th_90ea51dd4ca9fbb1ed1f6e41b2232572_144317411605DISZNÓKŐ KAPI 2011 – A Disznókő Kapi Vineyard 2011 „egy különleges termőterület legtisztább kifejeződése, kivételes évekből.” – áll a honlapon. A Disznókő Kapi 6 puttonyos aszú 2011 eddig a harmadik évjárat csupán. Három évben, 1999-ben, 2005-ben és 2011-ben készítették. Mint írják: „Csakis azokban az években készül, amikor a Kapi dűlőben termett furmint aszúszemekben félreismerhetetlenül megmutatkozik a

termőhely kivételessége.” Erről a kivételességről magam is meggyőződhettem, amikor 2015. szeptember 30-án, számos borszakértő barátommal, ismerősömmel együtt a Gerbeaud Ház Átrium termében, az évjárat bemutatón magam is megkóstoltam.

  • Az esemény nagyszerűségét azok a falatkák is emelték, amelyet a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje, Szulló Szabina készített nagy hozzáértéssel a három borhoz, külön-külön – ahogy illik.

Miként látja borát a Disznókő?

Disznókő, Tokaj

Disznókő, Tokaj

„A „Kapi Vineyard” a Disznókő déli fekvésű Kapi-dűlőjének felső harmadában, a tengerszint felett mintegy 150–180 méter magasságban található. Talaja valamelyest könnyebb, mint a birtok többi területéé: a löszrétegekkel és riolittörmelékkel keveredő vulkáni agyagtalaj ásványi anyagokban különösen gazdag, ez pedig – a dűlő földrajzi helyével és fekvésével együtt – egyedülállóan ritkává teszi ezt az aszúkülönlegességet. A Disznókő évjáratok között 2011 egy egyedülálló, minden tekintetben meglepetést hozó évjárat, forró és száraz, igen korai éréssel. A botritiszesedés csak későn és lassan indult a száraz ősz miatt, a szőlőbogyók azonban erőteljesen töppedtek, kivételesen gazdag, gyümölcsízű aszúszemeket eredményezve, melyekből harmonikus savú, elegáns borok készülhettek. Az aszúszemeket egymást követő háromszori szemenkénti válogatással gyűjtöttük, szeptember 28. és november 11. között. A Kapi-dűlő e nemes bogyóinak gazdagsága és különleges koncentrációja egy kristálytiszta szerkezetű bort eredményezett, melyet tökéletes egyensúly és végtelen finesz jellemez.  A bor édessége ásványi frissességgel párosul és mentes minden sallangtól, úgy érezzük, hogy igazi harmónia teljesedik ki. Nemes, ugyanakkor diszkrét aromáiban fehér gyümölcs, virágillat és finom tölgyfahordós jegyeket fedezhetünk fel.

A Kapi Vineyard 2011…

„Színe a bor korától függően a zöldes villanásokkal árnyalt halvány aranytól a sötét borostyánsárgáig terjedhet. Illata mézet, citrusokat, őszibarackot és hársfavirágot idéz. A Kapi, 6 Puttonyos Disznókő Tokaji Aszút a nap sugarai ragyogják át. Világos vonalvezetésű, tiszta, tökéletes egyensúlyú bor, amelynek friss, mégis érett savai pompás harmóniában egyesülnek a kristálytiszta ásványi karakterrel. A bort ízmélysége, a gyümölcs tisztasága és a hosszú, mégis ropogós utóíz keresett ritkasággá teszi. Erő és elegancia, gyümölcs és ásványok alkotnak benne izgalmas, vibráló egyensúlyt. Varázslatos, igéző bor.” (a Disznókő honlapjáról)

A Kapi 2011 brutálisan őszibarackos, komplex, mély-érzésű ifjonc, csillogó képességekkel. A nagyszerű 1999-es és 2005-ös évjáratok után egy újabb karakter, újból csak hat esztendő múltán, mintha csak az Úr így tervezte volna el a Kapi sorsát.

Disznókő Kapi Vineyard 2011

Disznókő Kapi Vineyard 2011

  • A Disznókő Kapi Vineyard 2011 limitált mennyiségben készült.
  • Összesen 4654, számozott palackot töltöttek belőle.
  • Kereskedelmi forgalomba 2015 szeptemberétől került.

Csíki Sándor♣