Blog
GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG – amit a gluténérzékenységről tudni kell
GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG - A gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, permanens gluténérzékenység, gluténszenzitív enteropátia, nem trópusi sprue és gluténintolerancia ugyanazt a gyógyíthatatlan, de diétával jól kezelhető autoimmun betegséget jelöli, más néven....
LA PERLE NOIR – restaurant & lounge (Budapest)
LA PERLE NOIRE - Az étterem tulajdonosai az elmúlt évtizedekben is a vendéglátást erősítették. Míg Szarvas Szilvia több helyen volt üzletvezető, addig Gendur András hotelek menedzselésénél és pénzügyi fejlesztéseiben vett és vesz részt a mai napig. Így más-más...
LAKTÓZÉRZÉKENYSÉG – amit a laktózérzékenységről jó tudni
LAKTÓZÉRZÉKENYSÉG (laktóz intolerancia) - Mindenki, aki csak megteheti, hogy egy meleg nyári estén tejes fagylaltot nyalogasson anélkül, hogy a tejcukor (laktóz) meggyötörné, adjon hálát az evolúciónak ezért, hogy néhány ezer évvel ezelőtt a laktóz hasításáért felelős...
SVÉDORSZÁG BORAI – svéd borvidékek, borok, klímaváltozás
SVÉDORSZÁG BORAI - Legalább a 1980'-as évek közepe óta tudott már, hogy az klímaváltozás hatására a szőlőtermesztés északi határai akár sok száz kilométerrel is északabbra helyeződhetnek Európában. A néhány évvel ezelőtt is még használatos, optimista feltételes mód...
A HÜLYESÉG KORA – a klímaváltozásról, migrációról
ÍZÉRZÉKELÉS – Mindenki ugyanúgy érzi az ízeket?
ÍZÉRZÉKELÉS - Nem csak a bőr, haj és szemszínben, a testmagasságban és alkatban, de az ízlelőbimbók számában, az ízek és illatok, a fájdalom és hőmérséklet iránti érzékenységben, az életkorral járó változások mértékében és milyenségében is nagyon másfélék vagyunk....
AMBRUS LAJOS: Gyömölcsóra (régi almafajták)
GYÜMÖLCSÓRA - Hamvas Béla Gyümölcsóra című kisesszéjében az ígéret, a tehetség, a tulajdonság és az egyéniség megvalósulásában látja az életszentség tudományát. Minderre az érett gyümölcsök, köztük egy csábítóan gömbölyded aranyszínű őszibarack tereli rá a figyelmét –...
BEFŐZÉS, LEKVÁROK, BEFŐTTEK
Befőttek, Zoéval beszélgetve.
IV. JUNIBOR BORÜNNEP – 2016. augusztus 25-28. Bazilika
JUNIBOR BORÜNNEP - 2016. augusztus 25-28.- Szent István tér. 4 nap, 32 fiatal borász, 100+ bor. 96 óra a legizgalmasabb magyar borok társaságában. Kóstoltál már a Szent István téren körbesétálva az ország legizgalmasabb 32 fiatal borászától? Többek között megújult...
NYÁRI ÉTELEK – Zoéval a nyári ételekről beszélgettünk a Ligetben
Zoéval a nyári ételekről és a Haller-teraszról.
HAMBURGER – hamburger történelem a Pesti Burger és Bárban
Videó a Pesti Burger ás Bár korai időszakából. Készült: 2014. február 10-én, amikor a Pesti Burger és Bár még nem volt sikeres és ismert. 🙂 A videó szereplői: Larion Zoé, Csíki Sándor (FOOD&WINE), Háda Imre (Pesti Burger és Bár)...
SZEPTEMBER A KERTBEN – vetés, ültetés, őszre, kora tavaszra
VETÉS, ÜLTETÉS - Ősszel általában betakarítunk, szüretelünk, s készülünk a télre. Mifelénk nem szokás akkor már vetésre, ültetésre gondolni, pedig lehetne. Szabadföldön is, kiskertekben, sőt, még a balkonokon is, akár. A szeptemberi vetés, ültetés célja akár többféle...
HUSZÁRROSTÉLYOS – zsírban pirított kenyér, zsíros kenyér, tócsni
HUSZÁRROSTÉLYOS - Régi kedves ismerősöm, az Öreg, nekem is elküldte a huszárrostélyos történetéről szóló írását. S, hogy mi is ez a közszlengben csak huszárrostélyosként emlegetett étel? A huszárrostélyos szűkebb értelemben a zsírban aranybarnára sütött, fokhagymás...
AMBRUS LAJOS: Eltűnt kertek nyomában
ELTŰNT KERTEK - A kert: titokzatos állandóság, amely mindent túlél – fénykort, daliás napokat, de még a szörnyű időket is. Még ha mára nincs meg belőlük semmi sem. Csak poros régi lapok közt olvashatók olykor fejedelmi históriáik – hírükből élnek ők így is. Mint...
MIÉRT ESZIK A MAGYAR? – „Nem tudunk mit csinálni, eszünk!”
Miért eszik a magyar? 🙂
FRENCH TOAST, BUNDÁS KENYÉR – és amit róla tudni érdemes
BUNDÁS KENYÉR - Az a kenyér, amit mindenki ismerhet. A zsíroskenyér és vajaskenyér (lekváros kenyér) után éppen a bundás kenyér az egyik leggyakoribb magas feldolgozottságú állapot, amit leginkább adott életkorokban fogyasztunk. Többnyire kisgyermekkorban, amikor a...
SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL – borverseny 2016
SZOMBATHELY - „…A borra egyébként mindennemű megkülönböztetés egészen könnyen alkalmazható. Van például logikus és misztikus bor, vizuális és akusztikus, jobbról balra és balról jobbra folyó bor, és így tovább a végtelenségig. Minden bor az embert újabb és újabb...
EZ EGY ÉTKEZÉS, NEM EGY VERSENY – lazuljunk
Ez tényleg egy szellemes film... 🙂
10 VADON ÉLŐ, EHETŐ NÖVÉNY – amelyekből jó ételt főzhetsz
VADON ÉLŐ, EHETŐ NÖVÉNYEK - Ellenségeik ellen, a növények számos védelmi rendszert fejlesztettek ki, így aztán, a környezetünkben többnyire kellemetlen ízű, mérgező, növényekkel találkozhatunk, amelyeket jobb elkerülni. Emellett azonban, tucatszámra akadnak olyan...
8 KONYHAI NÖVÉNY – vadon élő ősök, és modern utódok
VADON ÉLŐ, ÉS TERMESZTETT - Az elmúlt korok növénynemesítő munkájának eredményeként nagyon sok ma ismert és fogyasztott konyhai növényünk ősére rá sem ismernénk. Az ősök csenevészebbek, a számunkra fontos tulajdonságaik többnyire kevésbé kifejezettek, mint nemesített,...
ONYX – Hamvas Zoltán, Széll Tamás és Szulló Szabina búcsúja
ONYX - A belvárosi Onyx a magyar éttermek közül másodikként, magyar séffel pedig elsőként nyerte el a Michelin-csillagot. Az a bizonyos séf pedig, aki a magyar szakácsok közül elsőként lett egy magyar Michelin-csillagos étterem séfje, Széll Tamás. Tamásról az elmúlt...
BUDAVÁRI JAMIE’s ITALIAN – díjat nyert a budapesti Jamie’s
JAMIE's ITALIAN, BUDAPEST - Magyar siker a Jamie Oliver Groupnál. július 27-én este hirdették ki Londonban az Év Éttermi Nyitása Díjat a Jamie Oliver Groupon belül. A díjat egyöntetű szavazattal idén a Budavári Jamie’s Italian kapta, megelőzve olyan országokat, mint...
TÖKÉLETES KOVÁSZOS UBORKA – Miért is kell a só és napfény?
KOVÁSZOS UBORKA - A savanyúságok, így a kovászos uborka, döntő szerepet játszottak abban is, hogy Kolumbusz 1492-ben végül sikeresen elérte az újvilág partjait. Kolumbusz idejében ugyanis számos transzóceáni út hiúsult meg a C-vitamin hiánya miatt kitört skorbuttól....
KREINBACHER – magyar pezsgők sikere a világbajnokságon
KREINBACHER - Az idén immár 3. alkalommal megrendezett Champagne and Sparkling Wine World Championships (CSWWC) kimagasló magyar eredményt hozott. Az idei évben 26 országból mintegy 22%-kal több nevezett tételt bírált a zsűri, melynek a tartalékból aktív bírálóvá...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!