Blog

AMBRUS LAJOS: Prágai alma (Deák Ferenc kedvenc almája)

PRÁGAI ALMA - Gazda egyik jeles barátja anyai ágon ’prágai’ eredetű – s korábban is föltűnt már a régi almák nomenklatúrájában egy ritkán, de azért szívósan fölbukkanó fajtanév: „Prágai alma”. Másként: „Prágai renet”. Megint másképpen: „Cseh alma”. Csakhogy eme barát...

bővebben

XXIII. BEST of BUDAPEST DÍJ – kiemelt díjazottak 2016

BEST of BUDAPEST - A Budapest Week Publishing kiadó 1993 óta díjazza a hazai vendéglátó, szállodai és más idegenforgalmi szolgáltató szféra tagjait, és idén, ezúttal már második alkalommal, az Év Gasztrobloggere díjat is odaítélték. (Tavaly, s elsőként, Csíki Sándor,...

bővebben

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA BORA – 2016

AZ MTA BORA 2016 -  Tokaji és szekszárdi borok viadalát hozta az akadémiai bormustra. Tizenhárom magyar és egy határon túli borvidék száztizenhat bora közül választotta ki a borértő tudósokból álló bírálóbizottság azokat, amelyek elnyerték „Az MTA Bora 2016 Borverseny...

bővebben

LEGJOBB FAGYLALT – a czirper fagyitól a Wiener Szalonig

FAGYLALT, FAGYI - A magyarországi fagylalttörténet valójában a lekvárok, gyümölcsízek, gyümölcskocsonyák történetével veszi kezdetét. A főúri házakban készített első hazai proto-fagylaltok még alig többek hideg gyümölcskészítményeknél. A korai gyümölcs fagylaltok...

bővebben

AMBRUS LAJOS: Szerémi capriccio (Szerémség, Fruska Gora)

SZERÉMSÉG - Az ürögi Kányás-dűlő széléről hangzik fel a meditáló hegedűszó – extatikus dallamok az ég felé. Gazda elképesztő időjátékokat érez: mintha az 1555 körül feljegyzett szöveg dallama idéződnék itt meg, melynek mindössze négy sora ismert: "Hozd el, gazda, hozd...

bővebben

BELVÁROSI BORPIAC – 2016. március 18-19, Hold utca

BELVÁROSI BORPIAC - 2016. március 18-19-én először jelentkezik a Belvárosi BorPiac. Az esemény nem titkolt célja, hogy rendszeresen bemutatkozást teremtsen fiataloknak és időről-időre kiemelt figyelmet szenteljen egy egy borrégiónak/ területnek. Első alkalommal a...

bővebben

AMBRUS LAJOS: Medvehagyma – a tavaszi ébredés növénye

MEDVEHAGYMA - Egészen csábító érzés puha, enyhén illatos hagymaszőnyeggel takart összefüggő ligetfoltokra bukkanni az áttelelt erdőben: a medvehagyma húsvét táján bújik elő mindenfelé az erdei talajból. ’Medvehajma’ – mondta rá a népnyelv; korábban kígyóhagymának is...

bővebben

6 IZGALMAS KONYHAI TRÜKK – amivel gyorsabb a munka

KONYHAI TRÜKKÖK - Számtalan kisebb-nagyobb konyhai trükk akad, ami megkönnyítheti, meggyorsíthatja a konyhai munkát. Hogyan tisztíthatunk meg egy főtt tojást egyszerűen? Mi a gyors fokhagyma hámozás hasonlóan egyszerű módja? Miként lehet a kiwi húsát gyorsan, s...

bővebben

VinCE AWARDS 2016 – VinCE-díjak, díjazottak 2016

VinCE AWARDS 2016 - Idén már második alkalommal osztották ki  a VinCE Awards-ot, amelyre tíz kategóriában lehetett jelölteket állítani, további két díjat pedig a Vince Magazin ítélt oda a saját tesztjein legtöbb csillagot gyűjtő borok alapján. Az idei VinCE Awards a...

bővebben
TRADICIONÁLIS GULYÁSLEVES RECEPT – Ami nincs!

TRADICIONÁLIS GULYÁSLEVES RECEPT – Ami nincs!

TRADICIONÁLIS GULYÁSLEVES - Egy népszerű, és nagyon sokak által látogatott portálon találkoztam a "tradicionális gulyásleves" elnevezéssel (mások is használták már címnek, de most maradjunk ennél). A dobogós receptet egy "vendéglátós" olvasó küldte be, s mint a hölgy...

bővebben

JÉZUS FEHÉR BORA – a 7. VinCE Budapesten (2016)

JÉZUS BORA  - Minden bizonnyal fehér bort ihatott Jézus kétezer évvel ezelőtt, erre a következtetésre jutottak DNS-kutatással izraeli kutatók és borászok. Az elmúlt öt évben mintegy 120 helyi izraeli fajtát különböztettek meg a szakértők, közülük az ősi marawi...

bővebben

3.000 ÍRÁS A BLOGON

A FOOD&WINE 2008 ÓTA FOLYAMATOSAN MŰKÖDŐ BLOG

A FOOD&WINE AZ EGYETLEN BLOG, AMELY EZT A CÍMET ELNYERTE!

food&wine

Kövess Instagram-on is!

[wdi_feed id="1"]

KÖVESS A FACEBOOK OLDALAMON IS!

IDŐJÁRÁS

Időjárás, 16 Július
Időjárás: Budapest

+32

Max.: +34° Min.: +23°

Páratartalom: 35%

Szél: WSW - 14 KPH

KATEGÓRIÁK

ADATVÉDELEM

Receptjeim, fotóim, és egyéb írásaim kizárólag írásos beleegyezésem után, a szerző és a forrás egyértelmű megjelölése mellett közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol az egész írás nem kerül közlésre, csak annak első sorai, majd a folytatásért a blogomra kattint az olvasó. Írásaimból idézetek formájában szövegrészek átvétele csak szerző és forrásmegjelölés mellett engedélyezett.