Sous-vide (Forrás: petrov-chef.ru)SOUS-VIDE  –  A sous-vide (ejtsd: szuvid, jelentése: vákuum alatt) napjainkra a modern háztartásoknak éppúgy részévé válik, mint amennyire már része a professzionális konyháknak is. Azt követően, hogy a szuvid meghódította a világ catering és éttermi konyháinak világát, a fejlődés következő lépcsőfokaként, egyre sokasodó példát látunk arra, ahogy a szuvid a háztartások rendszeresen használt technikája lett. Bélik Péterrel (SousVide Hungary) beszélgetve meglehetősen

kételkedő voltam. Elegendő volt a sufniban porosodó, alig használt kenyérsütő gépemre gondolni ahhoz, hogy tudjam, a nagy lelkesedés után legtöbbször az következik, hogy a csillogó készülék valahová félretéve várja, hogy egyszer majd újra sorra kerüljön, vagy nagyvonalúan elajándékozzuk. Aztán, az ajándék sorsa újra csak ismétli magát, egészen az idők végezetéig. Ez történt nálam is a kenyérsütő géppel és ezt hoztam fel ellenérvként a sous-vide (szuvid) készülékkel szemben is. A válasz azonban alaposan meglepett. Hazai vizsgálatok szerint:

  • 100 vásárlóból 80 még hónapok múlva is rendszeresen használta a sous-vide (szuvid) készüléket. A modern szuvid készülékek tehát, nem jutottak a kenyérsütőgépek, s más konyhai berendezések sorsára és tulajdonosaik hónapok múltán is büszkék maradtak korszerű konyhai berendezéseikre és a segítségével készített, különleges ételekre.

A főzés lényege a hőmérséklet-szabályozás!

A leggyakrabban alkalmazott technikák hőt közölnek a rendszerrel abból a célból, hogy kedveltebb ízvilágú, kulturális-kulináris szempontból elfogadottabb, emészthetőbb ételt állítsunk elő. A hőenergiával visszafordíthatatlan folyamatokat indítunk el: tönkretesszük az eredeti szöveti- és sejt szerkezetet, denaturáljuk a fehérjéket és új molekulák ezreinek létrejöttéhez biztosítjuk a szükséges fizikai-kémiai környezetet. Évezredes konyhák, mint a kínai, finoman megkülönböztetett technikák sorát hozták létre. Valamennyi közös értelme a nyersanyaghoz legjobban illeszkedő technika (hő) megtalálása. (Lásd: hőmérséklet-szabályozás)

  • A különböző hőmérsékletek és főzési idők eltérő eredményre vezetnek, ami egyértelműen mutatja, hogy a hőmérséklet-szabályozás a konyhaművészet kulcs eleme.

A sous-vide (szuvid) a hőmérséklet-szabályozás egyszerűen kezelhető, modern mesteri szintje, ami az egyszerű főzés mesteri szintjét teszi lehetővé – nem csak a professzionális konyhákban, de a háztartásokban is.

Sous-vide: Miről van szó?

„A sous vide-álás (ejtsd: szuvidálás) olyan főzési eljárás, mely során légmentesen lezárt tasakokban lévő ételt vízfürdőbe helyezünk, és ott állandó hőmérsékleten tartva készítjük el. A főzési idő hosszabb lehet, mint más eljárásoknál, viszont a főzési hőmérséklet sokkal alacsonyabb. Ez az alacsony hőfokon történő lassú főzési eljárás figyelemreméltó és egyedülálló eredményekhez vezet.” (Forrás: sousvidehungary.hu)

  • A szuvidálás során tehát, lezárt vákuum-zacskóba kerül a nyersanyag, majd vízfürdőben készül az étel. Persze, a lezárt zacskóban történő ételkészítés sem mai találmány. A disznóhólyagba, disznógyomorba, bélbe töltött ételeket évszázadokkal ezelőtt is már vízfürdőben, alacsony hőmérsékleten (70-80°C), hosszú ideig főzték (abálták), s milyen jó lett!
  • A szuvid készülékkel azonban, a precíz hőmérséklet-szabályozás miatt még jobbat lehet készíteni!
Sous-vide Supréme készülék "robbantott fotója", vákuumzacskóba zárt lazaccal

SousVide Supréme készülék „robbantott fotója”, vákuumzacskóba zárt lazaccal

Sous-vide Supréme (szuvid) készülék a háztartásban (Forrás: sousvidesupreme.com)

Szuvid: SousVide Supréme készülék a háztartásban

  • A mai modern módszer technikai alapjai a 60’-as évek végén, a vákuumzacskók piacra kerülésével, a vákuumcsomagolás terjedésével teremtődtek meg. Mivel a W. R. Grace Company Cryovac divíziója gyártott ilyen zacskókat, ezért az angolszász országokban a „sous-vide” helyett gyakran a „Cryovacking”, a zacskókra a „cryovac” elnevezéssel találkozhatunk. A technikát eredetileg a kórházak, a repülőtéri catering céljaira fejlesztették ki, de napjainkra már a háztartásoknak is praktikus és kedvelt módszere lett.
Georges Pralus és Csíki Sándor (FOOD&WINE) a Gourmet Fesztiválon (2011)

Georges Pralus és Csíki Sándor a Gourmet Fesztiválon (2011)

A szuvid történelem része, hogy 1974-ben Pierre Troisgros (Troisgros, Roanne, Franciaország) megoldást keresett a libamáj 30-50%-ot is elérő költséges súlyveszteségének csökkentésére. Georges Pralust (a képen) hívta segítségül, aki a „sous-vide” technikában találta meg a megoldást. „Pralus nélkül a sous-vide technika talán soha nem érte volna el a konyhaművészet templomait” – nyilatkozta Bruno Goussault (The New York Times).

Sous-vide (szuvid) – a háztartásban is!

  • S, hogy némiképp előreszaladjak, a hőmérséklet-szabályozás fontosságára is gondolva, nézzük meg a következő videót. Sous-vide technológiával elronthatatlan steak süthető. S, nem csak steak.

A Sous-Vide Hungary jóvoltából, kipróbálásra nálam van néhány hétig egy SousVide Supréme készülék és egy professzionális vákuumozó, ezért aztán a következő hetekben rendszeresen foglalkozom majd a készülékkel és a szuvidálással. Terveim szerint – játszásiból – magam is alkotok majd recepteket.

  • A szuvid készülékekről és a szuvidálásról részletesen itt: sousvidehungary.hu
  • Ha a készüléket magadnak megvásárolnád, vagy ajándékba adnád, például karácsonyra, írhatsz nekem is, mert segítek – együtt talán még valami kedvező konstrukciót is kiharcolhatunk!
SousVide Supreme™ tökéletes karácsonyi ajándék lehet

SousVide Supreme™ például tökéletes karácsonyi ajándék lehet

Csíki Sándor♣