KARÁCSONYI SÜTEMÉNY ugyan bármikor készíthető (ezért is írok róla már most), de az is igaz, hogy a karácsonyi süteményt éppen a karácsony teszi még nagyszerűbbé. Írtam már az Elzászból Párizsba vándorló Marie-Madeleine csodás kuglófjáról, a klasszikus bejgliről, a fenyőfára is aggatható habcsókról, karácsonykor is finom sajttortáról és a madártejről is, szóba került a truffle, egy fűszeres ünnepi sütemény, az amerikai gingerbread, s mások is a társaságban, vagyis akad bőven recept itt is, másutt is,

ha karácsonyra sütni szeretnénk valamit. Ezúttal három recept következik a messzi múltból. Készítsétek el, ha tetszenek.

Karácsonyi sütemény (Christmas Cookey, 1796)

A sokak szerint legelső amerikai szakácskönyvben, Amelia Simmons American Cookery című könyvének 2. kiadásában (Albany, 1796) a karácsonyi sütemény receptje így szól:

„3 font [1360g] liszthez szórjunk egy teáscsészényi finomra őrölt koriander magot, morzsoljuk össze egy font [454g] vajjal és fél font [227g] cukorral. Oldjunk fel egy teáskanálnyi hamuzsírt [kálium-karbonát] egy teáscsészényi tejben, s valamennyit jól gyúrjuk össze, háromnegyed coll vastagságúra [2cm] nyújtsuk ki és kívánt formákat vágjunk ki belőle. 15-20 percig süssük lassan, Először kemények és szárazak, ám ha cserépedényben, száraz helyen tároljuk, hat hónap elteltével finomabb, puhább és jobb lesz.”

Karácsonyi sütemények (Christmas Cookies, 1845)

Mrs. E.A.Howland a 19. század közepén háziasszonyoknak íródott szakácskönyvében így írja le a karácsonyi süteményt:

„Végy egy és egy fél font [680g] lisztet, háromnegyed [340g] font cukrot, fél font [227g] vajat, fél csésze tejet, két evőkanálnyi köménymagot; vajat olvasszad meg, mielőtt hozzáadnád. Meglehetősen nehéz gyúrni, de meg lehet csinálni. Nyújtsad ki és vágjál ki belőle szíveket, csillagokat és vajazott sütőlapon süssed meg.”

Cseh karácsonyi sütemények (Bohemian Christmas Cookies, 1924)

Flora Rose New Yorkban (1924) megjelent szakácskönyve szerint:

„[Hozzávalók] 2 keményre-főzött tojás sárgája, egyharmad csésze vaj, egyharmad csésze cukor, egy tojás sárgája, egy evőkanál tej, a nyújtáshoz szitált liszt, három evőkanál finomra aprított blansírozott mandula. A keményre főzött tojássárgáját nyomjuk át szitán és a vajjal keverjük krémesre. Adjuk hozzá a cukrot, ismét keverjük krémesre, majd keverjük bele a főzetlen tojás sárgáját, a tejet és a szitált lisztet. A tésztának elég merevnek kell lennie a nyújtáshoz. [A kinyújtott tésztából] süteményvágóval vágjunk ki kis kerek formákat, kenjük meg felvert tojásfehérjével és szórjuk meg finomra vágott mandulával. Lassú tűzön (150°C) süssük.”

Csíki Sándor♣