kiallitasGARAMVÁRI PEZSGŐ – Egy kiváló pezsgőt pukkantva, aligha jut eszünkbe, hogy egykor milyen gazdag is lehetett a Kárpát-medence pezsgő-kultúrája. Bár az is lehet, hogy valójában nem is volt annyira az. Mindemellett mondják azt is, hogy szebbnél szebb italok készültek már akkoriban is, országszerte. Pezsgőnek való alapanyagot sokfelé termeltek a 20. század elején is, ahogy ma is, de olyat, amely kimagaslott és igazi megbecsülést hozott a termelőnek, mégis csak kevés helyen.

S, miközben a hazai pezsgőgyártás az elmúlt években érezhetően megélénkülő érdeklődésnek és divatnak is köszönhetően örvendetesen újjáéledt, ma sincs ez másként, mint egy évszázaddal korábban. Ahhoz, hogy a pezsgő beteljesíthesse küldetését, elszántság szükséges mindkét oldalon. Kellenek az elszánt fogyasztók, s nélkülözhetetlenek az elszánt termelők is. Az elszánt fogyasztók egyikeként írom e sorokat, s az elszánt termelők közül is ismerünk párat. Közülük az egyik legelkötelezettebb, s legkonokabb Garamvári Vencel, akinek az immár Garamvári néven piacra kerülő pezsgőit ma kóstolom.

Dél-balatoni szőlőültetvény (Garamvári, Balatonlelle)

Dél-balatoni szőlőültetvény (Garamvári, Balatonlelle)

Amit a futár hozott…

A Garamvári Szőlőbirtokhoz tartozó, Budafokon lévő Garamvári pezsgőpincében több százezer hagyományos módszerrel készülő pezsgő érlelődik. Közülük a legidősebb a 2000-es (Magnum Brut), de van 2002-es, 2003-as, 2005-ös, 2007-es, 2008-as is, és persze a 2010 utáni évjáratok is képviseltetik magukat. Más-más palackszámmal, de jelenleg tíz évjárat fordul elő a pincében, ezeket az évjáratokat jelölik is a palackokon, ami nálunk különlegességnek számít.

A Garamvári pezsgőpince Badafokon

A több mit 100 éves Garamvári pezsgőpince Budafokon

A pezsgőfogyasztás csúcsidőszakához, az év végéhez közeledve négyféle Garamvári pezsgőt is kaptam, azzal a kellemes kéréssel, hogy kóstoljam meg őket s ha lehet könnyed, trendi stílusban írjam meg a véleményem. Ugyan a könnyed, trendi, pláne bulváros stílus továbbra sem ennek a blognak a jellemzője (sokkal inkább a megbízható precizitás), de egye-fene, a négyféle Garamvári pezsgő (könnyed, trendi, bulváros helyeken: „cucc”) kóstolása mégis csak volt annyira izgalmas, hogy még ezt is bevállaltam.

Garamvári Extra Dry (2002)

Nos, haladjunk sorjában, s kezdjük a Classic sorozattal, amit aztán kövessen a Prémium, legvégül a Vintage sorozat pezsgője. Összesen négyféle. A szövegben persze lesznek olyan részek, amiket akár át is ugorhatsz ha különösebben nem izgatnak a részletek például, hogy miből is készült a pezsgő. Engem viszont érdekelt, ezért leírtam.

  • Úgy általában, a Classic sorozat tekinthető az ízeiben legletisztultabb (így kódolják az ínyencek szerint valamivel egyszerűbbet), ugyanakkor harmonikus, (ami azért minőségi követelmény), nem mellesleg a legkedvezőbb árfekvésű, szintén magas színvonalat képviselő, tradicionális pezsgőcsaládnak. Ez többnyire chardonnay pezsgőt jelent, azonban az évjárattól függően a chardonnay házasítása (Pinot Blanc, Királyleányka) is előfordul. A címkén egyébként ez áll: „A Garamvári Extra Dry chardonnay szőlőből tradicionális eljárással készült, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű, minőségi termelői száraz pezsgő.” Alkohol: 12%, ami bizonyos körülmények között az ár-érték számítás figyelemre méltó paramétere lenne, azonban ez a pálya továbbra sem az a pálya, tehát csak futólag került említésre.
Garamvári Extra Dry pezsgő

Garamvári Extra Dry pezsgő

S, hogy mondjunk még valamit, amit szíved szerint átugranál mint a pezsgővacsorán azt a részt, amikor ahelyett, hogy töltenének már egy újabb pohárral, még mindig az ital tudományos elemzésénél, savgerincnél tartanak. Mindenesetre, a szőlő a balatonlellei Hosszú- és Magyal-dűlőből származik.

Érdekes! A chardonnay alapborból készülő  Garamvári Extra Dry 2002 pezsgőből 2002-ben mintegy 140 ezer palackot töltöttek le erjesztésre, s ma már csupán néhány ezer palackkal rendelkeznek belőle. A „degorzsálás”, vagyis a pezsgő „megtisztítása”, a seprő (élesztő) eltávolítása a palackokból mindig két-háromezer palackos szakaszolással történik, azaz a rendeléstől függően egyszerre csak két-háromezer palackot degorzsálnak. Mindennek az oka és értelme az is, hogy az élesztőn való érlelés a lehető legtovább megőrizze a pezsgő frissességét. Így lehetséges, hogy a kóstolt Garamvári Extra Dry 2002 pezsgőt tizenhárom esztendővel a töltés után degorzsálták, s mindvégig seprőn érlelték, ami már önmagában is izgalmas, s remélem nem csak nekem!

Illat, íz: Végre eljutottunk ide is! Töltsük a pohárba a jól lehűtött (5-7°C) pezsgőt, nézzük, szagoljuk (forgatni nem kell, nem bor ez!). Vegyük észre, hogy milyen a pezsgő színe, milyenek a buborékjai, kicsik, nagyok, kevés számúak vagy sem, gyorsak vagy lomhák. Szóval nézegessük kedvünkre, de túlzásokba ne essünk, mert  festmény ez, hanem pezsgő! Az eddigiek alapján a pezsgő illatában finom citrusok, déligyümölcsösség, mangó fedezhető fel, kiegészülve más gyümölcsök, a nyári zöld alma illatával, a kétszersült, az aranybarnára sült omlós sütemények visszafogott illataival. Ha belekóstolunk a pohárba, az előző illatokhoz társuló ízekkel is megismerkedhetünk.

  • Ajánlott fogyasztás: A pezsgővel szerencsére nagyot nem tévedhetünk. Előételekhez, salátákhoz, fehér húsokhoz, süteményekhez (linzer) teljesen jó ez a pezsgő, és akár az étkezés egészének is kísérője lehet. Az sem fog hátrahőkölni aki a karácsonyi halászléhez kortyol belőle, s az sem, aki a szilveszteri mustáros-virsli falatokhoz issza, még ha szentségtörésnek is hallatszik mindez. A pezsgő demokratikus ital, s nem csak a kaviárhoz jár!

Garamvári Evolution Rose Brut 2008

  • Lépjünk egyet előre, ami (belátom) leginkább a pezsgő kedvelőknek jelent előrelépést. Aki még nem érzi magát késznek arra hogy az édes pezsgőről leváljon nem biztos, hogy követni fog, pedig érdemes lenne. Elértünk hát a Garamvári Prémium sorozathoz, melynek legfőbb jellemzője, hogy alapbor nem házasítás, vagyis cuvée. Ebben az a jó, mondják Garamváriék, hogy így az egyes fajborok értékeit ítélhetjük meg minden kortyban. Amúgy, a Garamvári Evolution Rosé Brut 2008 Pinot noir szőlőből és tradicionális érlelési technológiával készült, és oltalom alatt álló eredetmegjelölésű, akárcsak a többi. Emellett azt is érdemes tudni, hogy ez egy különlegesen száraz, minőségi termelői pezsgő. Alkohol: 12% (amiről fentebb már kifejtettük véleményünket).
Garamvári Evolution Rosé

Garamvári Evolution Rosé pezsgő

Érdekes! A hajdani francia pezsgőmesterek körében, Champagne területén, a pezsgő alapbor rozé színe préselési hibának számított, ám az idők közben sokat változtak, s a hibából mára erény lett. Rozé pezsgőt pedig már szinte minden pezsgőház készít. A hazai fogyasztó világviszonylatban is kiemelkedően rozékedvelő, ezért a Garamvári választékban is jelentős szerepet játszik az Evolution Rose Brut. Az elegánsan halvány, lazac-árnyalatú Garamvári Evolution Rose Brut 2008 kizárólag nagy gonddal szüretelt Pinot noir szőlőből készül. A Pinot noir szőlőre jellemző narancsos lazacszín (mások szint hagymahéj szín) 2-3 órányi héjon áztatással érhető el. Az így kapott alapbor határozott savgerincű, finom savakkal rendelkező és zamatos, melyhez a másoderjesztésből kevés tannin társul majd. Az Evolution Rose pezsgő általában többféle likőrözéssel készül, az évjárat savainak figyelembe vételével, többnyire extra dry ízesítéssel.

Illat és íz: A 7-8°C-ra hűtött rozé pezsgőt kedveljük, s lényegében ott a helye az étkezési rendben, ahol a többi pezsgőé. Izgalmas, karakteres pezsgő ez a rozé. Nézegetni is érdemes, vagy az előzővel összekóstolni, hogy láthassuk a különbségeket. Illatában cseppnyi mandula, gyümölcsösség, kis kétszersült, süteményesség. Ízében vad erdei gyümölcsök, málna, szamóca, cseresznye, némi alma és kellemes, halvány tőzeges füstösség. Krémes, tartalmas kortyok visszafogott buborékokkal, mondhatjuk róla, de persze érezhetünk még akár mást is, a lényeg, hogy élvezettel kortyoljuk, ahogy én is tettem.

  • Ajánlott fogyasztás: Jó ez szinte mindenhez, kár lenne finomkodnunk. Vízi szárnyasokhoz (kacsa, liba), bárányhoz (birkához), tésztához és paradicsomos ételekhez is jól passzol, de akár egy klasszikus borjúpaprikáshoz is, füstölt szalonnás zamatokkal, jóféle galuskával (nokedlival). 

Garamvári Brut Nature 2008

  • A csúcsra is illik eljutni, ha már elindultunk. A Vintage sorozat a legjobb évjáratok legjobb pezsgőit gyűjti egy kategóriába, tehát megérkeztünk. A dús gyöngyözés, a finom savak, a változatos karakter a jellemzői ennek a sorozatnak. S, hogy miben is más ez, mint a kóstolt előző két pezsgő? Abban, hogy az évjáratos pezsgőkészítés szabályai szerint, a seprőn tartás időtartama legalább 3 év. A hátcímke szerint: „A Garamvári Brut Nature 2008 különlegesen száraz, natúr, nyers pezsgő, mely tradicionális érlelési technológiával készült, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű. Alkohol: 12%.” (ugyanannyi, mint előzőleg, tehát ne ebben keressük a különbséget!).
Garamvi pezsgők, élen a Brut Nature pezsgővel

Garamvi pezsgők, élen a Brut Nature pezsgővel

Érdekes! Ebben a kategóriában a legnagyobb szakmai kihívás dozázs (expedíciós likőr) nélkül harmonikus pezsgőt készíteni. A tradicionális jelleg (az élesztő önbontása, autolízise miatt) legjobban ebben pezsgőben érezhető és élvezhető. A Garamvári Brut Natur 2008 elsősorban a száraz borok kedvelőinek és a gyakorlott pezsgőfogyasztóknak javasolt. (Ez rejtjelezve azt jelenti, hogy itt még inkább nyitottnak kell lennünk ahhoz, hogy az íz-közhelyek béklyóitól megszabadulva átadhassuk magunkat az újabb pezsgő élvezetének.)

Illat és íz: Kellő tisztelettel érdemes közelíteni ehhez a nyers pezsgőhöz, tudva azt is, hogy a nyers pezsgők ma a pezsgőkedvelők igazi kedvencei. Aki magára valamit is ad, az manapság nyers pezsgőt fogyaszt. Persze jót. A kóstolás során, mint azt a pincészet írja, s higgyünk neki, „az ízek és illatok úgy jelennek meg, ahogyan megszülettek. A gerincet adó savakat finoman ölelik a gyöngyszerű buborékok.” Aztán, ha az itallal barátkozás közben figyelmesen vizsgálódunk, észrevehetjük, hogy ez a pezsgő az illatában milyen pikáns, érlelt, erotikus, mellette visszafogottan gyümölcsös, kétszersültes és némi mandulás utóízzel is találkozhatunk. 5-6°C hőmérsékletre hűtve érdemes barátkozni vele.

  • Ajánlott fogyasztás: Kiváló aperitifnek is, de nagyszerűen illik a tenger gyümölcseihez, halakhoz, ázsiai és mexikói ételekhez. Az előzőekhez hasonlóan bátran adható rusztikusabb fogások, akár egy töltött káposzta mellé is. Jó ital!

Garamvári Optimum Brut 2013

  • A kóstolónak sajnálatosan a végére érve, következik a Vintage sorozat egyik legfiatalabb tagja (az első évjárat 2011-es). A címke szerint „A Garamvári Optimum Brut 2013 Chardonnay, Pinot blanc és Pinot noir szőlőből, tradicionális érlelési technológiával készült, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű, minőségi termelői pezsgő. Alkohol: 13%. (pezsgő viszonylat egészen számottevő!)

Érdekes! Az Optimum Brut pezsgőhöz a csak színmustból készült alapanyagot alacsony hőmérsékleten, fajtánként külön erjesztik, majd a stabilizálás és készre kezelés után az évjárat adottságainak figyelembe vételével házasítják. A gondosan előkészített, palackba töltött nyers pezsgőt a tradicionális érlelési technológia elvárásai szerint minimum 24-36 hónapig érlelik, mielőtt a degorzsálásra (seprőtelenítés) és expedíciós likőrbor hozzáadására sor kerülne.

Illat és íz: Gyakorlottan vizsgálgassuk ezt a jól behűtött (6-7°C) pezsgőt is, és ne kapkodjunk, hová is sietnénk, ezért hagyjunk időt az illatokra és gyönyörködjünk a pezsgő lényegét megjelenítő buborékokban! Dúsan, szépen gyöngyöző pezsgő ez, finom savakkal, gyümölcsös zamatokkal, citrusossággal, délgyümölcsökkel (licsi, ananász). A gyümölcsösség mellett az élesztő autolízisének finoman krémes hatása, a friss süteményesség jellemzi ezt a Garamvári mértékkel mérve ifjonc és üde pezsgőt. Jó ital ez is, s bár nálam továbbra is a nyers pezsgő viszi a pálmát, szívesen reggeliznék ezzel a pezsgővel is a poharamban.

  • Ajánlott fogyasztás: A Vintage sorozat hozza a formáját! Kiváló aperitifnek is, de nagyszerűen illik a fehér és vörös húsokból készült ételekhez, a tenger gyümölcseihez, halakhoz, az ázsiai konyha csípős, chilis fogásaihoz és gyümölcsös desszertekhez. Rusztikus fogásokhoz is izgalmasan kontrasztos.
Garamvári Pezsgőpincészet Budafokon

Garamvári Pezsgőpincészet Budafokon

Összegzés

  • Jó kóstoló volt, jó pezsgők társaságában! Érdemes volt rászánni az időt. Ajánlom is őket. Mind a négyet. S, bár jók ezek a pezsgők a pörkölthöz is, azért a kaviárhoz, osztrigához is érdemes legalább egyszer kipróbálni!

Csíki Sándor♣