Forrás:  global.rakuten.comCUKOR – A „sütőcukrászati termék” elnevezéssel jelölt élelmiszerek általános jellemzője, hogy valamiféle liszt felhasználásával készülnek, meghatározó alkotórészük a cukor (vagy más édesítő anyag) és elkészítésük lényeges mozzanata a tésztakészítés és a sütés. Bár ez süteményeink nagyobb részére igaz, szép számmal akadnak kivételek is, hiszen a sós teasüteményekben, pogácsákban nincs cukor, a habcsókokban nincs liszt, legfeljebb mandulaliszt (macaron), vagy keményítő (Pavlova), és az ostyák,

palacsinták folyós anyaga is csak tágabb értelemben nevezhető tésztának, bárhol is süssék, a cukrászüzemben, vagy a háztartásban.

A fűszertől a nassolásig

Ételválasztásunkra a természeti adottságok, a gazdaság, a vallás, a hagyomány, az életkor, a divat is hatással van. Az édes ételek esetében mindehhez az energiagazdag élelmiszerek iránti olthatatlan vágyunk is társul, különösen az európai népesség körében. Az édes íz élvezetének lehetősége mindig is szoros kapcsolatban állt a vagyoni helyzettel. A gazdag társadalmi rétegek több édes ételt ehettek, és ettek, többet ínyenckedhettek, mint a szegényebbek. Az édes ízű élelmiszerek fogyasztásának gyakorisága és népességen belüli elterjedtsége együtt nőtt a nád-, majd a répacukor hozzáférhetőségével, olcsóbbá válásával, az életszínvonal emelkedésével.

A cukor a középkorban leginkább csak fűszerként, a kora újkorban gyógyszerként volt használatban, majd a nemességet és a polgárságot követve, de végül a parasztság körében is az élvezeti termékek (tea, kávé, csokoládé, édes tészták) hozzávalójává vált. Az évszázados lemaradás miatt, az édes tészták, sütemények, torták „a legújabb réteget jelentik a magyar parasztság étkezésében, és rendszerint valami alkalomhoz, ünnephez kötődnek.”  (Balassa-Ortutay) Az elmúlt kétszáz esztendő változásait a statisztika is érzékelteti. Kisbán Eszter adatai szerint az éves cukorfogyasztás:

  • 1830-1850 között még alig 0,5 kg,
  • a „boldog békeidők” (1867-1914) kezdetén 1,0 kg,
  • a korszak végén már 8,0 kg,
  • az 1930-as évek végén 11 kg feletti,
  • napjainkban> 40 kg.

p1120042

Csíki Sándor♣