15032702_10205722594383562_174438803395505418_nTAKLER BORBIRTOK – A Takler család húsz évvel ezelőtt alapította meg pincészetét a Szekszárdi borvidéken. A két évtized alatt a Takler Borbirtok országos szinten is az egyik legismertebb borászati márkává vált, köszönhetően az olyan komoly, koncentrált vörösborainak, mint a Regnum vagy a Primarius. 1996-ban Takler Ferenc szűk egy hektáron hozta létre borászatát Szekszárd városától délre, a

Decsi-szőlőhegyen, amely ma is birtokközpontként működik. Egy 1927-ben épített verandás tanya pincéjében készültek az első kadarka, kékfrankos, szekszárdi bikavér és cabernet franc borok. A következő fordulópontot a 2000-ben zajló első telepítések jelentették. A mai napig a Görögszóban, a Strázsa-hegyen és a Felső-Cinkán fekvő ültetvényekből származik a pincészet csúcs merlot borának alapanyaga.

Takler Borbirtok, 2016

Takler Borbirtok, 2016

A pincészet emblematikusnak számító nagyborainak születése is erre az időszakra tehető. A Regnum egy szekszárdi stílusúra hangolt klasszikus bordeaux-i cuvée, merlot és cabernet franc túlsúllyal. A Primarius pedig a pincészet top merlot bora, amely csak a legkiemelkedőbb évjáratokban készül el.

Takler Szekszárdi Kékfrankos 2000 - a kóstoló egyik tétele

Takler Szekszárdi Kékfrankos 2000 – a kóstoló egyik tétele

  • Itthon kevésbé közismert tény, de a pincészet történetében nagy jelentőséggel bírt, amikor Alder Yarrow, a világ egyik legelismertebb borbloggere 2005 decemberében a maximális 10 pontból 9,5-re értékelte a Proprietors Reserve Cabernet Franc 2003-as évjáratát, amelynek köszönhetően a bor hamarosan magas áron került értékesítésre vezető New York-i éttermekben. Ez az exportpiacon elért siker nagymértékben hozzájárult a borászat továbbfejlesztéséhez.

A 2000-es években indult a sárközi tanya renoválása, kibővítése, ami kiterjedt a feldolgozóra, valamint az érlelőpincére is, és végül tavaly a Takler Kúria átadásával zárult, amely így a borok színvonalához illő helyszínen biztosít lehetőséget a borkóstolásra. A komplexum a klasszikus éttermi és szállodai szolgáltatások mellett wellnessrészleggel, továbbá konferencia- és rendezvénytermekkel is várja a vendégeket.

Takler Kúria

Takler Kúria

Takler Ferenc – aki 2004-ben nyerte el az Év Bortermelője elismerést – a kezdetektől együtt dolgozik két fiával. Ifj. Takler Ferenc a pincészet főborászaként ma már a feldolgozás és az érlelés teljes munkafolyamatáért felel, míg a cég kereskedelmi és marketingfeladatait Takler András irányítja. A család ma egy komplex funkciókat ellátó birtokot vezet, kialakult termékportfólióval bír, és azt tekintik a jövő kihívásának, hogy mindezt a munkát a korábbiaknak megfelelően magas színvonalon, a részletekben is egyre kifinomultabban folytassák.

id. Takler Ferenc és Takler András a "szentélyben" (mellettük: Gianni Annoni és Gyimesi Zsuzsanna)

id. Takler Ferenc és Takler András a „szentélyben” (mellettük: Gianni Annoni és Gyimesi Zsuzsanna)

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)