Blog
ÚJ-ZÉLANDI BOROK – Yealands Sauvignon blanc és Pinot noir
YEALANDS SAUVIGNON BLANC - Amikor ezeket a sorokat írom, a tőlünk 18.000 km távolságra fekvő Új-Zélandon, a Yealands Family Wines birtokon éppen 13°C a hőmérséklet. Nálam a Haller-teraszon, 11°C. Ott 10 km/h a szélsebesség, s nálam sem több. Az összehasonlításra az...
BADACSONYI BORVIDÉK – 32 badacsonyi borászat bemutatkozása
BADACSONYI BORVIDÉK - Április 6-án immáron ötödik alkalommal, de ismét egy emberként mozdult meg és mutatkozott be megszokott helyén, a budapesti New York Palotában a Badacsonyi Borvidék. Az eseményen - amelynek fókuszában a borvidékre illetve a pincészetekre jellemző...
VÉDŐSZENTEK – szállodások, vendéglősök, pincérek védőszentjei
VÉDŐSZENTEK - Az ünnepek és ételek, az ünnepek és szentek, a szentek és ételek mindig is szoros kapcsolatban álltak egymással, még akkor is, ha mindez ma már alig tudatosodik bennünk. Tisztelve a hagyományt, ezúttal néhány szentet, s szentekhez kötődő ételt is az...
SÖRRE BOR? – a tudományos alkoholfogyasztás aranyszabályai
SÖRRE BOR, MINDENKOR? - Az európai folklórban évszázadok óta számos sörrel, borral, s ezek sorrendiségével kapcsolatos mantra él. Ezek a mindennapi kocsmai megfigyeléseken alapuló népi bölcsességek más italféleségek és a sör kapcsolatára is kiterjesztődtek, ám olykor...
AMBRUS LAJOS: Prágai alma (Deák Ferenc kedvenc almája)
PRÁGAI ALMA - Gazda egyik jeles barátja anyai ágon ’prágai’ eredetű – s korábban is föltűnt már a régi almák nomenklatúrájában egy ritkán, de azért szívósan fölbukkanó fajtanév: „Prágai alma”. Másként: „Prágai renet”. Megint másképpen: „Cseh alma”. Csakhogy eme barát...
XXIII. BEST of BUDAPEST DÍJ – kiemelt díjazottak 2016
BEST of BUDAPEST - A Budapest Week Publishing kiadó 1993 óta díjazza a hazai vendéglátó, szállodai és más idegenforgalmi szolgáltató szféra tagjait, és idén, ezúttal már második alkalommal, az Év Gasztrobloggere díjat is odaítélték. (Tavaly, s elsőként, Csíki Sándor,...
STÍLUSOS VIDÉKI SVÉT – PALKONYA, 2016. április 2-3.
STÍLUSOS VIDÉKI ÉTTERMISÉG - vagyis SVÉT, amit nyelvi leleményekkel még tovább stájgerolnak, mint az idén is, amikor Hú!Svét+7 szerepel az összes anyagban. (Na, amikor ilyeneket találok ki, akkor szoktak rám szólni, hogy ideje lesz abbahagynom... de azért nekem...
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA BORA – 2016
AZ MTA BORA 2016 - Tokaji és szekszárdi borok viadalát hozta az akadémiai bormustra. Tizenhárom magyar és egy határon túli borvidék száztizenhat bora közül választotta ki a borértő tudósokból álló bírálóbizottság azokat, amelyek elnyerték „Az MTA Bora 2016 Borverseny...
LEGJOBB FAGYLALT – a czirper fagyitól a Wiener Szalonig
FAGYLALT, FAGYI - A magyarországi fagylalttörténet valójában a lekvárok, gyümölcsízek, gyümölcskocsonyák történetével veszi kezdetét. A főúri házakban készített első hazai proto-fagylaltok még alig többek hideg gyümölcskészítményeknél. A korai gyümölcs fagylaltok...
HÚSVÉTI BÁRÁNY, SONKA, TOJÁS (videó)
Húsvéti ételek, a sonkától a maradékok elkészítéséig. Csíki Sándor♣
A TÖKÉLETES GULYÁSLEVES – szarvasgombás gulyásleves
A TÖKÉLETES GULYÁSLEVES - A közelmúltban a tradicionális gulyáslevesről írtam, ami, mint már tudjuk, nincs - pedig mégis van. Kiderülhetett, hogy a hagyományos, házias gulyásleves pörkölt alapról indul, s a „megpörkölt” húshoz kerülnek a fűszerek, a több-kevesebb...
LIKŐRÖK – tojás, dió, kávé, csokoládé, narancs likőr
LIKŐRÖK - A nevezetes ünnepekkor, karácsonykor, ám legfőképpen húsvét táján előforduló, házi készítésű, így aztán kézművesnek is joggal nevezhető tojás, dió, kávé, csokoládé, és egyéb likőrök alkohol nélkül mit sem érnének. A becsben tartott alkohol előállításához...
BUDDHA-BAR BUDAPEST – Thai Hét, és koktélfesztivál (2016)
BUDDHA-BAR BUDAPEST - A Buddha-Bar hotel Budapest Klotild palota nem először rendez tematikus ázsiai, ezúttal thai-hetet, különleges ételekkel, erre az alkalomra kreált koktélokkal. Számos alkalommal vehettem már részt ezeknek a heteknek a bemutatóján, s módom volt...
AMBRUS LAJOS: Szerémi capriccio (Szerémség, Fruska Gora)
SZERÉMSÉG - Az ürögi Kányás-dűlő széléről hangzik fel a meditáló hegedűszó – extatikus dallamok az ég felé. Gazda elképesztő időjátékokat érez: mintha az 1555 körül feljegyzett szöveg dallama idéződnék itt meg, melynek mindössze négy sora ismert: "Hozd el, gazda, hozd...
BELVÁROSI BORPIAC – 2016. március 18-19, Hold utca
BELVÁROSI BORPIAC - 2016. március 18-19-én először jelentkezik a Belvárosi BorPiac. Az esemény nem titkolt célja, hogy rendszeresen bemutatkozást teremtsen fiataloknak és időről-időre kiemelt figyelmet szenteljen egy egy borrégiónak/ területnek. Első alkalommal a...
HAGYMAVÁGÁS – Jamie Oliver, Gordon Ramsay és egy indiai
HAGYMAVÁGÁS - Hogyan vág hagymát Jamie Oliver és Gordon Ramsay? Érdemes megnézni! Ahogy azt is, hogy egy ismeretlen indiai szakács milyen sebességgel teszi mindezt valahol az utcán. Valójában semmi ördöngösség, de egy jó kés azért kell hozzá, mert anélkül nem fog...
A VILÁG 10 LEGDRÁGÁBB GYÜMÖLCSE – szőlő, mangó, dinnye
A LEGDRÁGÁBB GYÜMÖLCSÖK - A következőkben a világ 10 legdrágább gyümölcsét mutatjuk be. Ezek között akad olyan közönségesnek tekinthető gyümölcs is, mint a 10. helyezett Densuke görögdinnye, aminek egyik példánya aukción 6000 dollár feletti árért kelt el, de akad...
AMBRUS LAJOS: Medvehagyma – a tavaszi ébredés növénye
MEDVEHAGYMA - Egészen csábító érzés puha, enyhén illatos hagymaszőnyeggel takart összefüggő ligetfoltokra bukkanni az áttelelt erdőben: a medvehagyma húsvét táján bújik elő mindenfelé az erdei talajból. ’Medvehajma’ – mondta rá a népnyelv; korábban kígyóhagymának is...
MICHELIN CSILLAG 2016 – 5 Michelin-csillagos étterem
MICHELIN-CSILLAG 2016 - Évekkel ezelőtt, valójában nem is olyan sok évvel ezelőtt, még sokan görcsöltek azon, hogy hányatott hazánk mikor is nyeri el az első Michelin-csillagát, ha már a csehek (Oh, balsors!) kaptak egyet. Azt mondtam akkoriban is már, hogy az Isten...
6 IZGALMAS KONYHAI TRÜKK – amivel gyorsabb a munka
KONYHAI TRÜKKÖK - Számtalan kisebb-nagyobb konyhai trükk akad, ami megkönnyítheti, meggyorsíthatja a konyhai munkát. Hogyan tisztíthatunk meg egy főtt tojást egyszerűen? Mi a gyors fokhagyma hámozás hasonlóan egyszerű módja? Miként lehet a kiwi húsát gyorsan, s...
JAMIE OLIVER – szaftos, zamatos marhafarok pörkölt (videó)
JAMIE OLIVER - A Jamie Oliver módra készülő marhapörkölt (beef stew) klasszikus mediterrán zöldség alappal indul, amihez sütőben lassan sütött marhafarkat ad, majd azt a zöldségekkel még összefőzi, brézeli, s általában is roppant elegánsan kezeli, keveri a...
VinCE AWARDS 2016 – VinCE-díjak, díjazottak 2016
VinCE AWARDS 2016 - Idén már második alkalommal osztották ki a VinCE Awards-ot, amelyre tíz kategóriában lehetett jelölteket állítani, további két díjat pedig a Vince Magazin ítélt oda a saját tesztjein legtöbb csillagot gyűjtő borok alapján. Az idei VinCE Awards a...
TRADICIONÁLIS GULYÁSLEVES RECEPT – Ami nincs!
TRADICIONÁLIS GULYÁSLEVES - Egy népszerű, és nagyon sokak által látogatott portálon találkoztam a "tradicionális gulyásleves" elnevezéssel (mások is használták már címnek, de most maradjunk ennél). A dobogós receptet egy "vendéglátós" olvasó küldte be, s mint a hölgy...
JÉZUS FEHÉR BORA – a 7. VinCE Budapesten (2016)
JÉZUS BORA - Minden bizonnyal fehér bort ihatott Jézus kétezer évvel ezelőtt, erre a következtetésre jutottak DNS-kutatással izraeli kutatók és borászok. Az elmúlt öt évben mintegy 120 helyi izraeli fajtát különböztettek meg a szakértők, közülük az ősi marawi...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!