Blog

MVI GÁLAEST 2012 – örömfőzés a szakmának

MVI GÁLAEST 2012 -  Az MVI, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete megalakulásának 20. évfordulója alkalmából tartott első Gálaest (2011) hagyományt teremtett. Az MVI tagjai és barátai a továbbiakban is minden évben, így idén is ünnepi és kivételes Gálaesten találkoznak....

bővebben

ÉDES és SÓS – ízek, harmóniák a honyhában

AZ ÉDES ÉS SÓS ÍZEK, vajon miért illeszkednek? A kérdésre akad kísérletileg igazolt tudományos válasz, ami megerősíti mindennapi tapasztalatainkat és felértékeli a só és a sózás jelentőségét. Napjainkban több szó esik a sózás egészségkárosító kockázatairól, mint...

bővebben

HUMAN PLANET – az emberi faj, képekben

A BBC egészen zseniális dokumentum filmeket készít, talán a legjobbakat a világon. Az emberi fajt bemutató, nyolc részes Discovery és BBC Worldwide koprodukció, a Human Planet egyike ezeknek. Képes megszerettetni a bolygónkat és a változatossággal is gyönyörködtet....

bővebben

FEHÉRVÁRI BORMUSTRA (2012) – 75 magyar fajta

I. SZÉKESFEHÉRVÁRI BORMUSTRA (2012) "A világfajták bűvöletében gyakran megfeledkezünk arról, hogy léteznek magyar szőlőfajták, és belőlük készült, figyelemre méltó, zamatos boraink. Rozália, Bakator, Csomorika Pátria Valentin… Csak néhány abból a 75 szőlőfajtából,...

bővebben

RECEPTVERSENY – egészséges ételek fogyni vágyóknak

RECEPTVERSENYT HIRDET a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) és a Kor Kontroll Társaság. A magyar lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, s tízből hat ember esetében foglalkozni kell az elhízással, illetve annak következményeivel. Eközben az is...

bővebben

AMBRUS LAJOS: Paget János (a legmagyarabb angol)

FÉRFIÚ – akiről Széchenyi István 1839-es naplójában azt jegyzi fel lelkes csatakiáltással: „Paget, ki most érkezett, elhozta nekem a könyvét benne a portrémmal!”. A jeles látogatóról leginkább azt tudjuk, hogy emlegetett könyvét, amelyet angol utazóként vagy másfél év...

bővebben

FOKHAGYMA ÍZŰ – jégkrém receptek

HESTON BLUMENTHAL étterme, a The Fat Duck étlapján is szerepelt korai sikereinek egyik főszereplője a "Nitro-scrambled egg and bacon ice cream (2006)". A bacon ízű jégkrém hajdan felkavarta a gasztronómia és újdonságok iránt érdeklődő közönséget, pedig az ötlet nem is...

bővebben

GENETIKAI RULETT – genetikailag módosított (GMO)

A GENETIKAILAG MÓDOSÍTOTT (GM) alapanyagok révén az emberi faj egy soha nem látott mértékű kísérlet önkéntelen résztvevőjévé válik. A genetikailag módosított (GM) élelmiszerek egészségügyi kockázatairól, kontra veszélytelenségéről, évek óta viták vannak. Most új...

bővebben

MÁRTÁSOK – szósz-tan minden alkalomra

A MÁRTÁSOK jelenleg érvényes rendszerében öt anyamártás van. Ez a rövid bevezető post a mártásokról szól, amelyekről a jövőben még több szó is esik. A mártások készítését sokan bonyolultnak és munkaigényesnak tartják, ami hellyel-közzel igaz is, de azért a...

bővebben

METRO BORHETEK – 2012. október 4-ig

METRO BORHETEK indult országszerte minden METRO áruházban,  melynek keretében a METRO október 4-ig minden pénteken és szombaton áruházi borkóstolókkal várja vásárlóit. Ennek alkalmából borkóstolóval egybekötött partnerrendezvényt tartottak a budaörsi Vevőakadémián,...

bővebben

JÓ, ROSSZ, LEGROSSZABB – zsírok a konyhában

FOGYASSZ KEVESEBB koleszterint, kevesebb zsírt! – szól évtizedek óta az egészséges táplálkozást hirdető tanács. Emberek millió követték (vagy megpróbálták követni), hogy megelőzzék az elhízást, a keringési megbetegedéseket. Többnyire hiába. A zsírok és olajok mind...

bővebben

VILÁG PULISZKÁI – polenta, ugali, fufu, mamaliga

A VILÁG PULISZKÁI ezernevűek, mégis egyfélék. A puliszka Kenyában és Tanzániában ugali, Maliban és Zambiában nshima, Zimbabvéban sadza, Dél-Afrikában pap, vagy mealie pap, Nyugat-Afrikában fufu. A cukornádültetvények rabszolgáival eljut a Karib-tenger szigeteire és a...

bővebben

LA PLAZA SPANYOL ÉTTEREM – Rubén Aguilar Bel

"ÚJ SPANYOL SÉF a magyar fine dining világában. Rubén Aguilar Bel bemutatja a La Plaza új á la carte menüjét." - kezdődik a Szabadság térnél megnyílt elegáns Iberostar Hotel éttermének sajtóközleménye, majd így folytatódik: "Új séf érkezett a La Plaza spanyol étterem...

bővebben

EGY GÁLAVACSORA KÉPEI – Dining Guide TOP20

A DINING GUIDE zsűrije immár nyolcadik éve értékeli a hazai éttermeket, ez alatt a díj az egyik legelfogadottabb elismeréssé vált a vendéglátóiparban és az ínyenc közönség körében egyaránt. A tavaly év vége óta tartó tesztelések eredményeként a Dining Guide...

bővebben

A HALÁSZLÉ – Czifray és a magyar bouillabaisse

"A LEGSZEBB AZ, hogy a szabadban a mikor a szakács "megjelentette" a bokor fejének, hogy tálalva van - mindig a gyepen, akkor az öreg körülnéz s ha magaszőrű ember van közelében, megüzeni az ifjabb legénynyel, hogy "legyen része benne", ha pedig úri ember, akkor az...

bővebben

A CÉKLA – tormával jó

ENNEK A CÉKLALEVESNEK én vagyok az "alkotója", ám Ilcsi néni az ihletője. Történt egyszer, évekkel ezelőtt, hogy a TV Paprika műsorában Magos Zoli Ilcsi-nénivel kart-karba öltve sétálgatott a hullámzó céklamezők szélén. Ilcsi néninek a szerepe szerint Magos Zolit...

bővebben

HUMOR & BORFESZTIVÁL – szódával (Ráday utca)

HUMOR & BORFESZTIVÁL szódával - 2012. szeptember 7-8. péntek, szombat, a Ráday utcában, Budapesten. Sajtótájékoztatón vettem részt a minap, a Claro Bisztróban. Őszi-Tóth Gábriel és Balla Ibolya, akik az "Így főznek a borászok" című könyvnek és idén már az "Így...

bővebben

BORFESZTIVÁL 2012 – zenei programok a Budai Várban

A BORFESZTIVÁL 2012 zenei programja a Budai Várban igen színes lesz az idén. Világzene, népzene, néptánc, bordal, rock ’n’ roll, harmonika, blues, jazz. A kínálat sokszínű, az élmény felejthetetlen lesz a Borfesztivál színpadánál mind az öt nap. A vidám arcoknak,...

bővebben

III. NEMZETI GULYÁS NAP – 2012. szeptember 1.

A III. NEMZETI GULYÁS NAP idén szeptember 1-én, szombaton lesz. Már most is lehet látni, hogy ezen a Napon ismét ezrek és ezrek főznek szerte a világon, ahogy tavaly és tavalyelőtt is. Az előző, sikeres két esztendő megmutatta, hogy a Nemzeti Gulyás Nap (NGN)...

bővebben

VÍZHIÁNY, ÉHEZÉS – 2050-re vegetáriánusok leszünk

A VÍZ nem csak ivóvízként, vagy tisztálkodási célból fontos, hanem a mezőgazdaság számára is kulcsfontosságú. A víz 70%-át világszerte a mezőgazdaság használja fel, s néhány fejlődő országban ez a szám már eléri a 85%-ot is. Éppen ezért, egyértelmű, hogy a vízhez való...

bővebben

3.000 ÍRÁS A BLOGON

A FOOD&WINE 2008 ÓTA FOLYAMATOSAN MŰKÖDŐ BLOG

A FOOD&WINE AZ EGYETLEN BLOG, AMELY EZT A CÍMET ELNYERTE!

food&wine

Kövess Instagram-on is!

[wdi_feed id="1"]

KÖVESS A FACEBOOK OLDALAMON IS!

IDŐJÁRÁS

Időjárás, 16 Július
Időjárás: Budapest

+32

Max.: +34° Min.: +23°

Páratartalom: 35%

Szél: WSW - 14 KPH

KATEGÓRIÁK

ADATVÉDELEM

Receptjeim, fotóim, és egyéb írásaim kizárólag írásos beleegyezésem után, a szerző és a forrás egyértelmű megjelölése mellett közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol az egész írás nem kerül közlésre, csak annak első sorai, majd a folytatásért a blogomra kattint az olvasó. Írásaimból idézetek formájában szövegrészek átvétele csak szerző és forrásmegjelölés mellett engedélyezett.