A NAGY VÁLSÁG terméke a Nestlé csokoládé chips, és a nevezetes Harland Sanders ezredes is ekkor dolgozta ki titkos csirke fűszerezési receptjét a “Sanders Court and Café” nevű moteljében és éttermében (Corbin, Kentucky), amivel útjára indult a Kentucky Fried Chicken (KFC). A világszerte ismert SPAM is ennek a kornak (1937) a terméke. A SPAM kezdetben még csak egy olcsó löncshús márkát, a Hormel Foods Corp. termékét jelölte, és senki sem gondolt arra, hogy

eljön még az az idő, amikor a hívatlan üzeneteket is ezen a néven nevezzük. A konzervnek eredetileg “Hormel Spiced Ham” volt a neve, de aztán egy Kenneth Daigneau nevű úr, elnyerve a 100 dolláros fődíjat, a Spiced Ham szavak összeboronálásával, kitalálta a “Spam” nevet. A Spam a válság és a háborúk konzervje, s ennek megfelelően, sonkát (ham) csak nyomokban tartalmaz. A II. világháborúban az orosz katonáknak éppúgy szállították, mint az amerikaiaknak. Angliában pedig háborús csemegének számított. (A SPAM-ről a Monty Python is készített filmet.)

Annak ellenére, hogy immár a hatodik milliárd darab konzervet is legyártották, a SPAM a válság élelmiszere volt és maradt továbbra is.

“Szerethetjük, utálhatjuk, nevethetünk rajta, de végül is olcsó.”

A löncshúsok iránti kereslet, ahogy más, jobb időkben kevéssé becsült húskészítményeké, élelmiszereké, a jövőben is várhatóan növekedni fog. A gyenge minőségű húsáruk közül az olcsó virslik mennyiségének növekedése is megjósolható. A Nagy Válság idején a Hot Dog igen népszerű étel volt, különösen, ha az ember nem volt igényes a virslire, ahogy már napjainkban is egyre gyakoribb. A spam és hot dog mellet, persze, számos egyéb étel is kialakult, amilyen a válságtorta is.

A következő képen az elnök felesége, Eleanor Roosevelt 1933. július elsején feltehetőleg jó minőségű frankfurtert sütöget, mert akkor is akadt jó minőségű élelmiszer, ahogy a következő években is lesz. A kérdés azonban az, hogy hányan engedhetik meg maguknak?

Csíki Sándor♣