Tállya, TokajTÁLLYAI BORÁSZATOK – A Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ) áprilisi bemutatóján 6 tállyai borászat mutatta be összesen 20 borát. A Gundel különtermében tartott eseményen a Dudovics Pincészet, a Szalóczy Pincészet, Hollókői József Pincészete, a Rózsa Pincészet, a Zsadányi Pincészet, valamint a Szent Benedek Pincészet borait kóstolhatták a Szövetség tagjai. Nint Dékány Tibor, a MASOSZ tagja a  Dudovics Pincészetről a Bor és Piac-ban írja, „Dudovics Istvántól már fia, Dudovics Attila vette át a

karmesteri pálcát, aki a Soós István borászati technikumban végzett Budafokon. Az ő kezében a hagyományos tállyai borkészítés már a jelenlegi szaktudás elismert színvonalon történő megvalósításával ötvöződött. A Köveshegyen 0,6; a Vároldalban 0,3; a Síposban 1,3; a Bártfayban 2 hektáros területet művelnek. […]”

„A Szalóczy Pincészet büszkesége a 2015-ös Száraz Furmintjuk, amely 2017-ben bekerült a Nemzeti Borkiválósági Program díjazottai közé. A családi borászat a Patócs dűlőben lévő nagyapai birtokból nőtte ki magát, jelenleg Szalóczi Alex több mint 10 hektáron gazdálkodik a Patócs mellett többek között a Palota, Meggyes, Kassaváros dűlőben. […]”

„A Hollókői Pincészet évtizedekig a legismertebb tállyai borászat volt, melyet Hollókői József vezetett. 2013-tól a borászat vezetését Hollókői Jácint vette át édesapjától. Közel 5 hektáros szőlőterületen gazdálkodnak a Dongó, a Hasznos, a Pipiske, a Bártfai, és más dűlőkben, melyeken kizárólag őshonos fajtákat termesztenek. Büszkeségük a több mint 200 éves háromágú családi pincéjük, mely 62 méter hosszú. […]”

A Magyar Sommelier Szövetség nevében Dr. Kosárka József értékelte és köszönte meg a tállyai borászok több mint 20 tételből álló borsorát. (Fotó: Dékány Tibor, Bor és Piac)

A Magyar Sommelier Szövetség nevében Dr. Kosárka József értékelte és köszönte meg a tállyai borászok több mint 20 tételből álló borsorát. (Fotó: Bor és Piac)

„A Rózsa Pincészet Rózsa György Péter irányításával 8 hektár termő szőlőterületen működik, melynek legnagyobb része a Nyerges dűlőben található.  A borász végzettségű tulajdonos célja elegáns, nemes, letisztult borok készítése, mely a terroir-jegyeken felül tükrözik a borász egyéniségét is.  Kivételes adottságúnak találja a Galyagos dűlőben lévő szőlőjét, melynek gyökerei az évtizedek során meglehetősen mélyre lejutva hozzák fel a talaj különleges ásványos jegyeit. […]”

„Zsadányi László, a Zsadányi pincészet tulajdonosa geológusként végzett, így aztán ha valaki, akkor ő igazán tudja, hogy a Mádi Medence tállyai dűlőinek vulkanikus kőzeteiből milyen szépségek varázsolhatóak elő. 35 hektáros birtokukból 25 hektáron van termő szőlő 17 dűlőben, melyek közül a Bátorka, a Dongó, a Csatorna, a Patócs, a Hasznos, a Bogomály, a Tökösmály, a Sasalja, a Vároldal, és a Galyagos a legkarakteresebb. […]”

„Az első pincészet, amely nem csupán országos, hanem nemzetközi szinten is kimagasló tállyai borokat készít, az a Szent Benedek Pincészet, melynek alapítója és tulajdonosa Dr. Farkas Géza, aki egyébként még a kilencvenes évek végén szeretett bele Tokaj-hegyaljába. A 2012-es VinCE fesztivál keretein belül megrendezett teszten a túlnyomórészt külföldi Master of Wine-okból álló zsűri kategória-győztesként értékelte furmintjukat. Legnagyobb egybefüggő szőlőterületük a Nyírjes dűlőn van, ahol terméskorlátozással hektáronként csak 25-30 mázsa szőlőt termelnek, de további területeik vannak a Kövesben, a Pipiskében, és a mádi Danczkában is. […]

Tállyai borászok a Gundelben, középen Slezsák Zoltánnal, a Magyar Sommelier Szövetség elnökével (Fotó: Dékány Tibor, Bor és Piac)

Tállyai borászok a Gundelben, középen Slezsák Zoltánnal, a Magyar Sommelier Szövetség elnökével (Fotó: Bor és Piac)

A Bor és Piac anyagának felhasználásával szerkesztette: Csíki Sándor♣)