AZ EMBERI SZERVEZET illó szerves komponensek százait választja ki a lélegzettel, a bőrön át, a széklettel, vizelettel. A színhez hasonlóan, a vizelet szaga is információval szolgál az anyagcsere állapotáról és a táplálkozásunkról is. A B-vitaminokban gazdag élelmiszerek, a kéksajtok, ecetek, általában a fermentált élelmiszerek, a fűszeres ételek (curry, kömény), a tonhal, s más halak, a vörös húsok, a keresztesvirágúak, a káposzta, karfiol, kelbimbó, fehérrépa, spárga, a hagyma, fokhagyma, mind érzékelhető hatással vannak a vizelet szagára is.

A spárga

A spárga a tavaszi szezon királya. XIV. Lajos, a napkirály uralkodása óta ez a “királyok zöldsége, a zöldségek királya”. Bármelyik spárgát is fogyasszuk, a zöldet, a fehéret, a spárga sípok végén halvány levendulaszínűt, vagy a legfinomabbat, a vadat, a fogyasztók egy része tapasztalhatja, hogy a vizeletének jellegzetes szaga lesz. Időnként még az is előfordulhat, hogy a vizelet színe is megváltozik, s zöldes árnyalatúra vált.

Spárga (Asparagus sp.) fejek

A spárga okozta aggasztó szaggal kapcsolatos kutatások már a 19. század végén megkezdődtek (Nencki, 1891). Az embereket izgatta a vizelet szagának változása és tudni akarták, hogy mi okozza, és jelent-e valami fenyegetőt. Mára ismertté vált, hogy az 1891-es vizsgálatok óta felelősnek tartott vegyületek mellett leginkább egyéb kén tartalmú anyagok, mindösszesen legalább kéttucatnyi vegyület okolható a vizelet szagáért. A számos országban végzett vizsgálatok során az is kiderült, hogy az emberek nem csupán abból a szempontból oszthatók két csoportra, hogy változik-e a vizeletük szaga, hanem abból is, hogy szaglásuk alkalmas-e arra, hogy érezzék vizeletük szagának változását. Kiderült, hogy a lakosságnak alig több, mint húsz százaléka rendelkezik csak azzal a génnel, mely képessé teszi őket a spárga okozta szag érzékelésére. Bár a népesség közel felénél (45-50%) változik a vizelet szaga, ennek már csak közel a fele (22%) az, aki képes is érzékelni ezt a változást. Az ízletes spárga okozta vizeletszag félelmet nem kell, hogy keltsen, így hát fogyassza mindenki bátran a spárgát, akár lucfenyővel is, a spárgakrémlevest, mert jó is, egészséges is.

Kelbimbó

Kelbimbó

A kelbimbó okozta vizeletszagot leginkább a spárgában, káposztában, karfiolban, fehérrépában is előforduló, igen büdös, nyolcmilliószoros hígításban is érezhető metil-merkaptán (bélgáz) okozza. A zöldségekkel elfogyasztott, majd felszívódott és a véráramba került metil-merkaptán nehezen bomlik le és a tüdőn át a lélegzettel, majd néhány óra múltán már a vizelettel is távozik. Leginkább ezt érezzük.

Fokhagyma

Fokhagyma füzér

A fokhagymagerezdek mintegy 1% alliin nevű aminosavat tartalmaznak, amit az összezúzás után oxigén hatására aktiválódó allináz enzim alakít át az allicin nevű vegyületté. Az allicin a fokhagyma gyógyhatásának egyik legfontosabb komponense, a kénes szag egyik okozója, ám rajta kívül is még közel 100 biológiailag aktív kéntartalmú komponens, fehérjék, szaponinok képződnek az oxidáció során. Aki gyakran, s nagy mennyiségben fogyaszt fokhagymát, annak a lehelete, bőre, vizelete, de még a kicsorduló könnye is fokhagyma szagú lesz. A spárgához hasonlóan, a fokhagyma fogyasztása is gondot jelenthet a vizelet elemzésénél.

Az isteni nektár

Mahatma Gandhi

A történelem során a vizelet hosszabb, vagy rövidebb ideig, de minden kultúra gyógyításában szerephez jutott. A vizeletterápiáról az ötezer éves indiai Damar Tantra szanszkrit szövegeiben olvashatunk először, ám más szent szövegekben, így a Biblia, Példabeszédek könyvében (5:15) is felbukkan. A vizelet Indiában gyógyító, frissítő, erősítő, fiatalító „szentelt víz”, „isteni nektár”. Mahatma Gandhi is rendszeresen fogyasztotta.

A Damar Tantra szerint nyolcesztendőnyi vizeletterápia után az ember képessé válik az univerzum öt alapelemének uralására, s alig kilencesztendőnyi terápia már halhatatlanná is teszi. Ahhoz azonban, hogy a vízen fatörzsként lebegni tudjon, s el ne süllyedjen, már tizenkét esztendőnyi kitartás kell. Rémisztő zöldségeink pedig éppen ezt a könnyen elszíneződő, s szagossá váló, ám sokak szerint csodákra képes isteni nektárt, a halhatatlanság forrását változtatják meg – ősi riadalmat keltve. (Vörös lett a vizeleted? Olvasd el ezt is!)

Csíki Sándor♣