logoHOLD UTCA PIAC – A történet számomra a következő levéllel kezdődött…”Sziasztok, a megbeszéltek szerint ma 18.30-től várunk titeket a Hold utcába, a Belvárosi Piacon zajló After Work Friday programra. A két hete indított kezdeményezés célja, hogy pénteként este, hosszabított nyitvatartási időben is legyen élet a piacon, és munka után, vagy a késői szórakozás előtt betérjenek a vendégek egy kis lazításra. Eddig négy vendéglátóhely – A séf utcája, KOLBice, Vörös Homár Gasztrobár és Gianni Pasta e Sugo

tésztabárja csatlakozott a rendezvényhez, s további résztvevők is várhatók a közeljövőben. Ilyen például  a Steamboo, Szabó Győző színész saját vendéglátóhelye, valamint egy pár napon belül nyíló új szendvicsbár, és Bíró Lajosék is meglepetéssel készülnek még a piacon.

Péntekenként a nyitva lévő helyeken este 10.00 óráig lehet vacsorázni, iszogatni, s hetente egy-egy after work ajánlattal készülnek a részvevők. Ma például kóstolhattok osztrigát, vászolyi krémsajtot körtével, kolbászos tölcséreket, tésztákat, sonka+sajttálat, természetesen pezsgőt és Aperolt is. Emellett a helyek á la carte választékából is rendelhetnek a vendégek, a zenét pedig DJ Candyman biztosítja. (…) Üdvözlettel: Szuna Noémi

Pénteki gasztrobulik a Belvárosi Piacon

Aki járt már a bécsi Naschmarkton vagy a barcelonai La Boquerián, tudja, milyen hangulata van piacon enni egy kiadós reggelit vagy délutánig kitolható ebédet. Ahol pedig este is lehetőség adódik egy lazább hangulatú vacsorára, iszogatásra, gyorsan kialakul a stabil törzsközönség helyiekből és turistákból egyaránt. Ez az ötlet valósulhat meg Budapesten is, ugyanis a Hold utcai Belvárosi Piac péntekenként hosszabbított nyitva tartással és After Work Fridays gasztrobulival várja a lazítani vágyókat.

Belvárosi Piac (Hold utca, Budapest)

Belvárosi Piac (Hold utca, Budapest, 2015. április)

A Cziegler Győző tervei alapján épült, látványos belső térrel rendelkező csarnok emeletére számos jó nevű bérlő érkezett az elmúlt félévben, hogy minőségi kínálattal írja újra a piaci étkezdékről kialakult itthoni képet. A napközbeni teltházas forgalom egyértelműen megmutatja, hogy kereslet van az igényes kosztra, és nem baj, ha sorban kell állni az ételért, vagy közösségi asztaloknál van csak ülőhely. A délidős sikert látva indult el az új kezdeményezés az éttermek részéről: péntekenként este tíz óráig fogadják a vendégeket az After Work Fridays program jegyében. Jelenleg négy hely –

  • a Bíró Lajos nevével fémjelzett A Séf utcája,
  • Gianni Pasta e Sugo tésztabárja,
  • Szabó Péter Vörös Homár gasztrobárja,
  • és a több üzlettel is rendelkező KOLBice helyi egysége – csatlakozott a péntek esti rendezvényhez.

Már ők négyen is remek hangulatot teremtenek a munka utáni vagy a késő esti partik előtti evés-iváshoz, de hamarosan újabb partnerek – a Panificio il Basilico szendvicsbár és Szabó Győző színész pár héten belül nyíló Steamboo tiki style gasztrobárja – is nyitva lesznek az After Work Fridays idején. Sokak örömére Bíró Lajosék is újabb üzletnyitást terveznek, a titokzatos Buja Disznókról egyelőre annyi ismert, hogy a magyarok egyik legkedveltebb alapanyagából készítenek valami klasszikusan nagyot és merészebb kicsit.

S hogy miért jó a péntek estét egy piacon tölteni? Leginkább azért, mert remek ételeket lehet megkóstolni kényelmes tempóban. Hétről hétre új, különleges ajánlatokkal is készülnek a helyek a friss osztrigától a rántott hurkán át a házi tésztákig és kolbászokig, de pezsgők, proseccók, Aperol Spritz, sörök és borok is mindig szerepelnek a választékban, a bulihangulatról pedig a fények és DJ Candyman da Marquis gondoskodik. Félreértés ne essék, erre a piacra nem táncolni kell menni, viszont pont ideális azoknak, akik az éjjeli klubokat már kihagynák, de keresik a jó társaságot, az egyedi környezetet és a minőségi választékot. Ám azoknak is erősen ajánlott, akik a péntek éjszakát már este elkezdenék egy menő belvárosi evős-ivós helyszínen, ínyencek és gasztroarcok társaságában. Május 8-án este Szabó Győző főz és kóstoltat, ízelítőt adva a rövidesen nyitó Steamboo kínálatából, s a június végéig tartó After Work Fridays bulikon a zene mellett izgalmas kultúr-attrakciók is várhatók.  A nyári leállás után pedig szeptembertől ismét érdemes lesz a Hold utcai piacon zárni a munkahetet.

A Séf utcája

Bíró Lajos szerint ez egy jó minőségű kifőzde, persze hozva a társtulajdonos-séftől megszokott fricskákat, mint a „neológ” sólet, rehabilitált lecsókolbász, hurka véresen vagy rántva, tökfőzelék újszerűen, és hasonló bohémségek. Az izgalmas ételek között állandó szereplő a Thom kha gai, vagyis a thai kókusztejes csirkeleves és a vietnámi Pho leves. Hétről hétre új, ötletes ajánlatokkal készülnek péntek esténként a napi választék mellé, a minőség és a mennyiség egyaránt kifogástalan, s pezsgők, borok, fröccsök is kaphatók kísérőként a fogásokhoz. A péntekek after-helyszíne is egyben, mert a szombat reggelt szintén érdemes itt indítani, például egy spenótos-rákos bundáskenyérrel.

Vörös Homár belvárosi piac és gasztrobár

Szabó Péter halkereskedő-halséf év elején költözött budai üzletéből a Belvárosi piac két pontjára, a földszinten halkereskedést üzemeltet, az emeleten pedig gasztrobárt. Itt a már megszokott kultikus finomságokkal várják vendégeinket, mint a fish&chips, sült és grillezett tengeri halak, tenger gyümölcsei tálak, rák- és halnyársak, halburgerek, saláták. Az egyik legnagyobb kedvenc a friss osztriga borral vagy pezsgővel kísérve, ez utóbbi péntek esténként mindig kérhető. Aki pedig nemcsak az evéshez, hanem a főzéshez is kedvet kap, a földszinti kereskedésben alaposan bevásárolhat.

Pasta e Sugo

A hazai éttermi szcéna egyik legismertebb szereplője, Gianni Annoni üzletében tésztákat és szószokat rendelhetnek a vendégek tetszés szerint. Többféle házi tészta közül lehet választani, ezekre kerül a kért szósz, majd a pecorino sajt. Street food-hoz illően alig egy-két percen belül kész is az étel. A tíztojásos friss tészták és a kiváló szószok Itáliából érkeznek, kísérőként pedig egy pohár prosecco vagy bor ajánlott. A pasta&sugo&prosecco nagyon népszerű péntek esténként is, akárcsak az üzlet előtti Aperol Spritz-pult.

Csíki Sándor és Gianni Annoni

Csíki Sándor és Gianni Annoni

KOLBice

A grillezett kolbászokkal töltött kenyértölcséreket áruló KOLBice nemcsak a piacon, hanem Budapest több pontján is elérhető és kedvelt street food. Az egyedi, magvas kolbásztölcsér mini, roppanós kolbászkákkal, ketchup-mustár-majonéz kombóval, és extra feltétekkel (párolt fehérkáposzta, hagymapörc, cheddar szósz) kérhető. Habzsolás helyett elegánsan is fogyasztható kis fapálcikával, és bor helyett itt sört kell – vagy inkább érdemes inni. Péntek esténként is bátran ajánlott, nem zsíros, nem terhelő, hanem egy igazán szexis magyar találmány az este kezdetére vagy végére.

presscov

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sádor♣)