Grapevine flavescence dorée - aranyszínű sárgaságARANYSZÍNŰ SÁRGASÁG – Az aranyszínű sárgaságot okozó Grapevine flavescence dorée (FD) fitoplazma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. Mint a nébih honlapján is áll: „A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 %-kal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédőszeres eljárás, terjedése azonban megállítható, fő vektora, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni kezelésekkel.

Ahol ez nem megoldott, a tőkék 80-100 %-a is megfertőződhet a fitoplazmával, fogékony fajták esetében néhány év leforgása alatt ki is pusztulhatnak.” (nébih)

Zárlat alatt a teljes badacsonyi szőlőhegy

A nébih az aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a Badacsony-hegyen. Bár a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket.

  • A fertőzött területen belül a megyei kormányhivatal által megjelölt, a szőlő sárgaság betegség jellegzetes tüneteit mutató tőkéket el kell távolítani és meg kell semmisíteni, mivel a fitoplazma elleni védekezésre jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás. Terjedése azonban nagymértékben csökkenthető fő vektora, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni, megfelelő időben végzett kezelésekkel. Ez a fertőzött területen, valamint az azt 3 km szélességben körülvevő biztonsági zónában kötelező, írja az agroinform.

A 2015-ben kiadott 9/2016. (II. 15.) FM rendelet alapján a szőlőkabóca elleni növényvédő szeres védekezésekhez állami támogatás igényelhető. Hatóság által elrendelt megsemmisítés esetén a hivatásszerű gazdálkodást folytató termelők kártalanításra jogosultak.

  • A bejelentőlapok és a további információk a bejelentés-kötelezett károsítókról a nébih oldalán itt találhatók.
Az aranyszínű sárgaságot okozó Grapevine flavescence dorée (FD) fitoplazma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója.

Az aranyszínű sárgaságot okozó Grapevine flavescence dorée (FD) fitoplazma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója.

Csíki Sándor♣