Blog

BUDAVÁRI PÁLINKA ÉS KOLBÁSZFESZTIVÁL – 2013

A BUDAVÁRI PÁLINKA és Kolbászfesztivál 2013. október harmadikán, csütörtökön délután nyitotta meg kapuit. 25 kiállító több mint 400 párlata és 15 kolbász- és sajtkészítő kínálatából kóstolhatnak a látogatók. A négynapos rendezvény alatt két színpadon 21 előadó...

bővebben

A TEAVAJ – Van-e köze a teának a vajhoz? Van.

A TEAVAJ elnevezés valószínűleg sokakat elgondolkodtatott arról, hogy "Mi köze a teának a vajhoz?" Teavaj, olvashatjuk a vajak csomagolásán, aztán már megyünk is tovább és nézegetjük a belga, francia vagy akár német vajakat, ám ott már nem találkozunk a teavaj...

bővebben

A LEVELEN-SÜLT – a legrégibb magyar részta receptje

LEVELEN-SÜLT - A 19. század végén az Erdélyben élő Zilahy Ágnes Valódi magyar szakácskönyvében (1892) „A tészták” fejezetben az ünnepnek számító disznóvágások időszakához kötődő farsangi fánk az első a sorban. Ezt a kalácsok, majd az aranygaluska, s több tucat más,...

bővebben

KELTSD ÉLETRE A PARAFADUGÓT – kreatív pályázat!

A ZSIRAI PINCÉSZET „Keltsd életre a parafadugót!” címmel hirdet pályázatot, amelynek során összesen 15 000 db parafadugót biztosít a legkreatívabb három pályázónak, hogy megvalósítsák a remekműveket. Az alkotási folyamatba a borkedvelőket is bevonják és játékra...

bővebben

GUNDEL KÁROLY DÍJ – és MVI gálavacsora 2013

AZ MVI, vagyis a Magyar Vendéglátók Ipartestülete vezetése, szakmai munkája két kiemelt területének eredményeiről adott számot szeptember 26-án, a a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megtartott sajtótájékoztatón. A sajtótájékoztatón beszámoltak arról,...

bővebben

ISTENNŐK, KOCSMÁROSNŐK – a nők, a sör és a bor

AZ ÓKORI Görögország szimpóziumain az első kupa bort a vendéglátó hajtotta fel, aki ezzel a cseppet sem veszélytelen gesztussal biztosította az összegyűlteket arról, hogy a bor nem mérgezett. A házigazda egészségére inni, azóta is szokásunk maradt. A borivás számtalan...

bővebben

GASZTROEVOLÚCIÓ – a tibeti tsampa kenyér példáján

A GASZTRONÓMIAI EVOLÚCIÓ, vagy gasztroevolúció kifejezés ma már szerencsésen terjed, ami jó. Magyarországon, de tágabban nézve is, szükséges, hogy az evolúció fogalmát az evolúcióbiológia fogalmi rendszerével valamennyire analóg módon használjuk, még a gasztronómiában...

bővebben

RAKOTT KRUMPLI – 19. századi rakott krumpli recept

A RAKOTT KRUMPLI - Valamikor a 19. század közepén a rakott krumpli még töltött burgonya néven, s a főzelékek között szerepelt. Zemplényi Antónia bevezetője szerint a "Sz. Hilaire Jozéfa híres s oly igen kedvelt Pesti Szakácskönyve után a franczia-német konyha nálunk...

bővebben

II. SZÜRKEMARHA VIGADALOM – Vajdahunyadvár, 2013

SZÜRKEMARHA VIGADALOM - Immár második alkalommal került sor a Vajdahunyad várában a Szürkemarha Vigadalomra. A három napos fesztivál a magyar szürkemarha hús ismertté tételét, a termelők munkájának bemutatását, vásárt és gourmet szekciót ígér. A Vigadalom első,...

bővebben

LIDL, EXKLUZÍV FRANCIA BOROK – egy borvacsora képei

A LIDL  a Pavillon de Paris-ba szervezett francia borbemutatóval egybekötött kellemes hangulatú vacsorát. A bemutató és a vacsora apropóját az adta, hogy 2013 szeptember 12-től - idényjelleggel - már exkluzív francia borválogatással is találkozhatnak az érdeklődők a...

bővebben

PÉNTEK 13 – vagy kedd 13, esetleg péntek 17 ?

PÉNTEK 13 - A péntek 13 fóbia állítólag a 19. század előtt még nem létezett, legalábbis, írásos nyoma nincs. Az "Olasz Mozart" Gioachino Antonio Rossini (1792-1868) nevével kapcsolatban említve merül fel először, hogy sok olasz szerencsétlen napnak tartja a pénteket,...

bővebben

SPORTFESZTIVÁLOK – a MOMOT részvételével (2013)

A MOMOT (Magyar Obezitológia és Mozgásterápiás Társaság) is részt vett azokon a sportfesztiválokon, melyeket 2013. szeptember 8-9-én, vasárnap és hétfőn is rendeztek a Kopaszi-gáton. A Kopaszi-gát vasárnap a 15. Coca Cola Testébresztő Női Mozgásfesztiválnak, hétfőn...

bővebben

KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT DATOLYA – paprikamártással

A KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT datolya paprikamártással egy könnyű hors d’oeuvre (ejtsd: ordövr), "első fogás", előétel. A könnyű hors d’oeuvres általában hidegen, vagy szobahőmérsékleten kerülnek felszolgálásra és jellemzően a következőket foglalják magukba: gyümölcs, zöldség,...

bővebben

3.000 ÍRÁS A BLOGON

A FOOD&WINE 2008 ÓTA FOLYAMATOSAN MŰKÖDŐ BLOG

A FOOD&WINE AZ EGYETLEN BLOG, AMELY EZT A CÍMET ELNYERTE!

food&wine

Kövess Instagram-on is!

[wdi_feed id="1"]

KÖVESS A FACEBOOK OLDALAMON IS!

IDŐJÁRÁS

Időjárás, 16 Július
Időjárás: Budapest

+32

Max.: +34° Min.: +23°

Páratartalom: 35%

Szél: WSW - 14 KPH

KATEGÓRIÁK

ADATVÉDELEM

Receptjeim, fotóim, és egyéb írásaim kizárólag írásos beleegyezésem után, a szerző és a forrás egyértelmű megjelölése mellett közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol az egész írás nem kerül közlésre, csak annak első sorai, majd a folytatásért a blogomra kattint az olvasó. Írásaimból idézetek formájában szövegrészek átvétele csak szerző és forrásmegjelölés mellett engedélyezett.