapanyagokban van különbség, itt is meg kellett találni azokat a nyersanyag-beszállítókat, akik folyamatosan azonos minőséget tudnak biztosítani. A három termékünket egymás mellé helyezve markáns különbségek érezhetők. A Dry Gin egy klasszikus vonal borókás jegyekkel, különböző virágillatokkal, elsősorban a bodza és a levendula teszik izgalmassá.

A Gypsy esetében a gint cigánymeggyel tesszük különlegessé, a friss gyümölcs kivonatolt levét házasítjuk a lepárolt ginnel. Főzdénk egyik legfontosabb alapanyaga a kiváló minőségű hazai cigánymeggy, amely nagyon jól kombinálható a borókás párlattal. Az eredmény pedig egy karakteres, piros színű, nőiesebb stílusú, illatában gyümölcsös jegyeket hordozó, ízében pedig édeskés jellegű ital, amely önmagában is finom, s koktélokban is jól használható ízesített gin.

A Chameleon egy teljesen más vonalat képvisel, itt a ginre jellemző borókás jelleg mellett azoknak a botanicaloknak (fűszereknek és gyógynövényeknek) a szerepét növeltük, melyek a citrusos jegyeket hordozzák, így ezek az üde, lendületes ízek és illatok jelennek meg a párlatban. Emellett pedig egy izgalmas vizuális élményt is nyújt – erre utal az elnevezése is – mivel a ginbe áztatott trópusi pillangóborsó virágtól (Clitoria ternatea) azúrkék színt kap a palackba kerülő párlat. A növény kivonatának természetes kék színét a benne található antociánok okozzák, melyek pH-tól függően változtatják tónusukat. Tonik vagy citromlé hozzáadása során rózsaszínes, lilás árnyalatot kap az italunk a pohárban. Amellett, hogy nagyon látványos, gyönyörű long drinket ihatunk, semmilyen káros anyag nem kerül a szervezetünkbe, sőt, a pillangóborsó virág az ájurvédikus orvoslás egyik legértékesebb növénye.”

Irány a nemzetközi megmérettetés!

A három ginnel pedig minél szélesebb kört célozva szeretnék elérni, hogy egyrészt a kezdő ginfogyasztók érdeklődését is felkeltség a könnyedebb stílusú, egyedi ízű és megjelenésű termékekkel. Ugyanakkor egy modern, mégis klasszikus vonalú dry ginnel kiszolgálják a tapasztaltabb ginrajongókat is, a szakmát pedig különböző karakterű, koktélokhoz és long drinkekhez nagyon jól passzoló párlatokkal látják el egy hazai főzdéből.  Azonban nemcsak a magyar piac meghódítása a cél, s ahhoz, hogy nemzetközi szinten is hatékony legyen a márkaépítés, az egyik legrangosabb megmérettetésre, az IWSC-re (International Wine & Spirit Competition) is neveznek a termékekkel, a verseny hagyományosan novemberben zajlik a gin fővárosában, Londonban.

„A ginkultúra hatalmasat fejlődött tőlünk nyugatra, nagy a választék, kisebb főzdék is készítenek gint, kreatív, izgalmas világ ez. Elsősorban a botanicalok kiválasztásával tudjuk a saját elképzeléseinkre formálni a termékeket, megteremtve az ital egyéniségét. Mi ezen felbuzdulva készítettük el a már háromtagú, markánsan különböző gin-portfóliónkat, s ahogy anno a pálinkáinkkal, most a párlatainkkal szeretnénk az elsők között lenni, akik a hazai piacon minőségi választékot hoznak létre, az Agárditól megszokott színvonalon” – mesélte a motivációkról Vértes Tibor.

Vértes Tibor (Agárdi Pálinka)

Az előtérben: Vértes Tibor

Akik pedig a nyári készleteiket szeretnék feltölteni a klasszikus dry ginnel, vagy a fiatalosabb stílusú, ízesített ginekkel, hamarosan a hipermarketek és a borszaküzletek polcain is megtalálhatják az Agárdi párlatokat, csakúgy, mint számos vendéglátóhely itallapján.

Az Agárdi gin-portfóliója június 25-én debütált az A’ Summer Gin Party keretében a budapesti Marriott hotel teraszán. A vendégként meghívott Zólyomi Zsolt parfümőr világjelenségnek nevezte az ízesített italok térhódítását, amelynek hátterében az italkészítők és parfümőrök hasonló kreatív munkát végeznek: szokatlan párosításokat alkotnak. Vértes Tibor elmesélte a kísérletezés, tervezés folyamatát, melyek években mérhetők. Természetesen a pálinkákról is szó esett az este folyamán, és Szőllősi Edit, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program fővédnöke a helyszínen adta át a versenyen elnyert okleveleket. Az Agárdi szerezte ugyanis a legtöbb top minősítést a megmérettetésen.

Továbbra is szívügy maradt a pálinka

Kimagasló eredményt ért el az Agárdi Pálinkafőzde az idei Nemzeti Pálinkakiválóság Programon, amely immár ötödik éve az Agrárminisztérium kiemelt pálinka támogatását célzó programja. 24 pálinkaház 157 termékével nevezett a 2019-es megmérettetésre, közülük 22 pálinkaház 93 pálinka terméke került be a nemzeti pálinkakiválóságok sorába.

Idén új szabályzat alapján a nevezhető tételek száma korlátozva volt, egy főzde maximum 9 pálinkával indulhatott, és 3 tétel volt a kötelező minimum. Az Agárdi Pálinkafőzde élve a lehetőséggel, 9 termékkel nevezett a versenyre az öt alapkategóriából (vilmoskörte, körte, kajszi, szilva, illatos szőlő), és a mezőnyben egyedüliként mindegyik tétele minősítést kapott. A nevezett 9 tételből pedig 6 kapott TOP Pálinkakiválóság minősítést, ezt más rajtuk kívül nem érte el.

A TOP kategória tételei a versenykiírás szerint a szépségén túlmutató, csúcskategóriás, megkérdőjelezhetetlen minőségű pálinkák. Az „életben egyszer kötelező” kategória. Tökéletes harmónia, kifejezőkészség, komplexitás, elegancia és valamely olyan tulajdonság jellemzi, ami alapján a képzett kóstolók is kiemelkedőnek, emlékezetesnek titulálják őket.

Az elmúlt több mint másfél évtized munkájának gyümölcse tehát nemcsak a palackokban jelenik meg, hanem évről évre azokon a szakmai megmérettetéseken is, melyeken részt vesz az Agárdi. Miközben a főzde folyamatosan keresi az innovációs lehetőségeket, és évek óta a párlat-szortiment fejlesztésén tevékenykedik, a pálinka továbbra is szívügyük maradt. Megbízható termelőkkel, folyamatosan a legjobb minőségű alapanyagok felhasználásával dolgozik a cég, s jelenleg is piacvezető a prémium pálinkák szegmensében. A feldolgozást és a pálinkakészítés folyamatát pedig szívesen meg is mutatják az érdeklődőknek, a Velencei-tó szomszédságában lévő modern Látogatócentrumban lehetőség nyílik a teljes folyamat megtekintésére.

A hangulatos helyszín egész évben várja a vendégeket, akik előzetes időpont-egyeztetéssel vezetett kóstolásokon, valamint az étteremben pálinka-gasztronómiai programokon is részt vehetnek, és a főzde teljes választékából – pálinkákból, párlatokból, saját készítésű gyümölcslevekből, szörpökből – vásárolhatnak.

 • Agárdi Pálinkakiválóság tételek 2019-ben:
 • Prémium Birs Pálinka 2019
 • Prémium Piros Vilmoskörte Pálinka 2017
 • Miraculum Szilva Pálinka
 • Agárdi TOP Pálinkakiválóság tételek 2019-ben:
 • Miraculum Kajszibarack Pálinka
 • Prémium Barrique Szilva Pálinka 2016
 • Prémium Kökény Pálinka 2016
 • Prémium Málna Pálinka 2017
 • Prémium Bodza Pálinka 2018
 • Prémium Tokaj-Sárgamuskotály Törkölypálinka 2010

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣ A party fotót Sebestény Csilla, a műtermi képet Boldog Attila készítette.)