SAM_0516BABEL ÉTTEREM – Akad egy étterem Budapesten, a hajdani bölcsészek koptatta Piarista közben. „A Babel Budapest egy magyar- regionális fine dining étterem, mely elég kényelmes, hogy törzshellyé és elég különleges ahhoz, hogy egy megjegyzendő állomássá váljon.” – szól a honlap első bemutatkozó mondata. A tulajdonos Hlatky-Schlichter Hubert.

A meghívásnak és a beszámolónak is okot adó vegán kóstoló menü kigondolója a séf, Lőrincz György. Róla annyit tudhatunk, hogy a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Iskolát 1999-ben végezte el. Dolgozott felkészítő szakácsként, majd hidegkonyhás szakácsként és a cukrászatban is jártas. Ezeket a korábbi tapasztalatokat remekül tudja kamatoztatni a tálalásban, a zöldségek és gyümölcsök feldolgozásában is. 2008-ban csatlakozott a Babel Delicate étteremhez kreatív sous chef-ként, majd az étterem 2014-es újranyitása óta executive chef-ként dolgozik a csapat élén. A vacsorán is kiválóan helyt álló sommelier pedig, Blazsovszky Péter, aki az egyik kedvenc nyers pezsgőmet szolgálta fel figyelmesen.

A Piarista köz, a Váci utca felől, a Babel irányába haladva

A Piarista köz, a Váci utca felől, a Babel irányába haladva

A Babel az ablaküvegen tükröződő templomképpel, és színes üvegekkel, 2015. áprilisában.

A Babel az ablaküvegen tükröződő templomképpel, és színes üvegekkel, 2015. áprilisában.

Vegán kóstoló menü juice párosítással (Babel, Budapest)

„A veganizmus az állati termékek használatának mellőzése, különösen a táplálkozás terén, és a hozzá kapcsolódó filozófia, amely elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát. A veganizmus követőjét vegánnak nevezik.” (wikipedia)

A sajtóanyag, Végvári Cintia, mindezt így fogalmazza meg: „A Babel csapata bebizonyítja, hogy tisztán növényi alapanyagokból, hústól, gluténtól és laktóztól mentesen is lehetnek az ételek változatosak és varázslatosan finomak. A menüsor mellé egy érdekes újdonság, a megszokott borpárosítás helyett az ételekkel harmonizáló ‘juice párosítás” is jár. Az újdonságokra nyitottak többek között megkóstolhatják a zelleres raviolit petrezselyemmel és kávés endíviával, eper és rebarbara juice kíséretében.”

Fotó: Babel

Quinoa saláta pácolt zöldségekkel (Fotó: Babel)

A menü bevezetése valójában három ízelítő fogás, íz, játékos textúra volt csupán, s közülük leginkább a málnás paradicsom esszencia emelkedett ki. Az uborkahab inkább csak egy halk fuvallat volt, bár érdekes. A jeges sorbet (gin & tonic granita) szezonja pedig ezzel a hűvös áprilissal még nem érkezett el igazán.

A menü első igazi fogása a quinoa saláta pácolt zöldségekkel, amihez spárga, édeskömény és grapefruit keverékéből álló juice került párosításra. A zöldségek enyhén pácoltak, a spárga kiemelkedően jó minőségű. A juice nem nyújt drámai hatást, mégis izgalmas marad. A  második fogás citrusos karalábékrémleves, amihez kápia paprikából és málnából készült a

Zelleres ravioli petrezselyemmel és kávés endíviával. (Fotó: Babel)

Zelleres ravioli petrezselyemmel és kávés endíviával. (Fotó: Babel)

juice. Izgalmas étel! A leves enyhén citrusos, közepén uborkás ízű tápióka gyöngy, rajta fűszeres kesudió és korianderlevél. A kápia és málna juice intenzív ízű. Igazán ütős kombináció. Tetszett, akárcsak a leves.

A következő fogás zelleres ravioli petrezselyemmel és kávés endíviával. A juice: eper és rebarbara. A juice ízét a rebarbara oxálsavai némiképp elvitték, amit az eper még nem tudott kompenzálni, azonban a ravioli már összességében tetszett. A kávé érdemleges párosításnak számíthat a zöldségek világában is, még, ha nem is egyszerű bánni vele. Az egyébként is enyhén kesernyés endívia kesernyés kávéval való házasítása bátor és izgalmas.

Köztes fogásként görögdinnye sorbet érkezett angolzellerrel. Tiszta ízek, remek, üde párosítás, jó hőmérsékletek, kontrasztok, textúrák – így lehetne jellemezni. Tetszetős, elegancia és egyszerűség. Jó volt!

Tökfőzelék hamis fasírttal. (Fotó: Babel)

Tökfőzelék hamis fasírttal. (Fotó: Babel)

A főétel, a képen sajnos nem látszó, tálban tálalt tökfőzelék püré volt, amihez a képen is látszó hamis fasírt zöldség tál társult. Ezzel az ételnévvel nagyanyáink készítettek ételt szűkös időkben, bár az is igaz, hogy nem így. A tökfözelék püré tökéletesen hozza a kellemesen savanykás, kapros tökfőzelék zamatokat. Nagyon jól eltalált! Nagyszerű, akárcsak a hamis fasírt. Szép tálalás, jó ízek. Az ételhez kellemes kiwi és petrezselyem juice készült. Jó étel.

A desszert mandulás kókuszfagylat aszalt gyümölcsökkel. A popcorn morzsába hempergetett fagylaltból a legtöbbet hozta ki a séf. A kókuszvíz és a divatos chia mag elegye kétségtelenül alárendelte magát a fagylaltnak, és erősebb hatás nem is kellhet konkurenciának.

Babel (Foto: Babel)

Babel (Foto: Babel)

„Célunk, hogy egy teljes értékű, és profi gasztronómiai élményt teremtsünk a vegán konyha rajongóinak, de biztos vagyok benne hogy húskedvelő vendégeknek is nagy élmény a most debütáló extra vegán étlap” mondta a tulajdonos Hlatky-Schlichter Hubert.

Nos, szívesen mondanék ellent, hogy nekem aztán nem nyújtott élményt ez a sok zöldség és egészség, de ezzel nem mondanék igazat. Élményt nyújtott, amit más alkalommal is szívesen újraélek. A hazai vegán konyhai gyakorlat immár nem csupán a jó szándékú, jóízű amatörizmust jelentheti. jelentheti a profizmust is. Erre jelenleg (2015. április) a Babel az egyetlen magyar példa.

Csíki Sándor♣