Blog
1848. MÁRCIUS 15. veteránjai
MÁRCIUS 15 - 1848. március 15. nem is volt olyan régen, amit az is mutathat, hogy élnek közöttünk, akiknek a nagyapja akár személyesen is ismerhetett negyvennyolcas honvédeket. Ma sincs valami nagy jó idő. Hűvös is van, az ég is borús, pedig jó lett volna grillezni,...
SÜLT KARFIOL – A legjobb egészben sült karfiol (vega-étel)
SÜLT KARFIOL - A sült karfiol jó dolog, az egészben sült karfiol ráadásul sexy is. A receptje egyszerű: az egész karfiol felszínét fűszeres keverékkel vonjuk be, majd az egész karfiolt a sütőben megsütjük. Az eltérések leginkább a bevonat összetételében és a sütési...
MOMOT – EURÓPAI ELHÍZÁS ELLENI NAP – 2015. május 22.
ELHÍZÁS ELLENI NAP - Az Európai Elhízás Elleni Nap (European Obesity Day, EOD) idén is május 22-én kerül megrendezésre. A Magyar Obezitólógiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT), csatlakozva az Európai Elhízás Elleni Naphoz, 2015. május 22-én, pénteken, 9:00 és 13:00...
HÜTTE ÉTELEK – Gőzgombóc (Germknödel) és társai
A Hütte ételekről itt olvashatsz. Csíki Sándor♣
MICHELIN-CSILLAG – Costes, Onyx, Borkonyha és TANTI (2015)
TANTI - A Tanti lett a negyedik Michelin-csillagos étterem Budapesten, Magyarországon. A Costes, Onyx és Borkonyha után a XII. kerületi Apor Vilmos téren, a Hegyvidék Központban található Tanti lett a legújabb, ezúttal már Budán található Michelin-csillagos étterem. A...
WIENER SZALON – Budapest legjobb fánkja és dió fagyija!
WIENER SZALON - A közelmúltban meghívást kaptam a Wiener Szalon nevű, a Corvin Pláza mögötti (előtti?) tágas sétányon álló fagylaltozó, kávézó cukrászdába. Cukrászdákba ritkán hívnak - nem is tudom miért - ezért aztán egyből igen mondtam rá, annak ellenére, hogy a...
XIV. MOMOT KONGRESSZUS – 2015. március 20-21.
MOMOT - Mint arról az érdeklődők már értesülhettek, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) XIV. Kongresszusa 2015. március 20-21. között, a Magyar Telekom Székházban kerül megrendezésre. A Kongresszus jelentőségét nyomatékosítja az a tény hogy, "Az...
AMBRUS LAJOS: Pajta Bisztró (Őriszentpéter)
WEÖRES SÁNDOR, a csöngei költő, aki idősebb napjait szerette a Kőszeg melletti Bozsokon, a Sibrik-kastélyban tölteni, egyszer úgy nyilatkozott, hogy Vas megye azért különösen szerencsés geográfiai egység, mert többféle tájgéniusz is fölparázslik benne. Mint valami...
NŐNAP – Nemzetközi Nőnap (2015)
NŐNAP - A Nemzetközi Nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta, Magyarországon 1948 óta, minden év március 8-án tartanak." (...) "Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező...
NE MOSSAD LE! – A nyers csirkehúst ne mossad le!
CSIRKEHÚS - Meglehetősen logikusan hangzik, hogy, miközben a csirkehúst (s általában a baromfihúst) a legnagyobb jó szándékkal mossuk, a konyhában láthatóan és láthatatlanul is szétfreccsenő vízcseppekkel a baromfihús felszínéről lemosott baktériumokkal a...
CHILI SÖR – Fájdalmas chilis sörök, izgalmas dizájn-címkék
CHILI SÖR - Chilis sör már magyar is akad, de, szép is lenne, ha éppen paprikára büszke / nem büszke (kívánt kifejezés aláhúzandó) magyar nemzetünk nem jeleskedne egy chilis sörrel, bár az az egy chilis sör, amiről én tudok, számát, s mennyiségét illetően még igazán...
VinCE BUDAPEST WINE SHOW – 2015. március 6-8.
VinCE BUDAPEST 2015 (Wine Show) - Show-műsorhoz illő program állt össze a hatodik VinCE Budapestre. 25 nemzetközi szaktekintély megismételhetetlen borsorokkal készül Közép-Európa legrangosabb borszakmai eseményére. Március 6-án a VinCE Awards gálával indul a hétvége,...
HALÁSZLÉ – A bajai, vagy a szegedi halászlé a jobb?
DÚZSI TAMÁS – a Magyar Bor Akadémia gálaebédje (2015)
DÚZSI TAMÁS - Az egykor a Kertészeti Egyetem Főiskolai Karán diplomázott, 64 éves szekszárdi borászt az őt gyerekkora óta körüllengő szőlő és bor illata ihlette arra, hogy saját maga is kitanulja ezt a mesterséget. Pályafutását a Szekszárdi Állami Gazdaságnál kezdte,...
A MONARCHIA SÖREI – sörfogyasztás a Monarchiában
A MONARCHIA SÖREI - Az 1867. június nyolcadikai koronázási szertartás során, született Franz Joseph Karl von Österreich a Mátyás-templom legfelsőbb oltárlépcső-fokára térdelt. Fejére a magyar koronát Andrássy gróf miniszterelnök és a hercegprímás tették. Ezzel a...
KÁVÉBÁR BAZÁR – Corinthia Szálló, 2015. február 21-22.
KÁVÉBÁR BAZÁR - Kávébárrá alakul a Corinthia szálló. Ötven kiállító, több száz kóstolható termék, versenyek és előadások a KávéBár Bazáron. Február 21-22-én immár hatodik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén...
EGER – SZEKSZÁRD BIKAVÉR – Bikavérpárbaj 2015
BIKAVÉR - Az olyan klasszikus hazai bormárkák kapcsán, mint a bikavér, gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyiben romlott le a bortípus presztízse a XX. század második felében. Egy 2014 nyarán, több ezer fő megkérdezésével végzett kutatás azonban azt igazolja, hogy az...
AMBRUS LAJOS: Nagy magyar ínyestani földrajz
AMBRUS LAJOS - Ha tehetem, meg-megállok Cecén. Hazafelé gurulok Gyulára, szüleim látására, akik öregek, betegek és 65 éve házasok. Cecén legtöbbször dinnyét vásárolok, hogy otthon összehasonlítsuk a hazai, medgyesi dinnye-felhozatallal (a cecei sokszor győzött már),...
GELLÉRT SÖRÖZŐ – Feléledt Buda legrégibb sörözője (2015)
GELLÉRT SÖRÖZŐ - Aznap délután a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Furmint Február Nagy Kóstolóján kezdtem. Négy óra előtt nem sokkal érkeztem, s a várt rendezvényen számos borász ismerős, barát társaságában jól is éreztem magam, így talán érthető, hogy alig több,...
IMMUNERŐSÍTŐ ÉTELEK – és a Bocus d’Or 2015 eredményei
BUDDHA-BAR – új étlap, vibráló, izgalmas ízek (2015)
BUDDHA-BAR - A Buddha-Bárról ezeken az oldalakon már többször is esett szó. Szeretjük egymást. Én a Buddha-Bárt, a Buddha-Bár pedig engem. A forgatókönyv általában ugyanaz, ami cseppet sem baj: a bárban kezdünk, ahol, s ez nem udvariasság, hanem tény, az ország...
TEPERTŐS POGÁCSA – pogácsa recept
TEPERTŐS POGÁCSA ügyben is már igen régóta tanácstalan voltam, amikor Kocsonya Kálmánnal összefutva eszembe jutott, hogy milyen sikeres is lett a sajtos pogácsa receptje. Kálmán egy-két pogácsát készített már életében, s nem csupán sajtos pogácsát, ezért is voltam a...
SPENÓTLEVES – egyszerű indiai recept
INDIA konyhája felettébb változatos a Himalája hideg, szélfútta bérceitől a szikkasztó keralai nyárig az éghajlat, történelem, és a rendelkezésre álló alapanyagok különbözősége, változatossága formálja. Ezernyi nép, nyelvjárás, szokás. Abdulhasán Ali ben Nafi,...
BOCUSE d’OR 2015 DÖNTŐ – eredmények
BOCUSE d'OR 2015 - Lezárult egy újabb kétéves versenyciklus, kezdődhet a következő, ráadásul egy 2016-os, budapesti kontinens döntővel. Ám, ne fussunk még ennyire előre! Lássuk az eredménylistát! 2015-ben, a lyoni döntőben, 1662 ponttal Ørjan Johannessen és Jimmy Øien...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!