Blog
VIKTÓRIA SZENDVICSEK – az ötórai tea, és klasszikus süteményei
VIKTÓRIA SZENDVICS - A Viktória királynőről elnevezett nagy brit klasszikus, a Viktória szendvics (más néven: Viktória piskóta torta) egy elegáns piskóta, aminek az egyik legnagyobb előnye, hogy szinte elronthatatlan. Ez az angol "teatime" esszenciális süteménye....
MINDENKI ESZIK ROVAROKAT – csak, nem mindenki tudja!
ROVAREVÉS - Akadnak ételek és "dolgok", nem is egy, amelyeket normális körülmények között nem eszünk meg. Akadnak, amelyek fogyasztása már orvosi esetnek számít. Akadnak, amelyektől viszolygunk, miközben mások élvezettel fogyasztják. Akadnak, amelyekkel naponta...
SCOTCH WOODCOCK – egy finom, tojásos, szardellás szendvics
SCOTCH WOODCOCK - A Scotch Woodcock a legkevésbé sem skót. Ami pedig a "woodcock" szót illeti, az lehet erdei szalonka is, de az együgyű ember jelölésére is használják. Itt leginkább erről van szó, mivel a Scotch Woodcock szendvics még nyomokban sem tartalmaz erdei...
AZ OLAJFÁK HALÁLOS PESTISE – évszázados olajfák halála
AZ OLAJFÁK HALÁLA - Az olívaolaj Magyarországon is népszerűvé vált. Sokan használjuk, szeretjük, ennek ellenére a közvéleményben alig tudatosult a Xylella fastidiosa nevű baktérium pusztító jelenléte az olasz és ma már a spanyol olajfa ligetekben. Igaz, a hazai...
RIBOLLITA – kenyérrel sűrített toszkán zöldségleves bableves
RIBOLLITA TOSCANA - A toszkánok olyanok Olaszországban, mint nálunk a babtermesztő soproni poncichterek, arról nevezetesek, hogy konyhájukban a bab előkelő szerepet tölt be. Nos, Toszkána sokat magasztalt, egyszerű paraszti konyhájában a bab hagyományosan előkelő...
RUSZTIKUS TOSZKÁN BABLEVES – toszkán bableves receptje
TOSZKÁN BABLEVES - Ehhez a toszkán leveshez 4 személyre a következők szükségesek: 1 evőkanál (15 ml) extra-szűz olívaolaj, 1 hagyma, finomra vágva, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 sárgarépa, felvágva, 1 aprított zeller szár, 1 teáskanál szárított zsálya, morzsolva, 6...
ÉTLAPSZÓTÁR – szotírozás, velouté, pörzsanyagok
SZOTÍROZÁS, VELUTÉ - Volt már szó a blansírozásról, emulziókról, zsü-ről (jus), konfitálásról, krutonról, marinádokról, posírozásról, redukcióról, terrinről. Ezúttal a szotírozásról és velutéról lesz szó. Kezdjük hát! SZOTÍROZÁS (fr. sauter: az alapanyagok sercegésére...
MÉRGEZŐ NORVÉG LAZAC – A norvég lazac a legmérgezőbb?
MÉRGEZŐ NORVÉG LAZAC - Meglepett, de az a nagyjából egy évtizede ismert aggasztó tény, miszerint a tenyésztett norvég lazac fogyasztása meglehetősen aggályos, mi több veszélyes, Magyarországon gyakorlatilag nem lett hír. Pedig lehetne! És, hogy miért éppen a norvég...
GYENGÉBB? NEM! – A legcsodásabb nőnapi borkóstoló! (Sofitel)
GYENGÉBB? NEM! - Szabó Edittől kapott meghívómban ez állt: "Számos borkóstolón vettem már részt, az egészen kicsiktől a nagyszabású sétáló rendezvényekig, és mindig azt tapasztaltam, hogy főként a férfiaké a terep. A Gyengébb? Nem! című könyvem megjelenése után...
MAGYAR SOMMELIER BAJNOKSÁG – Angerman László a bajnok
MAGYAR SOMMELIER BAJNOKSÁG 2018 - A Magyar Sommelier Szövetség évente rendszeresen biztosít szakmai megmérettetési lehetőséget a hazai sommelier szakma kiválóságainak. A verseny célja most is a magas szintű, nemzetközi szabályoknak is megfelelő versenyzési lehetőség...
BORÁSZOK BORÁSZA és BARÁTJA 2018 – Ambrus Lajos is jelölt
BORÁSZOK BORÁSZA és BARÁTJA - A Borászok Borászai megalkották 50 fős jelöltlistájukat a Kárpát-medence legjobb borászairól! Elindult a kétkörös szavazás, és április 20-án kiderül, hogy ki lesz 2018-ban a Borászok Borásza. A Dr. Prónay Bence, Csapody Balázs és Gerendai...
ALDI – az Aldi megvette az Alföldi Tej Kokárdás márkáját
ALDI - Sikeres magyar márkát vásárolt meg az ALDI. Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. a mai napon bejelentette, hogy megvásárolja az Alföldi Tej Kft. „Kokárdás” márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben, amellyel évek óta...
KÁVÉBÁR BAZÁR – 2018. március 3-4. Erzsébet tér
KÁVÉBÁR BAZÁR 2018 - Idén március 3-4-én szerveződik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a kilencedik alkalommal zajló KávéBár Bazár, melynek az Erzsébet téri Akvárium Klub ad otthont. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával harminc kiállító termékeit –...
MAGYAR SOMMELIER BAJNOKSÁG – Elődöntő: 2018. február 24.
SOMMELIER BAJNOKSÁG 2018 - A Magyar Sommelier Szövetség 2018-ban is megrendezi a szakma országos bajnokságát, amelynek elődöntője február 24-én, szombaton - ebben az évben ismét vidéken - a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban kerül megrendezésre, ...
ZEMPLÉNI BOBAJKA – amikor a mákosguba nem kiflivel készül
ZEMPLÉNI BOBÁJKA - A bobajkát rendszeresen „lemákosgubázzák”, ami persze igaz, azzal a kiegészítéssel, hogy az ősibb bobájka nem a lustább és gyorsabb módszerrel, kifliből, hanem az erre a célra sütött, dagasztott kelt tésztából készül, ahogy régen is. A bobajka 17....
TÚRÓS BÉLES – a zalai túrós béles egyszerű receptje
ZALAI TÚRÓS BÉLES - A bélesek olyan sütemények, amelyeknek alsó és felső tésztája közé tölteléket tettek. Misztótfalusi Kis Miklós nyomdász „Szakátsmesterségnek könyvetskéje” című, 1695-ben megjelent könyvében alma, dió, egres, káposzta, körtvély (körte), ostya,...
ÍGY FŐZ EURÓPA – How to cook in Europe (könyvajánló)
ÍGY FŐZ EURÓPA - Violettel és Gábriellel az „Így főznek a borászok” című könyvük kóstoló fesztivállal egybekötött bemutatóján találkoztam először. Akkor, azon a mai napig is egyedülálló, kétnapos budapesti eseményen, a Symbolban 82 neves magyar borász mutatta be a...
KÖZÉTKEZTETÉSI SZAKÁCSVERSENY 2018 – az Eurest győzött
KÖZÉTKEZTETÉSI szakácsverseny - Az immáron hatodik alkalommal megrendezett Közétkeztetési Szakács-versenyen összesen 52 csapat vett részt. A selejtezők és elődöntők alapján 12 csapat jutott az országos döntőbe, amelyet 2018. február 9-én a SIRHA kiállításon, a Bocuse...
ZALAKAROS GO WILD – Zalakaros a Wild Food otthona (verseny)
WILD FOOD ZALAKAROS - Zalakaros keresi Magyarország első WILD FOOD ételét! Zalakaros a város, amely minden érzékszervünkre hat, ezért a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft folytatva Élménnyel Teli Ízek Zalakaroson gasztro programját, a Zalaerdő Zrt-vel karöltve...
BOCUSE d’OR 2018 – Pohner Ádám a magyar döntő győztese
BOCUSE d'OR 2018 - Mint arról a Vendéglátás Magazin elsőként beszámolt: Pohner Ádám és Csillag Richard nyerte a Bocuse d’Or hazai döntőjét, így ők képviselik Magyarországot a torinói európai döntőn. A második helyezett Volenter István és Friderika Spekova, a...
CATERING CUP 2018 – az Albatros repül Lyonba
INT. CATERING CUP - Mint arról a Vendéglátás Magazin beszámolt: "Az Albatros Catering csapata nyerte az első alkalommal rendezett International Catering Cup hazai döntőjét, amelyet a Sirha Budapest nyitónapján rendeztek a Hungexpo Vásárközpontban, így ők képviselik...
TÖLTÖTT HOLD – Belvárosi Piac (Hold utca), február 9-10-11.
TÖLTÖTT HOLD 2018 - (Belvárosi Piac) A farsang utolsó hétvégéjén itt a Töltött Hold Gasztrovíkend. Hagyományteremtő céllal indult el három éve a Töltött Hold Gasztrovíkend, a Belvárosi Piac legnagyobb, éves gasztro-eseménye. A három napos program a farsang utolsó...
MINI SVÉT A ROSINANTÉBAN – Szigetmonostor, február 17.
MINISVÉT 2018 - Bizonyára sokan emlékeznek még arra a hat évvel ezelőtti tavaszi hétvégére, amikor a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) néhány tagja összefogott, és egy fergeteges hangulatú közönségtalálkozót szervezett Szigetmonostoron, a Rosinante Fogadóban. A SVÉT...
GULYÁSHÚS, PAPRIKÁS – Mégsem id. Marchal volt a fő tejfölöző?
PÖRKÖLT, GULYÁS, PAPRIKÁS - A következő receptek a “Magyar Gazdasszony Teendői a Közéletben, Házban és Konyhában. Kézi és Segédkönyv Nők és Hajadonok számára” című könyvből származnak, amelyet Medve Imre írt, szerkesztett Pesten, 1864-ben. A könyv azért felettébb...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!