Blog

LATIN-AMERIKAI GASZTRONÓMIAI ELŐRETÖRÉS

LATIN-AMERIKA GASZTRONÓMIÁJA - Az év 50 legjobb éttermének listáját már egy évtizede elkészítő The Diners Club® World’s 50 Best Restaurants Academy tavaly ősszel először tette közzé azt az 50-es listát, amelyen a latin-amerikai országok éttermeit külön is...

bővebben

MICHELIN CSILLAGOS – Costes, Onyx és BORKONYHA (2014)

MICHELIN CSILLAGOS étterem lett a Borkonyha is. A Costes és az Onyx után a harmadik Michelin csillagos étterem a fővárosban a Borkonyha, Sárközi Ákos séffel az élén. Horváth Tamás és Kalocsai Zoltán tulajdonosok így vallanak az étterem honlapján: "A Borkonyha nyitása...

bővebben

MEGLEPETÉS ÁLOM ESKÜVŐ – a legnagyobb mind közül

MEGLEPETÉS ESKÜVŐ - Meglepetés születésnapról hallottunk már, és sokan vagyunk, akiknek a barátai már szerveztek ilyet és részesei lehettek a nem várt és katartikus élménynek. Nem kis feladat egy ilyet megszervezni, titokban tartani. Az azonnal beteljesülő meglepetés...

bővebben

KATALÁN MUSTÁR RECEPT – a mohácsi vész korából

A MUSTÁR évezredek óta kedvelt ízesítő, mártás, kiegészítő. Első írásos említése a rómaiakhoz kötődik. Columella írt róla a mezőgazdaságról szóló, De Re Rustica című művében (XII LVII). Így kezdi a receptet: "A mustármagot gondosan tisztítsa és szitálja meg, hideg...

bővebben

CHUTNEY RECEPTEK – citrom, alma, rebarbara chutney

A CHUTNEY (ejtsd: csatni) nálunk is ismert lett. A chutney a lényegét illetően egy indiai tartósítási eljárás, indiai "savanyúság". Édesen és nagyon csípősen is készítik és curry és rizs mellé fogyasztják. A húsoknak is finom kiegészítője. Indiában rendszerint zöld...

bővebben

KÓKUSZDIÓ – Hogyan törjük fel a kókuszdiót?

KÓKUSZDIÓ - A kókusz kemény dió, a kókuszpálma (Cocos nucifera) csonthéjas termése, vagyis, éppen olyan, mint az őszibarack, sárgabarack, vagy szilva termése, így aztán, percízen nézve, valójában nem is dió. Az elnevezés a 16. századi spanyol és portugál nyelv "fej",...

bővebben

KAGYLÓ – gyógyító kuku héjában sütve

AZ ÚJ-ZÉLANDI zöld (pontosabban zöld-szegélyes), vagy zöldhéjú kagyló, bennszülött nevén a kuku, tudományos nevén a Perna canaliculus leginkább Új-Zéland öbleiben tenyésztve fordul elő, s innen kerül szerte a nagyvilágba, a boltok mélyhűtő pultjaiba. Ez a kagyló, túl...

bővebben

SZAMOA-SZIGETEK – a Szamoai út (Fa’a Samoa)

SZAMOA - "Szamoa a Délnyugat-Csendes-óceánban fekszik, Fidzsi-szigetekről északra. A legnagyobb szigete: Savai’i (1708 km²)." Nevük szamoai nyelven: Malo Sa'oloto Tuto'atasi o Sāmoa, vagyis Független Szamoa Állam. A történelme 3000 évre nyúlik vissza. Az európaiakkal...

bővebben

ANANÁSZ – Hogyan neveljünk ananászt otthon?

ANANÁSZ (Ananas) - Az ananász a szobanövények között is gyakori broméliafélék családjába tartozik, vagyis a rokonságból akadhat már a lakásunkban. Közép- és Dél-Amerikából származik, de ma már, ahogy a kávét, kakaót is, a kedvező termőhelyeken világszerte termesztik....

bővebben

AMBRUS LAJOS: Sümeg és korszerű fiai

SÜMEGEN, a magyar barokk parányi gyöngyszeme – s ez a „legregényesebb fekvésű városka”, ahogy Jókai írja a Magyar Tempe-völgy című munkájában. Azt sajnálja viszont a Balaton-vidéket a mitológiai szépségű, istenekkel benépesített antik tájhoz hasonlító szerző (Jókai),...

bővebben

VALENTIN NAPI MEGLEPETÉS DAL – Bullet for my Valentine

VALENTIN (Bálint) néven nem is egy, hanem több szentet is találhatunk. Legalább hármat, de a késő antikvitásban népszerű név okán akár többet is. Bár a Rómában február 14-én eltemetett (valamelyik) szent tisztelete az egyház által továbbra is javallott, 1969-ben mégis...

bővebben

HAMBURGER TÖRTÉNELEM – hamburger készítés, videó

HAMBURGER - Kolumbusz felfedezte, Jefferson feltalálta, Lincoln egyesítette, Goldwyn mitologizálta, Kroc, a McDonald’s megteremtője pedig, „BigMc”-inizálta Amerikát. Kroc hamburgerről alkotott őszinte véleménye szerint, mindenképpen „egy bizonyos fajta tudatállapotra...

bővebben

TÉLI OLIMPIA 2014 – Szocsi ételei, gyorséttermei

SZOCSI 2014 - "Szocsi üdülőváros Oroszországban, a Fekete-tenger partján, a Kaukázus mentén. Határai a Mamajka folyó és a Kudepszta folyó. Távolsága a fővárostól 1969 km. Hosszúsága mintegy 147 km, ezzel a világ második leghosszabb városa Honolulu után." Mostanában...

bővebben

BUDDHA BÁR – Matthias Giroud Cocktail Show sushival

A BUDDHA BÁR alapvetően a koktéljairól nevezetes, meg a méretes Buddha szoborról, a Buddha Bár zenéről, a sushiról, a félhomályról, etc. Ez a koncepciójuk. Akad más is, persze, hiszen Bosznai Károly is rendszeresen szervez boros, pezsgős eseményeket, de azért a...

bővebben

3.000 ÍRÁS A BLOGON

A FOOD&WINE 2008 ÓTA FOLYAMATOSAN MŰKÖDŐ BLOG

A FOOD&WINE AZ EGYETLEN BLOG, AMELY EZT A CÍMET ELNYERTE!

food&wine

Kövess Instagram-on is!

[wdi_feed id="1"]

KÖVESS A FACEBOOK OLDALAMON IS!

IDŐJÁRÁS

Időjárás, 16 Július
Időjárás: Budapest

+32

Max.: +34° Min.: +23°

Páratartalom: 35%

Szél: WSW - 14 KPH

KATEGÓRIÁK

ADATVÉDELEM

Receptjeim, fotóim, és egyéb írásaim kizárólag írásos beleegyezésem után, a szerző és a forrás egyértelmű megjelölése mellett közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol az egész írás nem kerül közlésre, csak annak első sorai, majd a folytatásért a blogomra kattint az olvasó. Írásaimból idézetek formájában szövegrészek átvétele csak szerző és forrásmegjelölés mellett engedélyezett.