flag_of_italy-svgOLASZ KONYHA – Michelin csillagos olasz séf, neves olasz szakértők és közéleti személyiségek, valamint az olasz csizma különböző részeiről érkező, tucatnyi élelmiszergyártó cég részvételével tartott szakmai rendezvényt a budapesti Olasz Külkereskedelmi Intézet 2016. november 24-én, csütörtökön az Olasz Kultúrintézetben.

Az „Olasz konyha: ízletes és egészséges!” elnevezésű kerekasztal beszélgetés, főzőshow és szakmai találkozó a november 21 és 27 között több mint 100 ország részvételével zajló „Első Olasz Gasztronómiai Világhét” keretében került megrendezésre.

Érkeznek a vendégek: középen Gianni Annoni és Fausto di Vora

Érkeznek a vendégek: középen Gianni Annoni és Fausto di Vora

Michelin csillagos olasz séf, neves olasz szakértők és közéleti személyiségek, valamint az olasz csizma különböző részeiről érkező, tucatnyi élelmiszergyártó cég részvételével tartott szakmai rendezvényt a budapesti Olasz Külkereskedelmi Intézet csütörtökön az Olasz Kultúrintézetben. Az „Olasz konyha: ízletes és egészséges!” elnevezésű kerekasztal beszélgetés, főzőshow és szakmai találkozó a november 21 és 27 között több mint 100 ország részvételével zajló „Első Olasz Gasztronómiai Világhét” keretében került megrendezésre.

Első Olasz Gasztronómiai Világhét – 2016. november 21-27.

November 27-én zárul az első “Olasz Gasztronómiai Világhét”, a legjobb borászati és gasztronómiai olasz hagyományok és minőségi élelmiszerek bemutatását és népszerűsítését célul kitűző világszintű esemény. A külföldön jelen lévő olasz állami és magánintézmények összefogásával megvalósuló rendezvénysorozatot 105 ország látja vendégül. A kezdeményezést Magyarországon is gazdag program kíséri, amely többek között főzőbemutatókat és kóstolókat, ágazati vállalkozókkal való találkozókat, gasztronómiai témájú filmek és dokumentumfilmek vetítését, konferenciákat foglal magában.

A Dobos C. József Szakképző Iskola tanulóinak eligazítása a rendezvény előtt

A Dobos C. József Szakképző Iskola tanulóinak eligazítása a rendezvény előtt

November 24-én a budapesti Olasz Külkereskedelmi Intézet szervezésében az Olasz Kultúrintézetben került megrendezésre az „Olasz konyha: ízletes és egészséges!” elnevezésű kerekasztal beszélgetés, főzőshow, valamint a borászati és élelmiszeripari olasz és magyar cégek közötti szakmai találkozó. A rendezvény nyitányaként Őexc. Massimo Rustico, az Olasz Köztársaság frissen beiktatott magyarországi nagykövete és Marco Bulf, az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti irodájának igazgatója köszöntötte a meghívott vendégeket.

Cattaneo Graziano, Gianni Annoni és Fausto di Vora - három kiváló olasz éttermes Budapesten.

Cattaneo Graziano, Gianni Annoni és Fausto di Vora – három kiváló olasz éttermes Budapesten.

Az eseményen Luigi Cremona kritikus és újságíró, valamint további olasz ágazati szakértők értekeztek az olasz konyha sikeréről, az új, egészséges táplálkozási módokról és az olasz étkezési hagyományokról. Neves közéleti személyiségek, így Gianni Annoni (Trattoria Pomo D’Oro), Fausto Di Vora (Ristorante Fausto’s), Graziano Cattaneo (Ristorante Krizia) és Benedek Tibor, a magyar vízilabda válogatott szövetségi kapitánya is megosztották személyes tapasztalataikat az olasz konyha titkairól és sajátosságairól.

Marhahússal töltött tortellini, citromfüves tejszín redukció és kapribogyó por.

Marhahússal töltött tortellini, citromfüves tejszín redukció és kapribogyó por.

A toszkán Marco Stabile séf

A toszkán Marco Stabile séf

A főzőshow-t Marco Stabile Michelin csillagos olasz séf vezette, aki jellemző olasz fogások elkészítését mutatta be, amelyekből – a BVHSZC Dobos C. József Szakképző Iskola tanulói közreműködésével – a meghívottak is kóstolót kaptak.

A rendezvény zárásaként az Olaszország különböző részeiről érkező, tészta, rizs, bor, kávé, édességek és más tipikus termékeket kínáló 12 olasz élelmiszergyártó cég képviselői szakmai találkozókon vehettek részt az érdeklődő magyar importőrökkel és forgalmazókkal, az esetleges jövőbeni kereskedelmi kapcsolatok megalapozása reményében. Az Olaszország és Magyarország közötti kereskedelmi kapcsolatok a legfrissebb adatok szerint még tovább erősödtek: 2015-ben Olaszország, hazánk hatodik legfontosabb kereskedelmi partnere az élelmiszeripari szektorban, 288 eurónyi értékben exportált élelmiszeripari termékeket, amely 10%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Marco Stabile Michelin-csillagos olasz séf munkáját a konyhában Magos Zoltán és Jenei Tamás segítették

Marco Stabile Michelin-csillagos olasz séf munkáját a konyhában Magos Zoltán és Jenei Tamás segítették

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)