Blog
ÉLETMÓDVÁLTÁS – fogyókúrák és egyebek…
Csíki Sándor♣
AMBRUS LAJOS: Szurokfű – az „igen isméretes fű”
SZUROKFŰ, OREGÁNÓ - Az Origanum vulgare tudományos elnevezésű fűszer- és gyógynövény neve a görög oros (hegy) és a ganos (fény, dísz) szavak összetételéből származik. A Földközi-tenger mellékén is őshonos, s az ókori medicina a láz, a hányás, a hasmenés és a...
EXPO 2015 – Reggeli kávé a milánói EXPO főutcáján
EXPO MILANO 2015 - Akár egynapos túra keretében is érdemes felkeresni az október végéig zajló milánói Világkiállítást, hiszen van olyan légitársaság, amely naponta indít kora reggeli járatokat késő esti visszaúttal. Budapestről alig két óra az EXPO bejárata, s a...
BÁBA KENYÉR – 300 éves bábakalács recept
BÁBA KENYÉR - A bába kenyér (bábakalács, bába-kalács, bába kalács) nem tévesztendő össze a bábakalács nevű védett növénnyel. M. Tóthfalusi K. Miklós hányatott sorsú erdélyi nyomdász zseni 1698-ban, "Kolozsváratt" megjelent Szakatsmesterségnek könyvetskéje című művében...
AMBRUS LAJOS: Édeskömény – ehető gyökerétől a magjáig
ÉDESKÖMÉNY - Az édeskömény (Foeniculum vulgare) a régebbi füveskönyvekben mint bécsikapor, magyar ánizs, nagykömény, németkömény, olaszkömény, olasz kapor, római kapor szerepel – klasszikusan fűszeres illóolajtartalmú ernyővirágú gyökérnövény. Évelő, a gyökerétől a...
A LECSÓ TÖRTÉNETE – A lecsó igaz története
A LECSÓ - nemzetivé váló ételeink legkülönösebbike. Valójában egy mártásnak indult zöldségragu. A magyar konyha paprikás, pusztaillatú világának ifjonc városi, polgári szerzete. Története és születése korunkban bontakozik ki legteljesebben. Nagyra tartott literátus...
KELT VANÍLIÁS KIFLI – vaníliás kifli recept a múltból (1864)
VANÍLIÁS KIFLI - A vaníliás kiflit már az ükanyáink, ükapáink is szerették. A vaníliás kifli 19. századból származó receptje kelt tésztáról szól, ami a mai vaníliás kiflitől erőteljesen eltér. Már csak ezért is érdemes kipróbálni, hogy mit is ehettek eleink. Érdekes...
NYÁRI ÉTELEK (videó)
Csíki Sándor♣
NAGY HALÁSZLÉ TESZT – TISZA-TÓ (2015)
http://mno.hu/videok/131245 Csíki Sándor♣
GASZTROKOMMANDÓ – BALATON – Balatoni büfék tesztje 5.
A "Balatoni büféteszt 2015" többi videója itt látható: Zamárdi - Imre Büfé Siófok - HEKK-R Fövenyes - Kalóz Büfé Balatonfüred - Domika Büfé Balatonalmádi - Gulyás Büfé Csíki Sándor♣
GASZTROKOMMANDÓ – BALATON – Balatoni büfék tesztje 4.
A "Balatoni büféteszt 2015" többi videója itt látható: Zamárdi - Imre Büfé Siófok - HEKK-R Fövenyes - Kalóz Büfé Balatonfüred - Domika Büfé Balatonalmádi - Gulyás Büfé Csíki Sándor♣
GASZTROKOMMANDÓ – BALATON – Balatoni büfék tesztje 3.
A "Balatoni büféteszt 2015" többi videója itt látható: Zamárdi - Imre Büfé Siófok - HEKK-R Fövenyes - Kalóz Büfé Balatonfüred - Domika Büfé Balatonalmádi - Gulyás Büfé Csíki Sándor♣
GASZTROKOMMANDÓ – BALATON – Balatoni büfék tesztje 2.
A "Balatoni büféteszt 2015" többi videója itt látható: Zamárdi - Imre Büfé Siófok - HEKK-R Fövenyes - Kalóz Büfé Balatonfüred - Domika Büfé Balatonalmádi - Gulyás Büfé Csíki Sándor♣
SÁRGABARACK LEKVÁR – sárgabarack dzsem főzés nélkül
SÁRGABARACK DZSEM - Édesanyám minden évben főzött sárgabarack lekvárt. Ha a kertünkben álló sárgabarackfáról nem fagyott le tavasszal a virág, akkor annak a terméséből, ha lefagyott, mint majdnem mindig, akkor pedig a zöldségesnél vásároltból. Az elkészült lekvárok a...
GASZTROKOMMANDÓ – BALATON – Balatoni büfék tesztje 1.
A "Balatoni büféteszt 2015" többi videója itt látható: Zamárdi - Imre Büfé Siófok - HEKK-R Fövenyes - Kalóz Büfé Balatonfüred - Domika Büfé Balatonalmádi - Gulyás Büfé Csíki Sándor♣
HÁNY ÉTELT ISMERSZ ÉS ESZEL? – Meg tudsz főzni 5 ételt?
HÁNY ÉTELT ISMERSZ? - Egy legutóbbi angliai vizsgálatból igen érdekes dolgok derültek ki, bár, aki a hazai gasztronómiai közállapotokat kicsit is közelebbről ismeri, azt talán nem lepi meg a lesújtó eredmény. Évtizedek óta ismert, hogy, miközben a főzőműsorok...
AMBRUS LAJOS: Negyvenhét körték – régi körtefajták
RÉGI KÖRTEFAJTÁK - Keleties vonalvezetésű, megbízhatatlan és hihetetlen számnak tartottam. Mint valami ékesszóló bülbül madár szavát a kacskaringós mesékben. Nem kevesebbet állít ugyanis a híres világutazó, a küthajai 1611-1684), hogy amikor a török által megszállt...
MAGYAR BORRÉGIÓK KONYHÁI – A borrégiók ízeiről
BORRÉGIÓK KONYHÁI - „A belső megfigyelő legtöbbször semmi különöset nem talál saját vidéke leggyakoribb alapételeiben, azok hiányát vagy eltérő formáját más táplálkozási szokások ismerete híján el sem tudja képzelni.” áll a Néprajzi Lexikonban, s ezzel a magunk...
TUDOMÁNYOS GRILLEZÉS – A húsok belső hőmérséklete
HÚSSÜTÉS, BELSŐ HŐMÉRSÉKLET - Ahogy a főzésnél általában, úgy a hússütésnél is a hőmérséklet a kulcsfontosságú elem. A hús sütöttsége és a belső hőmérsékleti értékek közötti összefüggést az alábbi táblázat mutatja. A táblázatban a hús típusa, és a kívánt sütöttség...
TUDOMÁNYOS GRILLEZÉS – Mi történik a hússal, ha sütjük?
HÚSSÜTÉS, KOLLAGÉN - Minden szakszerűen vágott hússzelet neve steak, tehát nem csak a vesepecsenyéből vágott húsok számítanak annak, ahogy az elterjedt. Bár definíció szerint minden húsból, akár a csiga talpából is metszhető steak, leggyakrabban mégis marhasteakkel...
HIDEG GYÜMÖLCSLEVES – egyszerű, hideg sárgadinnyeleves
HIDEG SÁRGADINNYELEVES - A gyümölcslevesek elkészítése egyszerű, kánikulában pedig különösen kedvesek tudnak lenni. Általában magyar specialitásnak tekintjük őket, miközben a világon sokfelé, és Európában is Skandináviától Kelet-Európáig népszerűek, arról nem is...
SÁFRÁNKERT VENDÉGLŐ – Balaton, Paloznak
SÁFRÁNKERT VENDÉGLŐ - Sáfránkert Vendéglő és Homola Borterasz, Paloznak. Idén nyáron régi tervek válnak valóra Paloznakon, ami Homola Szabolcsot és a Homola Pincészetet illeti. A pince melletti telken csodálatos panorámával nyílik a borterasz, mely ezentúl a pince...
AZ IGAZI TARTÁRMÁRTÁS – Milyen az igazi tartárszósz?
A TARTÁRMÁRTÁS - A tartárszósz jól ismert, igen népszerű hideg mártás. A hazai vendéglátásban szinte kötelező kísérője a rántott sajtnak, rántott gombának, rántott halnak, s ki tudja még mi mindennek, de az előbbieknek biztosan. Látszólag jól ismerjük, miközben...
LIDL – Június végétől kizárólag magyar dinnyét vesz át a Lidl
LIDL - A mai naptól (2015. június 30.) kizárólag magyar dinnyét vesz át a Lidl, adta hírül az imént kapott sajtóközleményben a Lidl. Mint írják: "A Lidl évek óta, hagyományosan támogatja a magyar gazdákat. E támogatás abban is megnyilvánul, hogy a mai naptól...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!