Illés-bácsi cukrászdájaILLÉS BÁCSI CUKRÁSZDÁJA – Barna Illés (78) Gödöllő és Máriabesnyő között, az út mellett álló, erősen megkopott cukrászdája napok alatt „országos hírű” lett. Azok, akik eddig még csak nem is hallottak róla, mint én, megtudhatták hogy valójában már eddig is „országos hírű” volt. Illés-bácsi cukrászdájának bezárásához kapcsolódóan a TV-ből ismert Sváby

András pillanatok alatt „lélektelen” facebook kommentelővé vált (pedig dehogy!), mi több, lassan már többet foglalkoznak vele, mint az idős, két agyvérzésen is átesett cukrásszal, ami jól mutatja az egész Illés-bácsi jelenség abszurditását. Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere is szükségesnek látta, hogy a figyelmet megragadva állást foglaljon, és a segítségét ajánlotta.

Dr. Gémesi György - "Minden lehetőséget megragadok, hogy megmaradjon a cukrászda.” (Forrás: alfahir.hu)

Dr. Gémesi György nyilatkozik – „Minden lehetőséget megragadok, hogy megmaradjon a cukrászda.” (Forrás: alfahir.hu)

Kiderülhetett az is, hogy Illés bácsinak leginkább a retro-krémesét dicsérik. A Szabad Föld online szerint (2015):

„Hatféle fagylalt ma is kötelező a pultjában.  S persze a nevezetes krémes, mert sosem lehet tudni, mikor ki jön be érte. Eltelnek napok, hogy senki.

A jó szándékú újságírónak valószínűleg nem jutott eszébe, de ez a mondat nem éppen a legjobb sütemény reklám.

Milyen a hely?

A jó szándék a szeretlekmagyarorszag.hu újságírójától sem vitatható el, azonban a következő, az internetet bejárt fotóval mégsem sokat segített – miközben valószínűleg akart. Mindenesetre a fotó igen beszédes, bár az is igaz, hogy mindenki azt lát meg benne, amit a világképe éppen diktál: a szegény, beteg, öreg cukrászt, vagy a cukrászt, aki a szakma higiéniai előírásait nem tudja, vagy nem akarja betartani.

Barna Illés (Fotó szeretlekmagyarorszag.hu)

Barna Illés (Fotó szeretlekmagyarorszag.hu)

Fotó: facebook , Erdélyi Zsola)

Illés-bácsi cukrászdája ilyen is. (Fotó: facebook , Erdélyi Zsola)

Mindezek után Sváby András is ír egy kommentet, amiért nyomban ki is átkozzák. Sváby ezt írta:

„Biztos bal lábbal keltem fel és nem ismerem Illés bácsi cukrászdáját, és azt is látom, hogy a fél interet őt sajnálja, de a képeket nézve én csodálkozom, hogy a Nébih nem azonnal zárta be a kis gödöllői üzemet. A kinyúlt atlétatrikó, a fagyiba szinte belelógó mellszőr, a falakon lógó rongyok stb. nekem visszataszító és gusztustalan. Amúgy a Nébih által megkövetelt szabályok között van egy-két baromság, de a 90% fontos és kifejezetten logikus. A magyar vendéglátás backstage-jére pedig nagyon ráférnek a higiéniai szabályok.”

Érdemes azonban tudni, hogy nem csak Sváby András írt hasonlókat. A szakma nagy része már az első pillanattól kezdve különválasztotta a szakmai kérdéseket (higiéniát) az embereket megmozgató, érzelmi indíttatású véleményektől, amelyeknek azonban nem sok köze van ahhoz, amit a képek is erőteljesen sugallnak.

Kicsi magyar abszurd – ezernyi taulsággal

Illés-bácsit megmentik – ha hagyja

Az Illés-bácsi fémjelezte kommunikációs hullámra sokan igyekeznek felkapaszkodni. Abban is biztos vagyok, hogy Illés-bácsit „megmentik” – ha hagyja. Azt is hallom, hogy már keresik az embereket Illés-bácsi új cukrászdájához, ami vélhetőleg annyira lesz az övé, mint az enyém. Semennyire! Sebaj, ha az öreggel a hátralévő éveiben jól bánnak, s nyugalma lesz, akkor a dolog ezzel szerintem rendben is van. Aztán szép csendesen, de már leginkább csak csendesen, az is kiderül majd, hogy az új és bizonyára tiszta cukrászdában, Illés-bácsi csoda-titkos receptjeivel meddig tart ki a most gerjedt „országos hírnév”.

Zárszó

Az Illés jelenség utórezgéseiként megjelentek olyan írások, kommentek  is, amelyek Illés-bácsi szakmai tudásának átadásáért aggódnak. Nos, ami a szakmai tudást illeti, jó, ha tudjuk, hogy azért ez nem a holdraszállás. Nincsenek itt olyan nagy, ezoterikus tudások, amelyeket Illés-bácsi az 1960-as évek szocialista szakmunkásképzőjének mélyén megtanult, és mai, frissebb elméjű kollégái ne tudnának. Az üzletben látható fagyiporos dobozok pedig cseppet sem arra vallanak, hogy a kapitalizmus farkastörvényei és az aktuális gonosz-kormány aknamunkájának hatására, az atlantiszi ősi múlt bukik el most Gödöllő szélén. Mindemellett, a koszról se feledkezzünk el, mert a dolognak ez a lényege. A többit csak belelátjuk…

Csíki Sándor♣