SZEPSY ISTVÁN személyét, borait már sokan dicsérték. Aki találkozott vele, aki ismeri a borait, aki hallotta őt a borairól beszélni, az nem csodálkozik a dicséreteken. Tallián Hedvig (Hédi) rádióriporter, két blog gazdája, Szepsy István tisztelője és csodálója adott hírt először arról, hogy „november 8-án Olaszországban a comói-tó partján a Villa d’Este luxushotelben tartott World Wine Symposiumon másod ízben adták át a borvilág Oscar-ját.” Ez a díj: „A Bor Ura” (Les Seigneur du Vin). S, hogy mindez miért is érdekes?

Azért, mert ezt az elismerést idén (2013) Szepsy István kapta.

Szepsy István „A Bor Ura” díj kitüntetettje

Nem szokásom mások blogjából még idézni sem, azonban Szepsy István előtti tisztelgésül is megosztom, hogy mit írt a Szepsy Istvánt talán az összes bloggernél jobban ismerő és tisztelő Tallián Hédi a blogjában a díjról:

„A World Wine Symposium-ot idén ötödik alkalommal rendezték meg a comoi tónál. Ez évtől a rendezvénynek otthont adó luxushotel a Villa d’Este nevét viseli az exkluzív esemény, azaz Villa D’Este Wine Symposium (VDEWS), melynek célja, hogy a globális boripar szereplőit összehozza közösen gondolkodni és vitatkozni a csúcsborok érdekében. Borászati teljesítményt a VDEWS első ízben 2012-ben ismert el, a díjazott Helmut Dönnhoff volt, aki a németországi Nahe borvidéken huszonöt hektáros birtokon gazdálkodik, Jancis Robinson MW 2010-es és ’11-es Rajnai Rizlingjét a legjobb német Rizlingként tartja számon.”

Az 1568-ban épült, 1873-ban luxus hotellé alakított Villa d’Este

Szepsy István a díjátadón (2013)

„Szepsy István Olaszországból hazatérve faggatózásomra elmondta, nagy megtiszteltetésnek vette a meghívást, és számára is csak a helyszínen derült ki, hogy mennyire elképesztő – reggelitől vacsoráig tartó – gasztronómiai esemény a VDEWS, és amit még ő sem tapasztalt korábban, de a Villa d’Este-ben igen, hogy maga Aubert de Villaine kóstoltatta a Domaine de la Romanée-Conti borokat.Természetesen saját boraiból is bemutatott néhányat Tokaj-hegyaljáról tartott előadását megelőzően és azt követően. A legnagyobb sikert a száz százalékban új hordós tétel a mára már szépen integrálódott 2007-es Szent Tamás Furmint aratta, bár mint Szepsy István megjegyzi, ez csupán egy kísérlet, kötelező próba. Ezen kívül a vendégek – akik közt szép számmal volt dúsgazdag orosz -, és a borászok is oda voltak a 2011-es Úrágya ásványosságától, és természetesen a 2008-as Szamorodni, valamint a 2007-es és 2006-os – utóbbi aszút a gálavacsorán szolgálták fel – Szepsy Aszúkért is lelkesedtek.” (Tallián Hedvig)

  • Mindehhez annyit, hogy, mint a hvg.hu is írja, az utóbbi évtizedek legradikálisabb döntését hozta meg a napokban a Tokaj-hegyaljai Borvidéki Hegyközségi Tanács (HT) azzal, hogy új alapokra helyezi az aszúkészítést, s mostantól csak egy fajta aszú lesz.

Csíki Sándor♣