Blog
LATIN-AMERIKAI GASZTRONÓMIAI ELŐRETÖRÉS
LATIN-AMERIKA GASZTRONÓMIÁJA - Az év 50 legjobb éttermének listáját már egy évtizede elkészítő The Diners Club® World’s 50 Best Restaurants Academy tavaly ősszel először tette közzé azt az 50-es listát, amelyen a latin-amerikai országok éttermeit külön is...
BOCUSE d’OR – szakácsverseny, magyarországi döntő (2014)
BOCUSE d'OR - A Bocuse d’Or magyarországi döntőjét március 12-én, szerdán rendezték a SIRHA Budapest 2014 kiállításon, a Hungexpo A pavilonjában. A 2013. októberében megrendezett Hagyomány és Evolúció szakácsversenyen élen végzettek itt mérték össze tudásukat. A...
MICHELIN CSILLAGOS – Costes, Onyx és BORKONYHA (2014)
MICHELIN CSILLAGOS étterem lett a Borkonyha is. A Costes és az Onyx után a harmadik Michelin csillagos étterem a fővárosban a Borkonyha, Sárközi Ákos séffel az élén. Horváth Tamás és Kalocsai Zoltán tulajdonosok így vallanak az étterem honlapján: "A Borkonyha nyitása...
MEGLEPETÉS ÁLOM ESKÜVŐ – a legnagyobb mind közül
MEGLEPETÉS ESKÜVŐ - Meglepetés születésnapról hallottunk már, és sokan vagyunk, akiknek a barátai már szerveztek ilyet és részesei lehettek a nem várt és katartikus élménynek. Nem kis feladat egy ilyet megszervezni, titokban tartani. Az azonnal beteljesülő meglepetés...
KATALÁN MUSTÁR RECEPT – a mohácsi vész korából
A MUSTÁR évezredek óta kedvelt ízesítő, mártás, kiegészítő. Első írásos említése a rómaiakhoz kötődik. Columella írt róla a mezőgazdaságról szóló, De Re Rustica című művében (XII LVII). Így kezdi a receptet: "A mustármagot gondosan tisztítsa és szitálja meg, hideg...
ZÖLD NAPRAFORGÓMAG – Mitől lesz zöld a süteményünk?
A ZÖLD SZÍNŰRE ELSZÍNEZŐDŐ napraforgómag sokaknak okozott már fejfájást. Mi lehet ez? Meg lehet-e enni? Nem mérgező? Mitől lett zöld az, ami nem is volt zöld? A témát egyik kedves olvasóm vetette fel. Az, aki az elkékülő fokhagyma rejtélyére is kíváncsi volt....
SIRHA BUDAPEST – gasztronómiai kiállítás (2014. március 10-12.)
SIRHA BUDAPEST 2014 - Piacozás, főzőbemutatók, az Év desszertje verseny, olasz tészta show-k, szakmai előadások, a legújabb technológiai és technikai megoldások és a legendás Bocuse d’Or verseny magyar válogatója. Csupán néhány izgalmas program a március 10. és 12....
SÖR ÉS DESSZERT – izgalmas sör és desszert párok
A SÖR ÉS DESSZERT párosítások ideája elsőre szokatlannak és idegennek tűnhet, azonban gondoljunk csak arra, hogy korunk söreinek nem csekély részében több-kevesebb maradék cukor mindig akad, ami a legegyszerűbb (édes-édes) szinten máris kapcsolatot teremt a...
ÉV ÉTTERME 2013 – TOP 10, Dining Guide gála (Sofitel, 2014)
AZ ÉV ÉTTERME 2013 díj nyertese, a 2014 márciusi, Sofitelben megrendezett gálaesten az ország második Michelin csillagos étterme, a budapesti Onyx lett. Nem véletlenül. A Dining Guide TOP 10 étterme az Onyx mellett az Arany Kaviár, a Borkonyha, a Costes, a Csalogány...
CHUTNEY RECEPTEK – citrom, alma, rebarbara chutney
A CHUTNEY (ejtsd: csatni) nálunk is ismert lett. A chutney a lényegét illetően egy indiai tartósítási eljárás, indiai "savanyúság". Édesen és nagyon csípősen is készítik és curry és rizs mellé fogyasztják. A húsoknak is finom kiegészítője. Indiában rendszerint zöld...
KÓKUSZDIÓ – Hogyan törjük fel a kókuszdiót?
KÓKUSZDIÓ - A kókusz kemény dió, a kókuszpálma (Cocos nucifera) csonthéjas termése, vagyis, éppen olyan, mint az őszibarack, sárgabarack, vagy szilva termése, így aztán, percízen nézve, valójában nem is dió. Az elnevezés a 16. századi spanyol és portugál nyelv "fej",...
KAGYLÓ – gyógyító kuku héjában sütve
AZ ÚJ-ZÉLANDI zöld (pontosabban zöld-szegélyes), vagy zöldhéjú kagyló, bennszülött nevén a kuku, tudományos nevén a Perna canaliculus leginkább Új-Zéland öbleiben tenyésztve fordul elő, s innen kerül szerte a nagyvilágba, a boltok mélyhűtő pultjaiba. Ez a kagyló, túl...
SZAMOA-SZIGETEK – a Szamoai út (Fa’a Samoa)
SZAMOA - "Szamoa a Délnyugat-Csendes-óceánban fekszik, Fidzsi-szigetekről északra. A legnagyobb szigete: Savai’i (1708 km²)." Nevük szamoai nyelven: Malo Sa'oloto Tuto'atasi o Sāmoa, vagyis Független Szamoa Állam. A történelme 3000 évre nyúlik vissza. Az európaiakkal...
ANANÁSZ – Hogyan neveljünk ananászt otthon?
ANANÁSZ (Ananas) - Az ananász a szobanövények között is gyakori broméliafélék családjába tartozik, vagyis a rokonságból akadhat már a lakásunkban. Közép- és Dél-Amerikából származik, de ma már, ahogy a kávét, kakaót is, a kedvező termőhelyeken világszerte termesztik....
BIFIDUS ACTIREGULARIS – a világsztár Danone baktérium
A PROBIOTIKUMOK a kedvenceim közé tartoznak, s volt idő, amikor éppenséggel probiotikumot fejlesztettem, így aztán a velünk együtt élő "jó" baktériumok hasznáról nem kell győzködni. Ezekről a velünk szimbiózisban élő baktériumokról gyakorta elfeledkezünk, pedig fontos...
AMBRUS LAJOS: Sümeg és korszerű fiai
SÜMEGEN, a magyar barokk parányi gyöngyszeme – s ez a „legregényesebb fekvésű városka”, ahogy Jókai írja a Magyar Tempe-völgy című munkájában. Azt sajnálja viszont a Balaton-vidéket a mitológiai szépségű, istenekkel benépesített antik tájhoz hasonlító szerző (Jókai),...
VALENTIN NAPI MEGLEPETÉS DAL – Bullet for my Valentine
VALENTIN (Bálint) néven nem is egy, hanem több szentet is találhatunk. Legalább hármat, de a késő antikvitásban népszerű név okán akár többet is. Bár a Rómában február 14-én eltemetett (valamelyik) szent tisztelete az egyház által továbbra is javallott, 1969-ben mégis...
HAMBURGER TÖRTÉNELEM – hamburger készítés, videó
HAMBURGER - Kolumbusz felfedezte, Jefferson feltalálta, Lincoln egyesítette, Goldwyn mitologizálta, Kroc, a McDonald’s megteremtője pedig, „BigMc”-inizálta Amerikát. Kroc hamburgerről alkotott őszinte véleménye szerint, mindenképpen „egy bizonyos fajta tudatállapotra...
OROSZ PELMENYI – hússal, gombával töltött barátfüle
A PELMENYI az orosz konyha kedvelt étele. Vékony, kelesztetlen tészta, megtöltve, kifőzve. Kínában és Olaszországban is találunk ilyeneket és szerte a világon, ám a pelmenyi az pelmenyi marad, ha másért nem, azért, mert ezt cirill betűvel írják. A tészta a...
MAGYAR VIDÉK NAPJA 2014 – farsang, vásár és birkapörkölt
MAGYAR VIDÉK NAPJA 2014 - "Farsangi Vigalom a Millenárison. Az ingyenes rendezvény immáron második alkalommal igyekszik a fővárosba hozni a vidék hangulatát, kulturális értékeit és ízvilágát. Ezúttal a farsangi ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományok állnak a középpontban....
CSERNUS, CSUTORÁS, MÉSZÁROS – Almagyar-Érseki Szőlő
LELKIBÉKE - Aki nem ismeri, ez egy bor neve. A Kolor nevű hely pincehelyiségében volt az egri hármas, Csernus, Csutorás és Mészáros borbemutatója. Ők az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok tulajdonosai. Pszichiáter, borász, grafikus. Ilyen is csak egy van, szerte a világon,...
FURMINT FEBRUÁR 2014 – ismét, s még jobban, mint eddig
FURMINT FEBRUÁR 2014 - Ha akad az elmúlt évekből ötlet, ami jó, hát a Furmint Február kétségtelenül közéjük tartozik. S, ha már itt tartunk nem árt felidézni, hogy a Furmint Február "atyja" Kézdy Dániel. Kézdy Dániel mellett Tóth Adriennről sem szabad elfeledkeznünk,...
TÉLI OLIMPIA 2014 – Szocsi ételei, gyorséttermei
SZOCSI 2014 - "Szocsi üdülőváros Oroszországban, a Fekete-tenger partján, a Kaukázus mentén. Határai a Mamajka folyó és a Kudepszta folyó. Távolsága a fővárostól 1969 km. Hosszúsága mintegy 147 km, ezzel a világ második leghosszabb városa Honolulu után." Mostanában...
BUDDHA BÁR – Matthias Giroud Cocktail Show sushival
A BUDDHA BÁR alapvetően a koktéljairól nevezetes, meg a méretes Buddha szoborról, a Buddha Bár zenéről, a sushiról, a félhomályról, etc. Ez a koncepciójuk. Akad más is, persze, hiszen Bosznai Károly is rendszeresen szervez boros, pezsgős eseményeket, de azért a...
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!