Blog
HALHOZ VÖRÖSBOR – a hal és borpárosítás elmélete és gyakorlata
HAL ÉS BOR PÁROSÍTÁS - Egy ma is élő és széles körben ismert ókori latin mondás szerint, „Maledictus piscis in aqua tertia”, vagyis „Átkozott a hal a harmadik vízben”. S, mint Herman Ottó A magyar halászat könyve című munkájában a mondás magyarázatul írja „Az első víz...
A HÁZ BORA – egy bor, amely úgy nincs, hogy mégis van
A HÁZ BORA - Miközben a borkedvelő világban a fogalom mindenütt régóta ismert, a ház borának mégsem találni írott történetére. Olyan, mintha mindig is létezett volna, akárcsak az égen a felhő, amiért aztán feleslegesnek is tartották - kocsmáros és vendég - szót...
MAGYAR VENDÉGLÁTÓK IPARTESTÜLETE – helyzetjelentés 2019
MVI - A Magyar Vendéglátók Ipartestülete immár negyedik alkalommal teszi közzé a vendéglátásról szóló éves statisztikai helyzetjelentését, amelyet a korábbiakhoz hasonlóan Zerényi Károly, az MVI képviselő testületi tagja állított össze hazai és nemzetközi adatok...
VINOPIANO BORBÁR – sétálókóstolók a természetesség jegyében
VinoPiano BORBÁR - Mátraiak a VinoPiano BorBár legtermészetesebb nyári kóstolóján. A Naturális Felvidék Sétálókóstoló sikere után újra megtelt a VinoPiano BorBár terasza a természetes borok rajongóival. 2019. Június 26-án a Természetes Mátra Sétálókóstolón mutatta meg...
TOXIKOMA – Szabó Győző mozifilmje, benne Dr. Csernussal
TOXIKOMA - Hogy mit keres a FOOD&WINE oldalán egy Szabó Győző mozifilm beharangozójának beharangozója? Nos, akik figyelemmel kísérik Szabó Győző aktivitásait, azok tudhatják, hogy Szabó Győző a vendéglátáshoz is vonzódik, és az ő találmánya a Steamboo, a Belvárosi...
AGÁRDI GIN – három magyar gin Agárdról
AGÁRDI GIN - Három magyar gin a Velencei-tó mellől, Agárdról. Párlatokban erősít az Agárdi: idén újabb két gin került a piacra Az egyik legismertebb hazai pálinkafőzde, az Agárdi tulajdonosai már 2017-ben keresték a fejlődési lehetőségeket, hogy pálinkáik mellett egy...
IZSÁKI HÁZI TÉSZTA – Icu Mama 8 tojásos izsáki cérnametéltje
8 TOJÁSOS HÁZI TÉSZTA – A 4 tojásos levestészta a menzák tésztája, s általában nem is sokra tartom. 4 tojás alatt már nem is beszélhetünk becsületese tésztáról, legalábbis a fehér asztalnál, miközben teljesen logikus a szabvány meghatározása, s fogalmilag az...
SPIEGELBERG ISTVÁN – nagydíjat nyert a Terroir Squad kisfilmje
SPIEGELBERG ISTVÁN (Somló) - Az Oenovideo Filmfesztiválon a legjobb film (Prix de la meilleure image) nagydíját 17 ország 144 beküldött filmjéből a Terroir Squad kisfilmje nyerte el Marseille-ben. Az alábbiakban megosztott, alig négy perces, szépen fényképezett,...
A GARDA TÓ KINCSE, LUGANA – terroir és stílus, mesterkurzus
LUGANA - Terroir és Stílus - mesterkurzus Carlo Veronesevel és Herczeg Ágnessel 2019. június 13. “A Garda-tó titkos fehérboros kincse” - így mutatta be a Decanter oldalán Lugana DOC borait Stephen Brook. Valóban, aki a tó déli részén egy finom helyi fehér borra...
TOLNA, BARANYA – Donautica, Pannon Borrégió TOP25, Kóstolda
TOLNA, BARANYA - A Donautica Étterem és Hotel, a méltán híres szekszárdi borvidéktől 20 kilométerre, a faddi Duna-holtág partján fogadja vendégeit 2018 őszétől egyedi környezetben. A Dombori üdülőövezetben „Dombori Beach”-ként ismertté vált, népszerű üdülőhelyen egy...
ZALAKAROS – a Wild Food után itt a Bike Food
BIKE FOOD - Zalakaroson megszületett a biciklisek étele, a Bike Food! A tavalyi Wild Food, a gŐZgombóc óriási sikere után újabb gasztronómiai kategóriát alkotott Zalakaros. A Go Bike integrált városmarketing program keretében merész gasztronómiai víziót is...
AZ IVÓVÍZ – a víz az egyik legfontosabb élelmiszer molekula
AZ IVÓVÍZ - A víz az élet ma ismert minden formájának elengedhetetlen összetevője. Számos csodaként is kezelhető, sajátos tulajdonsággal bír, amelyek az élethez – a kialakulásához és fenntartásához - egyaránt nélkülözhetetlenek. S, ha mindehhez hozzágondoljuk, hogy az...
AZ IVÓVÍZ – nagyon soknak látjuk, de nagyon kevés van belőle
AZ IVÓVÍZ - „Kezdetben teremté Isten az eget és a földet. A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett.” – kezdődik az ószövetségi Biblia, amely a teremtésben a vizeket a fény előttinek írja le. S,...
ISTENI BÁRÁNY – Isten báránya rozmaringgal és sóval
ISTENI BÁRÁNY - A bárány az ártatlanság, a kiszolgáltatottságot megadással viselő magatartás, a türelem, a szelídség, az öröm jelképe. A Ószövetségben Ábel áldozataként tűnik föl először, amikor „egy tűzcsóva lejött az égből és felemésztette Ábel áldozatát”, a...
SOCIÉTÉ BUDAPEST – a Société Bistro & Bar nyári étlapja, 2019
SOCIÉTÉ BUDAPEST - Megújult nyári étlappal várja vendégeit a Société Bistro & Bar, a menüről a forró évszak jellegzetes alapanyagai, ízei és színei köszönnek vissza. Találunk az új étlapon frissítő gyümölcslevest, amelyet friss, szezonális gyümölcsökre töltve...
VEGETÁRIÁNUS HÚSHELYETTESÍTŐK – walesi Glamorgan kolbász
VEGETÁRIÁNUS - Az állati eredetű húshelyettesítők leginkább a tojást és tejtermékeket is fogyasztó ovo-lakto vegetáriánusok számára nyújtanak kiváló választási lehetőséget. Ilyen típusú húshelyettesítők például a Glamorgan kolbász és rokonsága, vagy a paneer, Paneer...
PÜNKÖSDI FESZTIVÁL – Siófok, 2019. június 7-10.
PÜNKÖSDI FESZTIVÁL -Ünnepi nagyrendezvénnyel indul a siófoki nyári szezon. Az ingyenes Pünkösdi Fesztivált a Hajóállomáson rendezik meg kulturális és gyermek programokkal, illetve koncertekkel. Fellép többek között a rocklegenda Janicsák István és a Compact Disco is....
SZÓJA – szójaszósz, miso, tamari, shoyu, koji, shaishikomi
SZÓJASZÓSZ ÉS MISO - A szójaszósz készítésénél az ázsiai kétlépcsős fermentációt alkalmazzák. Az első lépcsőben penészgomba spóráival oltják be a főzött gabonát, leggyakrabban a búzát, árpát, szóját, vagy ezek keverékét, és nedves, meleg, jól szellőző helyen tartva,...
KONYHAI MÍTOSZOK – a sózás és a sószippantó krumpli
KONYHAI MÍTOSZOK - A húsleves főzésénél – különösen, ha be akarjuk töményíteni - a sózással általában érdemes várni, mivel a hozzávalók révén is jut só a levesbe. Arra a kérdésre viszont, hogy a sütésre szánt húsokat mikor sózzunk, a sütés előtt közvetlenül, vagy a...
GARAMVÁRI VENCEL – „A papa hobbija a pezsgőzés!”
GARAMVÁRI VENCEL - 2019. május 30-án Garamvári Vencel balatonboglári borász és pezsgőmester vehette át a Magyar Bor Akadémia által odaítélt, Az év bortermelője életműdíjat. Az itt következő interjút 2018. augusztusában készítettem Garamvári Vencellel, Budafokon. Az...
VILLÁNY-SIKLÓS – változások a Borút Egyesület vezetésében
VILLÁNY-SIKLÓSI BORÚT - 2019. május 31-én egy sajtóközlemény landolt a fiókomban. Különösebben nem szokott izgalommal eltölteni egy szervezeti változásokról tájékoztató közlemény, azonban ez most mégis kivételnek számított. Már csak azért is, mert Villányba az 1990-es...
KONYHAI MÍTOSZOK – a nemlétező pórusoktól a finom húslevesig
KONYHAI MÍTOSZOK - Az elzáródó pórusoktól a jó húslevesig. A konyhai mítoszok generációról generációra öröklődnek. Egyszerű, könnyen érthető, többnyire kevesek által ellenőrzött állítások, félreértések, félreértelmezések, amelyeknek az igazságában a többség még akkor...
A SZÓJA – az edamame, a szójatej, a tofu és a sufu
A RÉGI-ÚJ SZÓJA - Az évezredek óta fogyasztott szója azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyekről – a szerző előre elhatározott szándéka szerint - jókat és rosszakat egyaránt írhatunk. S, bár erős a késztetés, hogy ebben az írásban is a figyelmet jobban...
PAPRIKÁS KRUMPLI – spanyol vörösboros paprikás krumpli
PAPRIKÁS KRUMPLI - A szegény ember közismerten vízzel főz, kivéve persze, ha vörösboros vidéken él. A Rioja vidékéről származó spanyol vörösboros paprikás krumpli (Patatas a la riojana) jó példája ennek. Az is közismert, hogy a spanyol kertészek voltak az elsők, akik...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!