AZ ELŐZŐ RÉSZBEN leírt „esemény” után Price még lezuhanyozott. Öt óra körül járt, mire fáradtan visszaért a cellájába. Útközben gyakran elgondolkodott azon, hogy a kivégzett miért éppen azt kérte, amit, miközben tapasztalatból már nagyon is jól tudta, hogy az elítéltek utolsó étkezésnek leginkább csak kultúrájuk jellegzetes ételeit választják. A mexikóiak mexikói ételt, a feketék pedig a vékonybélből sütött, vagy főzött „chitterling”-től a sült csirkéig, sárgadinnyéig mindent, csak sok legyen.

Brian D. Price szerint az elítéltek kívánsága és a tálcára került ételek akár nagyon is eltérhettek egymástól, attól függően, hogy a konyha éppen mire is volt képes. A sorozatgyilkos Kenneth McDuff kívánsága például két T-bone steak volt, azonban a tányérjára mégis csupán egy „hamburger steak” került gravy mártással. Bár a tizenhárom hosszú esztendőnyi várakozás után 1998. szeptember 23-án kivégzett mexikói származású David Allen Castillo kívánsága 24 lágy taco, 6 enchilada, 6 tostada, 2 egész hagyma, 5 jalepano, 2 sajtburger, 1 csokoládés tejturmix, 1 liter tej és 1 doboz cigaretta volt, ám végül mégis csupán 4 kemény taco, 6 enchilada, 2 tostada, 2 egész hagyma, 5 jalepano és 1 csokoládés tejturmix készült. Az alapelv egyszerű volt: annyi étel készüljön, amely bőségesen elegendő az utolsó étkezésre, ám mégse pazaroljanak.

A halálsor tipikus ételei

Brian Price idején a Walls Unit kivégzettjeinek leggyakrabban előforduló kívánsága az amerikai gyorséttermi kultúra két emblematikus étele, a sajtburger és a sült krumpli voltak. A hús egyenesen a texasi büntetés végrehajtó (TDCJ) húscsomagoló üzeméből érkezett. A séf Worcestershire szósszal, fokhagymaporral, sóval, borssal ízesítette. A hagymakarikákat grillezte, a félbevágott cipót vajon pirította. Körítésnek mindig friss salátát és paradicsomot használt. Erre szakmailag is büszke volt.

Szokatlan ételek

A Time Photos összeállítást közöl az ételekről. Ezek közül illusztrációnak álljon itt az 1986. augusztus 26-án kivégzett Chester Wicker utolsó kívánsága szerinti étel: saláta és paradicsom.

Chister Wicker utolsó kívánsága: saláta és paradicsom

Utószó

2011 szeptemberében Texas állam egy hirtelen politikai döntéssel megszüntette az utolsó étkezés nyolcvanhét esztendeje jól működő intézményét. A döntésre a közvetlen okot a 2011. szeptember 21-én kivégzett Lawrence Russel Brewer szolgáltatta azzal, hogy a kért nagy mennyiségű ételt végül mégsem ette meg, mondván, hogy nem éhes. (Az előző rész itt található.)

Csíki Sándor♣