Blog

JAPÁN STEAK – Hibachi Steak House (Nagoya, Japán)

A JAPÁN STEAK készítése éppannyira érdekes, mint sok minden, amit arrafelé az alapanyagokkal művelnek. Érdekes, gyors, friss ételek, látványkonyha. Étvágygerjesztő. Nem történik semmi nagy csoda. A konyhai műveletek egyszerűek, jól követhetőek, s az eredmény...

bővebben

PAPRIKA és CHILI – Van különbség?

PAPRIKA, VAGY CHILI? Szilárd (és téves) meggyőződésünkben, hogy nagyobb paprikafogyasztó nép az univerzumban sem akad, mint a magyar, ritkán jut eszünkbe ezt a nézetünket alaposabb szemügyre venni, s konyhánk jellemző fűszerének rokonságával is foglalkozni. A magyar...

bővebben

KARÁCSONYI PULYKA – süssük meg

A KARÁCSONYI PULYKA hazai szokásaink közé is beférkőzött. Ma már nehéz lenne elképzelni, hogy milyenek is lehetettek Európa, Ázsia, Afrika konyhái az újvilági fajok megjelenése előtt. Az új alapanyagok új ételek, ízek, illatok és élmények sokaságának teremtettek...

bővebben

SZIKLA BÁR – BALI

AZ AYANA HOTEL bárja, tizennégy méterrel az Indiai óceán felett, felejthetetlen panorámával és élménnyel ajándékozza meg az utazót. A hely csak itt készített koktélspecialitásai a „Spiced Rock”, melynek összetevői a Belveder vodka, narancs Curacao, friss narancs,...

bővebben

A SERTÉSRŐL – disznóvágástól, disznóvágásig

A DISZNÓÖLŐ SZENT ANDRÁS napjával (november 30.) kezdődő téli disznóvágás Európa-szerte a paraszti udvarok ünnepi gasztronómiai eseménye volt, s maradt ma is. A házi sertés (Sus scrofa domesticus) a páros ujjú patások rendjébe, a disznófélék családjába tartozik. Az...

bővebben

FOOD & WINE – 4 évesek lettünk

A FOOD & WINE 4 éves lett. 2008. novemberében került közlésre az első poszt Heston Blumenthalról, Kürti Miklósról, s általában arról, ami akkor nagy viharokat kavaró divat volt, a molekuláris gasztronómiáról. Azóta 1300 írás olvasható a blogon, köztük Ambrus Lajos...

bővebben

ATKA SAJT – Milbenkäse és Mimolette

A NÉMET ATKA (Mite) sajt, a Milbenkäse, igazán megérdemli, hogy a furcsaságok között említsük, legalábbis innen nézve. Az atka sajtnak helyi dialektusban Mellnkäse a neve, de tévesen póksajtnak is nevezik, bár a pókokhoz semmi köze. Az atkákhoz viszont annál több,...

bővebben

PÁLINKA ÉS ÉTEL PÁROSÍTÁS – receptverseny, Harc

A PÁLINKÁRÓL az elmúlt esztendők során kiderült, hogy bizony kiválóan alkalmas a főzésre, ételek kiegészítésére, vagy éppen teljessé tételére, szól a Brill Pálinkaház sajtóközleménye abból az alkalomból, hogy a Szekszárdhoz közeli, harci Brill Pálinkaház és a Pécsi...

bővebben

A HALÁLSOR ÉTELEI – szokatlan utolsó kívánságok

AZ ELŐZŐ RÉSZBEN leírt „esemény” után Price még lezuhanyozott. Öt óra körül járt, mire fáradtan visszaért a cellájába. Útközben gyakran elgondolkodott azon, hogy a kivégzett miért éppen azt kérte, amit, miközben tapasztalatból már nagyon is jól tudta, hogy az...

bővebben

UTOLSÓ KÍVÁNSÁG – a halálsor ételei

A HALÁLSOR ételeinek emlegetése sötét kérdéseket vet fel. Vajon mit ennél, ha tudnád, hogy ez lesz az utolsó napod a Földön? Az utolsó étkezésed. Homárt, vagy sült krumplit? Csupán egy fej zöld salátát? Egy pohár hideg tejet? A halálsor kivégzettjei mind szembesültek...

bővebben

FRANCIA ÚJBOR – Le Beaujolais Nouveau AOC 2012

FRANCIA ÚJBOR hallatán a Lyon központú Rhone-Alpes régió bora, a beaujolais nouveau (ejtsd: bozsolé núv'ó) juthat eszünkbe. Ezt a francia újbort november 15-én mutatták be a világnak, s olyannyira a világnak, hogy a legnagyobb külföldi piacra, Japánba, az Air France...

bővebben

MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK – de naponta esszük őket

A MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK között a határesetnek számító gombák talán elsőként jutnak eszünkbe, pedig olyan ártatlannak tartott és közönséges ismerőseink magjai, szára, gyökere, vagy más részei is ide tartoznak, mint a bodza, a cseresznye, az alma, a rebarbara, a paradicsom,...

bővebben

KARÁCSONYI SÜTEMÉNYEK – három recept a múltból

KARÁCSONYI SÜTEMÉNY ugyan bármikor készíthető (ezért is írok róla már most), de az is igaz, hogy a karácsonyi süteményt éppen a karácsony teszi még nagyszerűbbé. Írtam már az Elzászból Párizsba vándorló Marie-Madeleine csodás kuglófjáról, a klasszikus bejgliről, a...

bővebben

FŰSZERES LIBASÜLT – Gordon Ramsay

FŰSZERES LIBASÜLT Gordon Ramsay stílusában. Libáról, Mártonról akad szó bőven a blogon, ám ez a szép madár megérdemli a figyelmet, ha máskor nem, hát ilyenkor biztosan. Korábban már írtam arról, hogy Heston Blumenthal és Gordon Ramsay miképpen is készíti karácsonyi...

bővebben

AZ ÉV BORTERMELŐJE 2012 – a jelöltek

AZ ÉV BORTERMELŐJE 2012, vagy továbbra is népszerű nevén, az "Év Borásza 2012" cím jelöltjeinek nevéről lehullott a lepel. Külön öröm számomra, hogy az a borász is az öt jelölt között van, akire én szavaztam.  Az elmúlt esztendőkben jó előre megmondtam, hogy ki lesz...

bővebben

BARLANG KOCSMA – Menorca szigetén

MENORCA SZIGETÉN is akad egy igazán "kúl" kocsma, egy barlangkocsma. A Spanyolországhoz tartozó Menorca (Minorca) egyébként már csak azért is érdekes, mert egy jól ismert emulzió, a majonéz őstörténete is ide kötődik, de most nem erről lesz szó. Mallorca szomszédján,...

bővebben

JAPÁN OMLETT – a tojáskészítés japán művészete

A JAPÁN OMLETT ismét csak arra példa, mint a japán mézes piskóta, a kasutera, a sushi, a japán "pizza" (okonomiyaki) és a példákat még lehetne sorolni. Ez pedig nem más, mint az eredeti elképzelés továbbfejlesztése, mívessé tétele. A tojásételek, rántotta, omlett, és...

bővebben

PALEOLIT DIÉTA – Hogy is van ez?

A PALEOLIT DIÉTA Amerikából indulva, széles körben sikeres lett. Elfogult híveivel, hazai "apostolával" is módom volt beszélgetni, azonban meggyőzetve mégsem lettem. Már csak azért sem, mert a paleolit diétában is akadnak olyan elemek, amelyeket nem láttam...

bővebben

HALLOWEEN – Michael Jackson és zombi smink (+16)

HALLOWEEN igencsak megmozgatja innovatív emberi elménket, hogy lehetőleg minél több hülyeséget találjunk ki embertársaink (és a halál) riogatására, magunk és barátaink szórakoztatására. A korábbi évek sütőtökös Halloween megemlékezései után álljon itt egy igazán ütős...

bővebben

3.000 ÍRÁS A BLOGON

A FOOD&WINE 2008 ÓTA FOLYAMATOSAN MŰKÖDŐ BLOG

A FOOD&WINE AZ EGYETLEN BLOG, AMELY EZT A CÍMET ELNYERTE!

food&wine

Kövess Instagram-on is!

[wdi_feed id="1"]

KÖVESS A FACEBOOK OLDALAMON IS!

IDŐJÁRÁS

Időjárás, 16 Július
Időjárás: Budapest

+32

Max.: +34° Min.: +23°

Páratartalom: 35%

Szél: WSW - 14 KPH

KATEGÓRIÁK

ADATVÉDELEM

Receptjeim, fotóim, és egyéb írásaim kizárólag írásos beleegyezésem után, a szerző és a forrás egyértelmű megjelölése mellett közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol az egész írás nem kerül közlésre, csak annak első sorai, majd a folytatásért a blogomra kattint az olvasó. Írásaimból idézetek formájában szövegrészek átvétele csak szerző és forrásmegjelölés mellett engedélyezett.