www.facebook.com/VanikZoltanFotoOPERA CAFÉ – A Magyar Állami Operaház idén elhatározta, hogy gasztronómiai programját és kínálatát alapvetően kívánja megújítani, melyre nyílt pályázatot írt ki. Az Operaház egy idén (2015) 33 éves családi céget, a Zsidai Gasztronómiai Csoportot választotta ki, és rájuk bízta annak a felelősségét, hogy az újonnan kialakítandó kávéházat, bárokat,

és az Opera és Erkel teljes gasztronómiai kínálatát kialakíthatják és üzemeltethetik a jövőben. Mint a Zsidai Csoport sajtóközleményében áll: „Nemzetközi mércével mérten is komoly belsőépítészeti tervek és beruházás mellett, komoly nemzetközi elemzés során alakítjuk ki azt a koncepciót, mellyel az Operaház gasztronómiai színvonalát a világ élvonalába kívánja emelni.”

Elmondásuk szerint, a koncepció megalkotásához a világ tizenkét leghíresebb operaházát tanulmányozták, így például a sydney-it, valamint a londoni Royal Opera House-t.

„A legjobb ötleteket és a működő rendszereket átültetve a legfrissebb és legjobb gasztronómiai egységet hoztuk létre a budapesti Operában, de teljesen friss, új elemek is bekerültek a koncepcióba.” – mondja Zsidai Zoltán Roy, a Zsidai Gasztronómiai Csoport vezetője.

Az Oprea Café Bár (VanikZoltanFoto)

Az Oprea Café Bár

Az Opera Gasztronómia keretében megújul a korábbi büférendszer és helyette világszínvonalú bárt hoztunk létre, valamint új egységként nyílik egy kávéház az Operaházban, a Hajós utca felőli oldalon.

OPERA CAFÉ – a Baby Grand Café. Klasszikus, monarchia stílusú kávéház az Operaházban, egy impozáns szezonális terasszal és kilátással az Andrássy útra. A kávéházban kötetlen, de patinás környezetben fogyaszthatunk el egy ebédet, vacsorát, egy délutáni süteményt, egy csésze „specialty coffee-t” vagy egy pohár pezsgőt.

OPERA CAFÉ BÁR – Esténként az első emeleti nagy bár egy órával előadás előtt kinyitja kapuit. Behűtött pezsgővel, falatokkal, szendvicsekkel és desszerttel várják a vendégeket, gyors kiszolgálással. Az Opera Café Bár a tökéletes helyszín előadás előtti és utáni, valamint szünet alatti baráti időtöltésre és szórakozásra.

A fő cél itt az, hogy a vendég az előadás előtt, után és főleg a szünetekben ne sorban állással töltse az időt, hanem élvezze az épület szépségét vagy a barátai társaságát italok és falatok mellett. Éppen ezért alaposan átszerveztük a bár logisztikai megoldásait. Egészen új, szűk és magas minőségű, de elérhető árú kínálatot alakítunk ki, hogy minél gyorsabb és színvonalasabb legyen a kiszolgálás.

BÁR AZ ERKEL SZÍNHÁZBAN – Minőségi alapanyagokból házilag frissen készített szendvicsek, desszertek és édességek széles választéka található az Erkel Színház bárjában is, mely már szeptember eleje óta nyitva áll a nagyközönség előtt.

„További terveink is vannak: többek között az online előrendelés a bárban vagy a páholyok szünetben való közvetlen kiszolgálása, melyek terveink szerint még idén megvalósulnak.” – folytatta Roy.

A design

A belsőépítészeti és design tervezési folyamatokat a Ferenczy Noémi Díjjal kitüntetett Somlai Tibor belsőépítész végezte, akivel családunk már több projekten is dolgozott (Pierrot, Pest-Buda, Baltazár). Tibor nevéhez fűződik – pár Zsidai étterem mellett – a Belvárosi Színház és az Akvárium Klub kialakítása is. A tervező nehéz feladatot kapott júniusban, hiszen mindössze három hónap állt rendelkezésre, hogy a tervezés és a kivitelezés megvalósuljon minden egységben. A végeredmény egy impozáns kávéház, valamint egy grandiózus és modern bár, melyek szervesen illeszkednek az Ybl Miklós tervezte térbe.

Pezsgő az Operában

Az Operaház presztízséhez illően alakul az italválaszték is. A Kreinbacher Birtok pezsgőire és boraira épülő, szűk, de izgalmas kínálatot alakítottunk ki. Ahogyan a legjobb éttermekből, az Opera Café Bárból sem hiányozhatnak a champagne-ok; az eleganciájáról híres francia borvidékről a Paul Bara és a Pol Roger ház pezsgőit poharazhatja a közönség az Operaházban. Honlap: www.operacafe.hu

A Magyar Állami Operaház igazgatója, Ókovács Szilveszter és Zsidai Roy (VanikZoltanFoto)

A Magyar Állami Operaház igazgatója, Ókovács Szilveszter és Zsidai Roy

A Zsidai Csoportról

  • A Zsidai család 1982 óta vezető szerepet tölt be a magyar gasztronómiában. A cégcsoport vezetője, Zsidai Zoltán Roy tagjai a magyar gasztronómiát és vendéglátást meghatározó főbb szakmai szervezeteknek, mint a Magyar Gasztronómiai Egyesület, Magyar Bocuse D’or Akadémia, Magyar Szállodaszövetség, Magyar Éttermi Szövetség, Budapesti Tavaszi Fesztivál Támogatói Köre. Éttermeiket folyamatosan díjazza és ajánlja a Michelin Guide és a Gault Millau Guide, a Baltazárt idén az ország tíz legjobb étterme közé választotta a Dining Guide. A csoporthoz tartozó hotel, a Baltazár pedig 2014-ben a legjobb budapesti kisméretű hotel díját kapta a Tripadvisor-on. Honlap: www.zsidai.com

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)