Gianni Annoni Olaszul l'enni jóGIANNI ANNONI – Megjelent Gianni Annoni „Olaszul l’enni jó” című új szakácskönyve a Kossuth Kiadó gondozásában, 351 oldalon, cérnafűzött, keménytáblás kiadásban. A könyvben Gianni mesél egy kicsit a családjáról, a gasztronómiai indíttatásáról, arról, mi minden kell ahhoz, hogy sikeressé váljon egy étterem. Beavatja az olvasót a vendéglátósok életét folyamatosan megnehezítő próbatételekbe is, mint amilyen például egy csapat összekovácsolása és egyben tartása, vagy éppen a kábítószer és az alkohol függőség

problémája is. A könyvet lapozgatva, olvasva, egy-egy receptet elkészítve azt érezheti az Olvasó, hogy egy virtuális és szellemi utazáson vesz részt. Egy olyan íz utazáson, ahol közben egy kicsit tágul a látóköre, betekinthet a kulisszák mögé oda, ahová egyébként csak igen ritkán van mód belesni.

Gianni Annoni ma már ki meri jelenteni, hogy foglalkozására nézve vendéglátós. Annak idején huszonéves egyetemistaként, ösztöndíjjal érkezett Budapestre. Olaszországhoz köti a vére és a családi gyökerei, de immár legalább olyan büszkén vallhatja magát magyarnak is és ez nagyon jó érzéssel tölti el.Ebben a könyvben – ami első ránézésre egy szakácskönyvnek tűnhet, okkal – egy történetet szeretne elmesélni. Egy történetet, ami róla is, de egyáltalán nem csak róla szól. Java részt ugyan Gianni a mesélő, de nem csak az ő hangján szólal meg. Gallaratéból és annak környékéről indul, ahonnan származik, de ami mégis inkább Budapesten és Magyarországon játszódik. Ez a történet valós eseményeket dolgoz fel, a szereplői köztünk járó, hús-vér emberek, javarészt olyanok, akiktől az elmúlt 15 évben Gianni a saját bevallása szerint nagyon sokat tanult, akiknek sokat köszönhet, és akikkel közösen épített fel valamit, ami ma a Pomo D’oro, és mindaz, ami hozzá kapcsolódik.”

Gianni Annoni a könyv bemutatóján, Jobbra: Debreczeni Zita, a könyv portréfotóinak készítője

Gianni Annoni a könyv bemutatóján, Jobbra: Debreczeni Zita, a könyv portréfotóinak készítője

Gianni Annoni és Debreczeni Zita

Gianni Annoni és Debreczeni Zita

  • Az Olaszul l’enni érdekes könyv, s egyben egy jó szakácskönyv is, Debreczeni Zita és Pintér Árpád fotóival, Székffy Anikó vizuálisan keretbe foglaló grafikai munkájával, Nimila Ágnes szerkesztésében és a munkát is összefogó produkciós vezető, Ördögh Bálint szöveggondozásában.

Az Olaszul l’enni ugyanakkor a Trattoria Pomo D’oro (Budapest) kedvenc ételeinek gyűjteménye is. A receptek közt, ahogy az olasz gasztronómiában is, nagy hangsúlyt kap a regionalitás. A Parmigiana di melanzana (rakott padlizsán) például négyféle recepttel került a könyvbe. Ugyanakkor számos, komolyabb tudást igénylő, bonyolultabb étel is megtalálható a könyvben. Az egyes fejezetek, a klasszikus olasz konyha mellett a piemonti, szicíliai, toszkán, campaniai régió jellemző ételeinek leírását is kínálják.

„Az eredetiség nagyon fontos és erre mi is nagy hangsúlyt fektetünk, ezért aztán konyhafőnökünk, Rosario az igazi tradicionális olasz ételek mellett saját receptgyűjteményéből is rengeteg fogást készít. Pizza mesterünk, Tommaso a ropogós vékony tésztájú pizzákat fatüzelésű kemencében süti, így fektetve nagy hangsúlyt a pizzák tradicionális ízének bemutatására.”

Sütőtökös rizottó

Sütőtökös rizottó

Mint Gianni Annoni, a könyvhöz hozzászólva írja:

„Olvasás és főzés egy könyvben! Beleláthattok egy kicsit az én életembe, a Trattoria Pomo D’Oro történetébe, Rosario receptjeibe, és a kollégáim gondolataiba! Remélem szeretni fogjátok!”

Én szeretem ezt a szakácskönyvet, amihez ezúton is gratulálok, és a FOOD&WINE nevében melegen ajánlom mindenkinek, aki szereti az őszinte, emberi szót, az olasz konyhát, az élet örömeit, mert igaza van Gianninak – Olaszul l’enni jó!

Csíki Sándor♣